DNA testi ile kökenini kanıtlayanlara vatandaşlık veriyorlar

Yeni bir rapora göre pek çok insan, basit bir DNA testi sonuçlarını kullanarak başka ülkelerin vatandaşlığını almak için sıraya girmiş durumda. Peki bu ülke hangisi?

DNA testi ile kökenini kanıtlayanlara vatandaşlık veriyorlar

Başka bir ülkenin vatandaşlığına geçmek genellikle doğum belgesi, fotoğraf ve vergi kayıtları gibi belgeler gerektirir. Ancak artık 23AndMe, MyHeritage ve Ancestry gibi şirketlerin DNA soy ağacı testleri de vatandaşlık başvurularını desteklemek için kullanılıyor.

Postayla gönderilen tükürük örneklerini içeren testler, DNA’nızın bölümlerini diğer ülkelerdeki popülasyonların referans veri tabanlarına bağlıyor. Evlat edinilenler veya aile geçmişi belirsiz kişiler için bu testler soy ağaçları hakkında çeşitli kanıtlar sunuyor. The Guardian’ın haberine göre bu, Birleşik Krallık’ta yaşayanların İrlanda gibi ülkelerin vatandaşı olabilmeleri ve Brexit’ten sonra yeniden AB’ye katılabilmeleri anlamına geliyor.

DNA testleri, basit bir iç yanak örneğinden veya bir test tüpüne yerleştirilen ve postayla gönderilen bir damla tükürükten alınan genetik parçaların analiz edilmesiyle çalışıyor. Şirketler, bu testlerin atalardan kişiliğe, saç renginden hastalık riskine kadar her konuda fikir verebileceğini iddia ediyorlar.

Bath Üniversitesi Milner Evrim Merkezi direktörü Profesör Turi King, DNA testi kullanılarak yapılan vatandaşlık başvurularının daha da artacağını düşünüyor. Profesör King, The Guardian ile yaptığı görüşmede “Ne kadar çok insan teste girerse ve ne kadar çok insan onların atalarını ve biyolojik ebeveynlerinin kim olduğunu öğrenirse, bu kanıtları belirli bir ülkenin vatandaşlığını almak için o kadar çok kullanabilirler” dedi.

İrlanda Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, DNA kanıtlarının insanların ebeveynleri aracılığıyla İrlanda vatandaşlığına hak kazandığını kanıtlamaya yardımcı olduğunu doğruladı. Bu başvurulara verilen bir örneğe göre İngiliz Richard Sayers, DNA soy testinden elde edilen kanıtlar sayesinde Galway’de doğan bir İrlandalı olan babasının kimliğini öğrendi. Sonuçlar, aslen Liverpoollu olan Sayers’ın İrlanda vatandaşlığı kazanmasına ve geçtiğimiz yıl doğum belgesini düzeltmesine imkan tanıdı. Bu düzeltme sayesinde, bir kez daha AB ülkesi vatandaşı olarak kendisi ve ailesinin kolay bir şekilde İspanya’ya göç edebilmesini sağladı. Sayers ve ailesi Merseyside, Formby’deki evlerini satarak Ocak ayında La Manga’ya taşındı, ancak İrlanda’da ne kadar zaman geçirdiği belli değil. Sayers, Profesör King ve Stacey Dooley tarafından sunulan BBC programı “DNA Ailesi Sırları”nda yer alan pek çok kişiden biriydi.

Her vaka farklı olsa da DNA testinin sonuçları, aksi takdirde tarihte kaybolacak önemli veriler sunabilir. Biyolojik akrabaların izini sürmeye yardımcı olabilirler ve kökenlerini bilmeyen insanlar için önemli bilgiler sunabilirler. Elbette İrlanda bu testleri kabul ettiğini belirtse de, her ülke DNA testlerini vatandaşlık başvurusu için yeterli bulmayabilir.

Örneğin ABD hükümeti, “Genetik test, genetik bir ilişkinin (bu tür bir ilişki kurmak için yeterli kanıt olmadığında, gebelikle ilgili değil) doğrulanmasına yardımcı olur” diyor ve tek başına yeterli olmayacağını vurguluyor.