Dev yazılımların bedava alternatifleri

Word veya Photoshop'a muhtaç değilsiniz: İşte web'den bedava kullanılabilen güçlü alternatifler...

Ücretsiz web uygulamaları

İnternetin hayatımıza iyiden iyiye yerleştiği şu günlerde yazılım sektörü de dikkat edileceği üzere gün geçtikçe kendini internete daha fazla entegre etmeye başladı. Kelime işlemcilerden fotoğraf düzenleme araçlarına kadar geniş yelpazede birçok uygulamayı kullanmak isteyen kullanıcılar, çok değil, bundan sadece üç-dört sene öncesine kadar herhangi bir uygulamayı kullanabilmek için elini cebine atması gerekiyordu.

Ancak bugün yazılım dünyasının geldiği nokta, gelecekte yazılımların büyük bir kısmının internet üzerinden, üstelik ücretsiz olarak kullanıcılara sunulacağının da bir habercisi niteliğinde... Örneğin hemen her bilgisayarın bir kelime işlemciye ihtiyacı vardır. Kelime işlemci dendiğinde ise akla ilk gelen yazılım hiç şüphesiz Microsoft'un yıllardır devam ettirdiği Word yazılımından başkası değil. Ancak bu yazılıma sahip olabilmek için Office paketini satın almanız gerekiyor ki, her kullanıcının bu ödemeyi yapmayı göze alması elbette söz konusu değil.

Hal böyle olunca kullanıcılar ya Word veya benzeri yazılımların korsanlarını kullanmayı tercih ediyor; ya da söz konusu yazılımın ücretsiz bir alternatifini arıyor. Elbette korsan yazılım kullanmayı asla ve asla desteklemiyoruz. Bu nedenle CHIP Online olarak size önerimiz şu: Herhangi bir ürünün lisansına para ödemek istemiyorsanız, ücretsiz alternatiflerine yönelmeyi denemelisiniz. Zaten bu tip dev uygulamalara alternatif olabilecek ücretsiz yazılımların artık lisanslı sürümleri de arattırmadığı bir gerçek.

Bu bağlamda bu makalemizde her bilgisayarda bulunması gerekli olan yazılımların, internet üzerinden kullanılabilecek ücretsiz alternatiflerini masaya yatırıyoruz. Bu uygulamaları ise başta kelime işlemci yazılımları olmak üzere, fotoğraf editörleri, fotoğraf paylaşım programları ve video düzenleme araçları olmak üzere 4 farklı kategoriye ayırdık.

Kelime işlemciler

Kelime işlemciler

Biraz önce kelime işlemcilerden kısaca bahsetmiştik. Örneğin Windows işletim sistemleri, Word Pad ile birlikte kullanıcılara sunulur. Word Pad, bir kelime işlemci yazılımıdır; fakat Microsoft'un Office paketinde bulunan Word'e göre son derece fakir bir uygulamadır. Bu nedenle bir kelime işlemciden fazlasını bekleyen kullanıcıların öncelikle Microsoft Word ve benzeri uygulamaları tercih etmesi gerekir.

Ancak daha önce söylediğimiz gibi, bu yazımızdaki amaç lisanslı ürünleri tanıtmaktan ziyade, onların ücretsiz alternatiflerini sizlere gösterebilmek. İşte Word'ün alternatifi olabilecek o ücretsiz yazılımlar...

Google Docs

Google, artık sadece bir arama motoru değil. Gmail başta olmak üzere birçok alanda Microsoft'u fazlasıyla zorlayan Google, kelime işlemci yazılımları söz konusu olduğunda da Microsoft'a meydan okumaktan geri durmuyor. Google Docs da işte tam bu noktada Google'ın Microsoft Office paketine karşı geliştirdiği, ancak Office'ten farklı olarak internet üzerinde kullanılabilen ve elbette ücretsiz olan bir online uygulama.

Microsoft-uyumlu dosya formatlarını da destekleyen Google Docs, Microsoft'un Office paketinde bulunan Word, PowerPoint ve Excel gibi popülere uygulamaların türevlerini de içeriyor. Bir web uygulaması olan Google Docs sayesinde, dokümanlar kolayca internet üzerinde kaydedilebildiğinden, bir dosya üzerinde çalışırken işinize internete bağlı olan herhangi bir bilgisayardan kolayca devam edebilirsiniz. Tüm bunlara rağmen, Google Docs'tan güvenlik ve paylaşım araçları gibi çok daha fazlasını isteyenlerin ise, bu servise belirli miktarda bir ödeme yapmakla yükümlü olduğunu hatırlatmakta fayda var.

Kelime işlemciler - 2

Kelime işlemciler - 2

Zoho Writer

Elbette Google Docs ile Microsoft Office'e meydan okuyan Google, bu alanda pek de yalnız sayılmaz. Zoho Writer, birçok açıdan Google Docs ile benzerlik gösteren ve dosyaların kolayca internet üzerinden diğer kişilerle paylaşılabilmesine olanak tanıyan ücretsiz bir servistir. Google Docs ile aynı renk temasına sahip olan Zoho Writer, Google Docs'tan farklı olarak Excel veya PowerPoint gibi araçları içermez. Sadece Word'ün bir alternatifi olabilen Zoho Writer ile .doc veya .docx formatındaki dosyalar üzerinde çalışabileceğiniz gibi, yazılımın kullanımı da Word'ü pek aratmıyor denilebilir.

Buzzword

Bir diğer kelime işlemci ise PDF formatını yaratan Adobe'un geliştirdiği ve kullanıcılarına sunduğu Buzzword... Tamamen bir kelime işlemci olan Buzzword, bir kelime işlemciden beklenen birçok işleve fazlasıyla sahip. Bu online uygulamanın tek sorunu ise sınırlı sayıda web tarayıcıyla uyumlu bir şekilde çalışabilmesi. Bu online uygulamayı sorunsuz bir şekilde kullanabilmek için Firefox veya Internet Explorer'ın son sürümünü bilgisayarınıza yüklemeniz gerekiyor.

Fotoğraf düzenleme araçları

Fotoğraf düzenleme araçları

Eğer online kelime işlemciler sizi tatmin ettiyse, şimdi de aynı paralelde kullanıcılara ücretsiz olarak sunulan fotoğraf düzenleme araçlarına da göz atmanız da yarar var. Ancak bu yazılımlara geçmeden önce şu noktanın altını çizelim: Burada bahsedeceğimiz yazılımlar, fotoğraf paylaşım araçlarından farklıdır, ki bu araçlara da yazımızın devamında yer vereceğiz. Yani, şimdilik fotoğraflar üzerinde düzenleme işlemi yapabilen online servislere göz atacağız. İşte o uygulamalar...

LunaPic

Eğer bir fotoğraf düzenleme aracına ihtiyacınız varsa, sizden ücret talep eden yazılımları bir yana bırakabilirsiniz. LunaPic, internet üzerinden kullanılabilen ve kullanıcıların fotoğrafları üzerinde düzenleme işlemi yapabilmesine imkan veren online bir uygulamadır. Bu uygulamayı kullanmak için herhangi bir kayıt işleminin gerekmediğini de belirtelim. Bu uygulamayı kullanmak için yapacağınız tek şey ise resim veya fotoğrafınızı siteye Upload etmek (göndermek) ve Paint'ten aşina olduğunuz Kes/Döndür gibi araçların yer aldığı online düzenleme araç çubuğunu kullanarak fotoğraflarınızı yeniden düzenlemek...

Fotoğraf düzenleme araçları – 2

Fotoğraf düzenleme araçları – 2

Adobe Photoshop Express

LunaPic'ten farklı olarak kırmızı göz ayarı ve imaj onarımı gibi detaylı fonksiyonları kullanmak isteyen kullanıcılar ise, LunaPic'ten farklı olarak Photoshop Express'i deneyebilir. Geniş yelpazede birçok fotoğraf düzenleme aracına sahip olan Photoshop Express, Facebook veya Picasa üzerinde bulunan online fotoğraflarınızı da düzenleyebiliyor.

Splashup

Eğer LunaPic ve Photoshop Express'in arasında kalan ve her ikisini de tamamlayan tipte bir online uygulama arıyorsanız, Splashup'a bir şans vermenizi tavsiye ediyoruz. İki farklı sürüm halinde kullanıcılara sunulan Splashup'ın tüm düzenleme araçlarına sahip olan sürümünün dışında, LunaPic gibi daha basit işlevlere sahip olan bir Lite sürümü de bulunuyor. Adobe Flash penceresi altında çalışan ve bu nedenle Adobe Flash'ın son sürümünün kurulumunu zorunlu kılan Splashup'ın kullanımı da son derece basit.

Fotoğraf paylaşım araçları

Fotoğraf paylaşım araçları

İnternet, iletişimle birlikte kullanıcıların dosyalarını da birbirleriyle paylaşabilmelerine ön ayak oluyor. Dünyanın neresinde olursanız olun, fotoğraf veya herhangi bir dosyanızı dilediğiniz kişiye göndermeniz sadece saniyelerinizi alıyor (dosya boyutuna bağlı olarak bu süre elbette değişiklik gösterecektir). Facebook ve MySpace gibi sosyal ağ platformları da paylaşım mantığını bir üst seviyeye çıkaran web portallarıdır aslında. Facebook hesabına kendi fotoğraflarını koyan kullanıcı, böylece arkadaş listesiyle kolayca bu resimleri paylaşabilmektedir. Bu anlamda fotoğraf düzenleme araçlarının yanında fotoğraf paylaşım araçlarını da göz önünde bulundurmak gerekiyor. İşte o araçlar...

Photobucket

Fotoğraf paylaşım dendiğinde akla ilk gelen isimlerden biri olan Photobucket, fotoğraflarınızı oluşturduğunuz albümlere bölerek bu albümlerinizi kolayca diğer kullanıcılarla paylaşabilmenize izin veriyor. Bu özelliğinin yanında Photobucket ile fotoğraflarınızı kullanarak kendi sunumlarınızı da hazırlayabilmeniz mümkün.

Fotoğraf paylaşım araçları – 2

Fotoğraf paylaşım araçları – 2

Flickr

Photobucket'a göre çok daha kullanıcı dostu bir arabirime sahip olan Flickr, kullanıcıların en kolay ve hızlı bir şekilde fotoğraflarını internet üzerinden paylaşabilmesine imkan veriyor. Eğer Flickr'e gönderdiğiniz fotoğraf albümünüzü e-posta vasıtasıyla sevdiklerinizle paylaşmayı düşünüyorsanız, bu galeriye ulaşan bağlantı yolunu kopyalayıp postanıza eklemek suretiyle bu işlemi kolayca gerçekleştirebilirsiniz.

Snapfish

Photobucket ve Flickr'ın dışında bir diğer alternatif fotoğraf paylaşım portalı ise Snapfish. HP tarafından desteklenen Snapfish, fotoğrafların kolayca siteye yüklenebilmesine ve paylaşılabilmesine izin veriyor.

Online video düzenleme araçları

Online video düzenleme araçları

İnternetin kullanıcılara sunduğu en ilginç yeniliklerden biri de, hiç şüphesiz video düzenleme araçlarıdır. Diğer bir deyişle, bilgisayarlarına herhangi bir yazılım kurmak istemeyen ya da bu tip bir yazılıma para ödemeyi göze alamayan kullanıcılar, online video editörleri sayesinde bu dertten artık tamamen kurtulabiliyorlar. İşte ücretsiz olarak ulaşılabilecek online video editörleri...

MotionBox

Temel video düzenleme araçlarını kullanıcılara sunan MotionBox, bu özelliğinin yanında kendi DVD'nizi oluşturabilmenize dahi yardım ediyor. Kullanıcıların 750 MB'a kadar video'larını depolayabilmelerine izin veren MotionBox, böylece özellikle cep telefonuyla çekilen videoların düzenlenmesi söz konusu olduğunda kullanıcıların işini fazlasıyla kolaylaştırıyor.

Ancak 750 MB'lık maksimum depolama alanı size yeterli gelmediyse, belirli bir ücreti ödemek kaydıyla MotionBox'tan Premium hesabı edinerek bu sınırlamayı da ortadan kaldırabilmeniz elbette ki mümkün.

Online Video düzenleme araçları – 2

Online Video düzenleme araçları – 2

JayCut

MotionBox dışında, JayCut da internet üzerinden erişilebilecek kullanışlı bir video düzenleme uygulamasıdır. Henüz Beta aşamasında olan uygulamanın arabirimi MotionBox'tan çok da farklı değil. Bu uygulamanın kullanıcılara en büyük artısı ise, MotionBox'taki 750 MB'lık kapasite sınırlamasının bulunmaması.

Aslında JayCut'la birlikte Yahoo!'nun bir hizmeti olan JumpCut'a da makalemizde yer verecektik; ancak maalesef Yahoo! bu hizmetini tamamen durdurmuş durumda ve site sadece daha önce yüklenmiş olan video'ların indirme işlemine izin veriyor; bunun dışında siteye yeni içerik eklenemiyor.

Okuyucu Yorumları