Depolamada yeni "mucize!"

"Tek bir optik diske, tam 360 TB sığacağını" söylesek inanır mısınız? Bizce inanın...

Depolamada yeni "mucize!"

Bilim insanları depolama teknolojileri konusunda sınırları zorlamaya devam ediyor.Günümüzün optik depolama teknolojisinin imkan verdiği 128 GB depolama sınırını 360 TB'a taşıyacak bir hayal, İngiltere'nin Southampton Üniversitesi bilim adamlarından Jingyu Zhang tarafından gerçeğe dönüştürüldü.

Gelecekte çok katmanlı Blu-ray (BDXL) gibi optik disklerin yerine geçmesi öngörülen kristal disk teknolojisi veriyi bugüne kıyasla pratikte sonsuz bir süre boyunca ve çok daha zorlu şartlara dayanabilecek şekilde koruyabiliyor. Öyle ki, Superman filmlerinden aşina olduğumuz kuartz kristallerinde saklanan veriler 1.000 dereceye varan sıcaklıkta bozulmuyor, optik disklerde 5 ila 10 yıl olarak belirlenen depolama ömrü ise kristal söz konusu olduğunda şaka gibi ama, tam 1 milyon yıla çıkıyor.

Femtosecond adı verilen bir lazer uygulaması ile 5 boyutlu olarak kristale yazılan veriler -x,y ve z koordinatlarına ek olarak kristal ebatları ve yönü de kullanılabilir - bir mikroskop ve polarizer adlı bir aygıt ile okunuyor.

İlk denemesinde sadece 300 KB boyutunda bir dosyanın yazılıp okunduğu kristal depolama teknolojisinin ticari hale gelebilmesi için yazıcı / okuyucu ünitelerinin bir hayli küçülerek, toplu üretime hazır hale gelmesini beklemek gerekiyor.

Okuyucu Yorumları
Yorum yapmak için tıklayınız
Ziyaretçi
Telekom un aylik 50 GB kotasilya 100 bin milyon baloncuk pardon yilda dolmaz o disk. :D
Yanıtla
Ziyaretçi
1 milyon yıl napacam arkadaş bidaki formata kadar götürsün yeter :)
Yanıtla
Ziyaretçi
Sonra kim disk alacak?
Yanıtla
Ziyaretçi
@14 Tem 2013 16:49 çok doğru bir nokta..
Ziyaretçi (Mobil)
360tb ve 1 milyon yıl saklıyor.... fena sayılmaz
Yanıtla
Ziyaretçi
Tabi, bu alet çıktıktan sonra yaklaşık bi 10 sene beklememiz gerekecek. Çünkü "kristal" disk alabilecek insan sayısı dünya nüfusunun %1'ini geçemez büyük ihtimal :D
Yanıtla
Listelemeye Devam Et