Dilinize bakıp hastalığınızı bulan yapay zeka geliştirdiler

Doktorların, "dilinizi dışarı çıkarın" demesi boşuna değilmiş... Yeni bir yapay zekalı sağlık uygulaması, insanların sadece diline bakarak, hastalıkları hakkında teşhis koyabiliyor.

Dilinize bakıp hastalığınızı bulan yapay zeka geliştirdiler

Yeni bir tür sağlık yapay zeka asistanı, sadece dilinize bakarak sağlık durumunuzu doğru bir şekilde tespit edebiliyor.

Tıp insanları, yapay zeka uygulamasını dil üzerinde belirli renkleri ve koşulları arayacak şekilde tasarladı. Yapay zekanın arkasındaki algoritma o kadar etkili oldu ki, uygulama hastanın mustarip olduğu koşulları yüzde 98 oranında doğru bir şekilde tespit edebiliyor.

Yeni yapay zeka, Technologies dergisinde yayınlanan bir makalede ayrıntılı olarak açıklanan araştırmanın bir parçası olarak ortaya çıktı. Araştırmacılar Orta Doğu'daki eğitim hastanelerinden topladıkları 60 fotoğrafı algoritmaya göstererek test yaptılar. Fotoğrafların hepsi COVID-19 ve hatta gastrointestinal sorunlar gibi farklı durumlardan mustarip çeşitli hastalardan alındı.

5.200 hastanın dilleri incelendi

Bu testlerde yapay zekalı sağlık asistanı, hastanın sadece dilinin rengini inceleyerek hangi rahatsızlıktan mustarip olduğunu doğru bir şekilde tespit edebildi. Ancak bu sistemi oluşturmak kolay bir iş değildi. Araştırmacılar önce hastaların dillerinin 5.200 fotoğrafını çekti ve ardından altı ayrı makine öğrenimi algoritması kullanarak teşhisleriyle ilgili bilgileri ekledi.

Eğitimini alan yapay zeka ise şimdi hangi dil görüntüsünün hangi hastalığa işaret ettiğini %98 oranında doğru teşhis edebiliyor. Elbette bu tür uygulamaların tıp alanında doktorların gerekliliğini azaltmasını beklemiyoruz ancak doktorları teşhis koyarken daha hızlı hareket etmesine yardımcı uygulamaların olması, daha fazla insanın sağlık hizmetlerine daha kolay ulaşmasını sağlayabilir.