İsviçreli bir uzay şirketi olan ClearSpace, uzay çöplerini yakalamak için dört kollu bir pençeye sahip, dev bir robotik uydu kullanarak Dünya yörüngesindeki çöpleri temizleme çabalarına ilişkin ilk program incelemesinin ardından Avrupa Uzay Ajansı'ndan (ESA) izin almayı başardı.
Bu hafta şirket tarafından yapılan duyuruda, şirketin uzay enkazını yakalayacak ve onu yanması için Dünya atmosferine gönderecek pençe benzeri bir uzay aracı olan ClearSpace-1'e yönelik planlarının ilk büyük incelemesinde ESA'dan yeşil ışık aldığı söyledi. ClearSpace, geçtiğimiz yıl Ekim ayında kavram kanıtı testini geçtikten sonra, şimdi tasarımları tamamlama, ekipmanı güvence altına alma ve 2026'da planlanmış bir fırlatma için tam ölçekli ClearSpace-1'i inşa etme sürecine başlayacağını söyledi.
ClearSpace CTO'su ve kurucu ortağı Muriel Richard-Noca bir basın açıklamasında, “Deneyimli bir Avrupalı endüstriyel ekip ve ESA ile yakın işbirliğiyle birlikte, bu önemli dönüm noktasına etkili ve teknolojik açıdan sağlam bir şekilde ulaşmayı başardık” dedi.
ESA, ClearSpace-1 projesini ilk olarak Eylül 2019'da, o sırada 2025 için planlanan bir fırlatma ile kabul etmişti. ESA ile ClearSpace arasındaki sözleşme, o sırada yaklaşık 86,2 milyon Euro'ya ulaşıyordu. Şirketin planı, ClearSpace-1'in 2026'da fırlatılmasıyla, 2013 yılında fırlatılan ve Dünya yüzeyinin 800 kilometre yukarısında bulunan bir ESA Vega roketinin ardından kalan bir Vega İkincil Yük Adaptörünü (Vespa) üst aşamasını hedef alarak uydunun kapma yeteneğini göstermek olarak belirtiliyor.
ESA, Dünya yörüngesindeki uzay operasyonlarının geride bıraktığı uzay enkazı miktarını azaltma konusuna büyük bir ilgi gösteriyor. Uzayda yapılan çalışmaların artmasıyla beraber muazzam bir hızla büyüyen uzay çöplüğü düşünüldüğünde, bu ve benzeri çalışmaların kaçınılmaz olarak artması gerektiği kesin.