Kabul etmek istemeseniz de, insanoğlu virüslerle ve bakterilerle beraber yaşayan bir organizma. Ve bu virüslerden 600 çeşidi, doğrudan diş fırçamızda yaşıyor.
Bilim insanları insanların diş fırçalarını ve duş başlıklarını mercek altına aldı ve bunların yüzlerce farklı virüsle dolu olduğunu buldular. Üstelik bu virüslerin çoğu şimdiye kadar hiç keşfedilmemişti. Neyse ki, bu bakteri avcısı virüsler insanlar için tehlikeli değil.
Northwestern'deki araştırmacılar, Frontiers in Microbiomes dergisinde yayınlanan bu yeni çalışmaya öncülük etti. Bilim insanları başlangıçta yaşam alanlarındaki keşfedilmemiş bakteri mikrobiyomlarını incelemek istiyorlardı.
Daha sonra bilim insanları, bakteriyofajlar olarak bilinen virüslere odaklandı. Bu virüsler, diş fırçası ve duş başlığı bakterilerimizin içinde yaşıyor ve buradaki bakterileri yiyorlar. Bilim insanları bu alanlarda toplamda 600'den fazla virüs buldular. Buldukları virüsler arasında belirgin bir örüntü yoktu, ancak virüslerin dışında bu ortamlarda bulunan bazı mikobakterilerin cüzzam ve tüberküloz gibi insanlarda ciddi hastalıklara neden olduğu biliniyor.
Bakteri ve virüs savaşları
Dolayısıyla, bu ortamlarda yaşayan ve insanlara değil bakterilere saldıran virüsler aslıda insanların sağlığını koruyor da diyebiliriz. Öte yandan bilim insanları diş fırçası gibi alanlardaki virüsler ve bakteriler hakkında çok az şey bildiklerini de fark ettiler. Bu yüzden de yakın tarihte yeni araştırmaların yapılması bekleniyor.