Dijital evin kalbi ePC’de atıyor

Intel, dijital ev hayalini gerçeğe dönüştüren yeni 915 G/P ve 925 Express işlemci platformu (chipset) ile 2005 yılından itibaren dijital evin merkezine yerleşecek ePC’yi muhteşem bir şovla tanıttı.

Dijital evin kalbi ePC’de atıyor

‘Dijital İçgüdü’ adını verdiği bir sahne performansı ile yeni işlemci platformunun uygulamalarını anlatan Intel, izleyicileri dijital evin büyülü dünyasında eğlenceli bir yolculuğa çıkardı.

Intel, bilişim ve tüketici elektroniği dünyasında yeni bir çağ açan dijital evin yapıtaşı olan Intel® 915 G/P ve 925 Express chipset’lerini (işlemci platformu) 29 Temmuz 2004 tarihinde Hilton Oteli’nde yaptığı muhteşem şovla tanıttı. Bugüne kadar yalnızca özel bilgisayarlarda bulunan performans, ses ve video özelliklerine bir arada sahip olan yeni platformlar bilgisayar deneyimini gerçeküstü denebilecek kadar eğlenceli ve verimli hale getiriyor. Bu yeni teknolojiler bilgisayar deneyimini daha eğlenceli ve verimli kılmalarının yanı sıra, ev ve ofis kullanıcıları için Yüksek Tanımlı (HD) video, 7.1 surround ses ve güçlü dosya korunumu, geliştirilmiş grafik yeteneği gibi gelişmiş yeteneklerin önünü açıyor.

Intel’in dijital ev teknolojisinin kalbini Entertainment PC (ePC) olarak adlandırılan bilgisayar oluşturuyor. Intel, üstün performanslı bilgisayarların esnekliğini evdeki audio ve video cihazlarının fonksiyonelliğiyle birleştiren ePC’nin gelişimini ve tüm bu multimedya deneyiminin küçücük bir kutunun içine sığmasını mümkün kıldı. Bilgisayar ve tüketici elektroniğini buluşturan ePC, tüketicilerin evlerindeki tüm görsel-işitsel elektronik cihazları kontrol etmesini; müzik, resim, film gibi kişisel içeriklerini korumasını ve yönetmesini; ve tüm bunları tek bir uzaktan kumanda ile yapmasını sağlıyor.

Tüm eğlence araçlarını birarada bulunduran ePC, CD/DVD player, stereo ya da kişisel video kayıt cihazı işlevi görebiliyor ve bünyesinde internet bağlantısının yanında çeşitli bilgisayar oyunlarını da barındırıyor. Kullanıcılar ePC’lerini bir uzaktan kumanda, klavye ya da mouse yardımıyla kullanabiliyorlar ve bu teknolojinin kalbi olan ePC’leri üzerinden 5.1’in yanında 7.1 surround sistemiyle müziklerini dinleyebiliyor, DVD ya da CD’lerindeki filmlerini izleyebiliyor, resimlerine bakabiliyor, internet üzerinden alışveriş yapabiliyor ve e-maillerini kontrol edebiliyor.

‘Dijital İçgüdü’ şovunda televizyon dizisi “Avrupa Yakası”ndaki “Şesu” karakteriyle tanınan Bülent Polat ve Intel Ülke Kanal Müdürü Özerk Ege Ertem’le sahneyi paylaşan Intel Ortadoğu, Türkiye, Afrika Bölge Direktörü Ayşegül İldeniz Intel’in teknoloji dünyasında yaptığı bu devrim sayesinde, insanların bundan böyle en eğlenceli ve keyif dolu saatleri evlerinde geçirebileceklerini söyledi. Yeni işlemci platformları ile evdeki tek bir bilgisayar üzerinden müzik, fotoğraf, video ve oyun gibi farklı dijital içerik türlerini yönetmenin mümkün olduğunu söyleyen İldeniz konuşmasına şöyle devam etti: “Intel’in geliştirdiği, ev elektroniğini destekleyen teknolojik yenilikler sayesinde bilgisayarlar, çok farklı kullanım modellerini mümkün kılan önemli bir değişimin içinden geçiyor. Bu yeni teknoloji, evlerin yanı sıra ofis verimliliğini artıracak yeni kullanım modellerine de öncülük ediyor.”

Intel’in dijital ev teknolojisi farklı ülkelerde bile olsalar uzakta yaşayan herkesi birbirine yakınlaştırırken, oturma odalarındaki televizyon karşısında oturarak yüzyüze iletişim kurmalarını sağlıyor. Dijital ev şovunda da gösterilen bir kaç kısa filmle bu muhteşem teknolojiyi örneklendirebiliriz.

- Anne ve babasının ePC üzerinden dinlediği müzikten sıkılan bir genç aynı bilgisayarda kayıtlı farklı bir müziği ister onlarla aynı odada kulaklığıyla, ister kendi odasında, mevcut ses sistemi üzerinden dinleyebiliyor.
- Oturma odalarında film izleyen bir çift, yatak odalarında ya da mutfakta filmlerine kaldıkları yerden devam edebiliyor.
- Ailesinden uzakta öğrenim gören bir genç, oturma odasında oturan anne ve babasıyla televizyon ekranından sohbet ederken, akşam yiyeceği yemeğin fotoğrafını çekip aynı ekrana gönderebiliyor.
- Evlilik hazırlıkları yapan nişanlı bir çift, başka bir ülkede yaşayan aile fertleriyle ve bir diğer ülkede yaşayan arkadaşlarıyla aynı anda oturma odalarındaki televizyon aracılığıyla buluşabiliyor, gelinlik resminden müziklere, düğün hazırlıkları ile ilgili kayıtlı tüm dijital içeriği paylaşabiliyor.
- Birkaç projede birden çalışmak ve projeleri izlemek için, yalnızca tek bir bilgisayar ile birden fazla monitör aynı anda kullanılabilecek.

Okuyucu Yorumları