Dev havayolu şirketi, teknoloji devlerine dava açıyor

CrowdStrike krizinin en fazla etkilediği şirketlerden biri olan dev havayolu şirketi Delta Airlines, hem CrowdStrike’a, hem de Microsoft’a karşı harekete geçmeye hazırlanıyor.

Dev havayolu şirketi, teknoloji devlerine dava açıyor

Delta Airlines, Temmuz ayının başlarında hatalı bir güvenlik güncellemesi nedeniyle Windows PC'lerde yaşanan ve büyük şirketleri büyük zarara uğratan büyük mavi ekran krizinin ardından CrowdStrike ve Microsoft'a karşı dava açmaya hazırlanıyor. Bu kriz, milyonlarca sistemi etkiledi ve Delta Airlines da bu kesintiden etkilenen şirketler arasındaydı.

CNBC'nin kaynaklarına göre, Delta davaları hazırlamak için ünlü avukat David Boies'i görevlendirdi. ABD hükümetinin 2001 yılında Microsoft’a karşı açtığı tekelcilik karşıtı davasında kilit rol oynayan Boies, şirketle olan hukuki mücadelelere yabancı değil.

Delta Airlines, Boies'in işe alınması veya CrowdStrike ve Microsoft'a karşı belirli yasal adımlar atılacağı hakkında henüz resmi bir açıklama yapmadı. Ancak havayolu şirketi, yaşanan sorun nedeniyle binlerce uçuşu iptal etmek zorunda kalmıştı. Bu iptallerin mali etkisinin 350 milyon ile 500 milyon dolar arasında olduğu tahmin ediliyor ve etkilenen müşterilere 176.000 iade veya geri ödeme yapıldı. Küresel olarak, CrowdStrike kesintisinden kaynaklanan toplam zararların, birçok işletmeyi etkileyerek 15 milyar doları aşabileceği tahmin ediliyor.

Olayın ardından CrowdStrike CEO'su George Kurtz, kamuyana açık bir özür yayınladı. Hem CrowdStrike hem de Microsoft, etkilenen Windows PC'leri geri yüklemek için müşterileriyle aktif olarak çalışıyor. Geçen hafta sonu itibarıyla Kurtz, etkilenen Windows’ların yüzde 97'sinden fazlasının tekrar çevrimiçi olduğunu ve sorunu tamamen çözmek için çalışmaların sürdüğünü bildirdi.