15 bölümlük dijital fotoğraf kursumuzun tamamına ulaşmak için tıklayın...
Dijital fotoğraf makineleri, çekilen fotoğrafları kaydetmek için farklı hız ve kapasitelerde Compact Flash, Memory Stick, Secure Digital, SmartMedia, MultimediaCard, XD Picture Card, MicroDrive gibi farklı bellek kartlarından birini veya ikisini kullanabilmektedir.
Bellek kartı seçerken dikkat etmeniz gerekenler
Bellek kartı seçiminde dikkate alacağınız iki faktör kapasite ve hızdır.
Hangi kapasitede bir bellek kartı alacağınız dijital fotoğraf makinenizin çözünürlüğüyle doğrudan bağlantılı olmakla birlikte, makinenizin kılavuzunu kontrol ederek tercih ettiğiniz fotoğraf formatına göre (RAW, JPEG, TIFF) belli kapasitedeki bir kartın kaç fotoğraf alabileceğini öğrenmeniz yerinde olur. Örneğin 10MP'lik bir dijital fotoğraf makinesinin çektiği RAW formatındaki bir fotoğraf 15-20MB'ı bulabilmektedir ve 1 GB'lık bir kart için bu ancak 2-3 makara film karşılığı demektir. Piyasaya sürekli daha yüksek kapasitede bellek kartları çıkarken, en yüksek kapasiteli yeni modeller daha pahalı olmakla birlikte, daha düşük kapasiteli modellerin fiyatı da zaman içinde ucuzlamaktadır.
Bu yüzden bellek kartı satın alırken basit bir bölme işlemiyle MB başına birim maliyetini hesaplamak isteyebilirsiniz. Compact Flash kartlardan örnek vermek gerekirse, bugün piyasada 2, 4 ve 8GB'lık modellerin birim maliyetleri arasında önemli farklar olmadığını göreceksiniz.
Birden fazla kart kullanımı
Öte yandan, kullanım kolaylığı açısından birden fazla bellek kartına sahip olmak isteyebilirsiniz (bir yandan kapalı mekanda çekim yaparken diğer yandan bir karttaki fotoğrafları bilgisayara aktarmak veya farklı işler için farklı kartlar kullanmak gibi nedenlerle). Bellek kartlarının hızları ise 4x, 24x, 80x, 133x gibi değerlerle ifade edilir. Genelde 1x'in 150KB/sn'lik bir yazma hızına denk geldiği kabul edilebilir ancak gerçek hızlar markadan markaya değişiklik gösterdiği gibi, fotoğraf makinesinin kendi aktarım hızı büyük oranda belirleyicidir.
Bir örnek vermek gerekirse, 12x bir CF kart, Canon 300D ve Canon 20D DSLR modellerinde 1MB/sn'lik bir yazma hızı sunarken, 60x bir kart kullanıldığında Canon 300D'de ölçülen hız 1,4MB/sn'yi, Canon 20D'de ise 5MB'sn'yi bulmaktadır. Makinenizin tampon bellek kapasitesi bu konuda belirleyici bir faktör olurken, burst (ardışık) modda çekim yapmanız bu tampon belleğin ne kadar çabuk dolacağını belirlediği için, yazma hızlarını da etkileyecektir. Ancak piyasadaki bellek kartı modelleri hızla yenilenirken, ne kadar hızlı bir kart alırsanız o kadar iyi olacağını söylemek yerinde olacaktır.
Uyumluluk sorunları
Bellek kartı seçerken dikkat edilmesi gereken bir başka faktör ise uyumluluktur. Dijital fotoğraf makinenizden sonra çıkmış, yüksek kapasitede bir kart makinenizle tam uyumlu olmayabilir. Öte yandan dijital fotoğraf makinesi üreticileri modelleri için yeni firmware yazılımlar çıkararak bu uyumluluğu sağlamaya çalışmaktadır. Bunun yanı sıra MicroDrive destekli dijital fotoğraf makinelerinde farklı MicroDrive modelleriyle uyumsuzluk problemlerine sık rastlandığı için, MicroDrive alacaksanız makinenizle hangi modellerinin uyumlu olduğunu kontrol etmeniz
gerekir.
Depolama ürünlerinden söz açılmışken, bellek kartlarının kapasitelerini yeterli bulmayan kullanıcılar, bir fotoğraf turu veya seyahat sırasında bellek kartlarındaki fotoğrafları aktarmak için sabit diskli, bağımsız depolama ünitelerini (photobank) kullanmayı tercih edebilirler. 20 - 120GB arasında değişen kapasiteleriyle bu cihazların nispeten ucuz modelleri fotoğraf görüntülemek için bir LCD ekran sunmamakla birlikte, yüksek fiyatlı bazı modeller büyük LCD ekranlarıyla fotoğraf görüntülemenin yanı sıra multimedya özellikleri de (film oynatıcı / MP3 çalar gibi) sunuyor.
Öte yandan RAW formatını kullanarak fotoğraf çekiyorsanız, çok az cihazın RAW formatındaki fotoğrafları LCD ekranlarında görüntüleyebildiğini, ayrıca farklı makinelerin RAW formatları arasındaki standart farklılıkları nedeniyle belli RAW formatlarını görüntüleme şansı sunduklarını unutmayın.