Dizüstü PC'lere hangi ek donanımlar alınmalı?

Laptop'lar için sayısız aksesuar ve ek donanım mevcut. Peki ama hangileri gerçekten gerekli?

Laptop'lara ne lazım?

Her mağaza, notebook satışı sırasında size bitmek bilmeyen aksesuar alternatifleri sunmaya çalışır. Peki, bu ek donanım ve aksesuarların hepsi gerekli mi, yoksa aralarında tamamen gereksiz olanları da var mı? Sizin için bir uygulama testi yaptık.

Notebook satın alırken hiç şuna dikkat ettiniz mi? En geç kasada sıraya girdiğinizde veya çevrimiçi sipariş verme sürecinin sonunda kendinizi düşük fiyatlı notebook aksesuarlarıyla kuşatılmış bir halde bulursunuz. Genellikle ufak tefek olan veya öyle değilse de süper pratik oldukları iddia edilen bu aksesuarların notebook'larla yaşayacağınız günlük problemleri ortadan kaldıracağı söylenir.

Fakat tüm bu fareler, temizleyiciler, çantalar, genişletme yuvaları ve diğer aksesuarlara nasıl bir gözle bakılmalı? Cidden bir işe yarıyorlar mı yoksa paranızı çöpe mi atmış oluyorsunuz? Sizin için bazı aksesuarları inceledik ve bir uygulama testi yaptık.

Dosyaları kaydetmek ve taşımak

Dosyaları kaydetmek ve taşımak

Fotoğraf, müzik, filmler: Hepsini bir şekilde notebook'unuza aktarmanız gerek ve bunu yapmanın en kolay yolu hala harici sabit diskler ve USB belleklerdir. Zamandan tasarruf yapmak isteyenler notebook'unu bir eSATA kartıyla genişletmeli.

Dosyaları kaydetmek ve taşımak2,5 inç harici sabit disk: Seagate FreeAgent Go (320 GB)
Netbook veya çok ucuza notebook satın almış kişiler bu problemi bilir: Sabit disk hemen doluverir. Uzun uzadıya donanım yükseltmeyle ile uğraşıp cihazın garantisini yakmaktansa 2,5 inçlik bir sabit diske yatırım yapmanız daha mantıklı olacaktır. Seagate FreeAgent Go gibi disklerin 320 GB'lık sürümlerinin fiyatı 95 Dolar civarında ve neredeyse her notebook çantasına sığıyorlar. Fakat 250, 500, 640 ve 1000 GB'lık sürümleri de var. Depolama alanı genişletme avantajı dışında mobil bir depolama birimi olmaları ve önemli verileriniz için yedekleme medyası olarak kullanılabilmeleri gibi artıları da var. Özellikle iş hayatında sıkça notebook kullananlara hassas dosyalarını 2,5 inçlik harici disklere yedeklemelerini tavsiye ediyoruz.

CHIP Online yorumu: Olmazsa olmaz.
Fiyat: 95 Dolar + KDV

Dosyaları kaydetmek ve taşımakeSATA kartı: Belkin SATA II Card
Sürekli olarak USB 2.0 kullanarak harici diskten notebook'a dosya taşıyan (veya tersi) kişiler kısa bir süre sonra arabirimin yavaş temposundan sıkılacaktır. Burada ExpressCard/54 formatındaki Belkin SATA II Card yardımınıza koşacaktır. Kartın iki girişi de SATA-300 standardına kadar olan eSATA sabit diskleri destekliyor. Ortalamada 70 MB/s veri aktarım oranına ulaşabildik ki, bu uygulamada USB 2.0 ile elde edilen hızın yaklaşık üç katı oluyor. 65 Euro fiyatı ile kart pek de ucuz değil; fakat karşılığında çok fazla zaman kazanacaksınız.

CHIP Online yorumu: Faydalı
Fiyat: Yaklaşık 65 Euro (yurtdışı)

Dosyaları kaydetmek ve taşımakUSB bellek: Transcend JetFlash V10
WLAN veya Bluetooth üzerinden kablosuz aktarım yapmak hoş ve güzel; ama bazen USB bellek bu işi çok daha hızlı gerçekleştirebiliyor. Bu sebeple 11 gram ağırlığında ve kompakt tasarımlı (64 x 21 x 10 mm) Transcend JetFlash V10, her notebook sahibinin yanında bulundurması gereken bir cihaz. Önce güvenlik: USB bağlantısı güvenli bir şekilde belleğin içerisine gömülüyor ve Transcend 30 senelik garanti veriyor. Tarafımızdan test edilen 16 GB'lık sürümü 51 Dolar dolara bulmanız mümkün. Belleğin 2, 4 ve 8 GB'lık sürümlerini de bulmanız mümkün.

CHIP Online yorumu: Olmazsa olmaz.
Fiyat: 51 Dolar + KDV (16 GB)

Türkiye fiyatları hepsiburada.com baz alınarak belirtilmiştir.

Büro ve kanepe için yararlı (olmayan) araçlar

Büro ve kanepe için yararlı (olmayan) araçlar

Daha iyi bir notebook pozisyonu veya daha büyük bir çalışma masası ile daha rahat çalışmak mı istiyorsunuz? Yahut notebook fanlarının yükünü azaltmak için ek bir soğutucu plaka? Hepsi iyi birer fikir; ama bu cihazlar günlük kullanımda cidden işe yarıyor mu?

Büro ve kanepe için yararlı (olmayan) araçlarSoğutucu minder: Belkin CushTop
Notebook'uyla sıkça kanepede oturanlar bu problemi bilir: Yazma pozisyonu ve notebook'tan yayılan ısıyla kalçanızın yanmaya başlaması kısa bir süre sonra sizi rahatsız etmeye başlar. Buna karşın Belkin CushTop çok iyi çalışan bir çözüm oluyor. Hafif eğimli olması ve notebook'u yaklaşık 10 cm yükseltmesiyle daha ergonomik bir yazma pozisyonu elde edebilirsiniz. 780 gram ağırlığındaki minder kalçanızın da ısınmasını da engelliyor ve ortasındaki çukurda güç adaptörü veya fare için boş alan sunuyor. CushTop'a en fazla 15,6 inçlik bir notebook sığıyor. Testte son derece kullanışlı bir yardımcı olduğunu kanıtladı.

CHIP Online yorumu: Faydalı
Fiyat: 33 Dolar + KDV

Büro ve kanepe için yararlı (olmayan) araçlarHarici ekran kartı: Lindy USB 2.0 DVI Adapter Classic
Özellikle eski veya ucuz notebook'lar sadece analog video çıkışı (VGA) ile donatılmıştır. Lindy USB 2.0 DVI Adapter Classic ile bir USB portunu dijital bir video çıkışına (DVI) dönüştürebilirsiniz. Harici ekran kartı, görüntüyü 800 x 600 ila 1680 x 1050 piksel aralığında ve 32 Bit renk derinliğiyle gösterebiliyor. Böylece çalışma alanınızı alanınızı verimli bir şekilde 21 inçlik bir monitörün görüntüleme alanına genişletebilirsiniz. Yalnız şunu hatırlatalım: Lindy USB 2.0 DVI Adapter Classic, üç boyutlu grafikleri hızlandırmak için düşünülmüş bir bileşen değildir. Sadece Office ve internet uygulamaları için kullanmanızı tavsiye ediyoruz.

CHIP Online yorumu: Faydalı
Fiyat: 60 Euro (yurtdışı)

Büro ve kanepe için yararlı (olmayan) araçlarNotebook soğutucusu: Zalman XM-NC1500B
Kaliteli bir işçilikle üretilmiş, kama şeklindeki notebook soğutucusuna en fazla 15,6 inçlik notebook'lar sığıyor. Gerçi soğutucu elektrik ihtiyacını bir USB girişinden karşılıyor; fakat kendisi iki adet USB girişi sunuyor. İki sessiz fanın dönüş hızını istediğiniz gibi ayarlayabilirsiniz. Diğer Zalman notebook soğutucuları ve farklı firmaların sunduğu notebook soğutucularını da denedik ve hepsinde şu sonuca vardık: Sırf CPU'nuzun sıcaklığı önemsiz bir miktarda düşsün diye sürekli çalışan yeni fanların sesine katlanmak hiç de mantıklı değil. Cihazı çekici kılan iki yanı var: Ek USB portu ve notebook'un duruş seviyesini yükseltmesi.

CHIP Online yorumu: Gereksiz
Fiyat: 35 Euro (yurtdışı)

Türkiye fiyatları hepsiburada.com baz alınarak belirtilmiştir.

Dışarıda güvenlik ve konfor

Dışarıda güvenlik ve konfor

Notebook'lar mobil kullanım için düşünülmüştür. Eğer notebook aksesuarı arıyorsanız taşıma çantası, güvenlik ve rahat giriş aygıtlarının bulunduğu bölüme göz atmalısınız.

Dışarıda güvenlik ve konforNotebook çantası: Logitech Kinetik
Notebook modelleri kadar notebook çantası da var. İster ufak ister büyük ebatlı bir notebook'u taşımak isteyin kesinlikle o modele uygun bir çanta vardır. Logitech'in Kinetik modeli işçiliği ve genişliğiyle çok ilgi çekici bir notebook çantası oluyor. Dayanıklı plastikten (balistik naylon) yapılmış dış kabuğu, kaba tasarımlı cihazlara da dayanabiliyor. Çanta en fazla 15,4 inçlik notebook'lara ev sahipliği yapabiliyor ve pratik ebatlarına rağmen birçok ek bölüm sunuyor. Kinetik'in sırt çantası sürümü de var. Logitech, Kinetik çantaya beş sene garanti veriyor.

CHIP Online yorumu: Olmazsa olmaz
Fiyat: 82 Dolar + KDV

Dışarıda güvenlik ve konforGüvenlik kilidi: Kensington Microsaver
Neredeyse her notebook Kensington kilitlerle uyumlu ufak bir açıklığı var. Çelik iple dev bir nesneyi bağlayarak meraklı parmakları notebook'unuzdan uzak tutabilirsiniz. Fakat gerçek hayatta bir hırsızın kerpetenle kabloyu kesmesi veya kilidi notebook boşluğundan koparması saniyeler sürer. Etkin bir hırsız koruması çok daha farklıdır. Kensington Microsaver'a 34 Dolar + KDV vereceğinize hırsızlık sigortasına ve notebook'unuzdaki önemli dosyaları şifreleyecek bir yazılıma yatırım yapmanız daha mantıklı olacaktır.

CHIP Online yorumu: Gereksiz
Fiyat: 34 Dolar + KDV

Dışarıda güvenlik ve konforNotebook faresi: Logitech V550 Nano Cordless Laser
Notebook'larda genellikle touchpad ve iztoplarıyla navigasyon yaparsınız. Fakat bir fare ile daha keskin, daha hızlı ve daha rahat bir şekilde çalışabilirsiniz. Logitech firması V550 Neno Cordless Laser ile zekice tasarlanmış ve çok iyi çalışan bir kemirgen üretti. V550 o kadar küçük ki bir çocuğun eline dahi sığabilir; ama yine de yetişkin insanlar da cihazla sorunsuzca çalışabiliyor. Başparmak tırnağı büyüklüğündeki kablosuz USB alıcı, notebook'un dış yüzeyinden sadece birkaç milimetre uzaklıkta kalıyor. Clip-and-Go-Dock ile V550 Nano Cordless Laser'ı güvenli bir şekilde notebook kapağına sabitleyebiliyorsunuz. Ayrıca Logitech 18 aylık pil süresi vaat ediyor.

CHIP Online yorumu: Faydalı
Fiyat: 55 Dolar + KDV

Türkiye fiyatları hepsiburada.com baz alınarak belirtilmiştir.

Okuyucu Yorumları