SmartMedia (SM)
Toshiba tarafından bulunan SmartMedia, 45x37x1mm boyutlarında. Bu kartın oldukça ince olmasının sebebi dış kaplama yapılmamış olması. Bu da daha hassas kullanım gerektiriyor ve kartı darbelere karşı dayanıksız kılıyor. SmartMedia’nın 3.3 ve 5V destekleyen modellerini ayırt etmek oldukça kolay. Parlak yüzey üstteyken kırık köşe sol taraftaysa 5V, sağ taraftaysa 3.3V destekliyor demektir. Kartın en büyük avantajı yüksek hızı. Ancak bu ürün artık neredeyse yok olmak üzere. Destekleyen yeni cihaz üretilmediği gibi kart üretimi de durmuş durumda.
XD Picture Card (xD)
2002 yılında Fuji ve Olympus tarafından, SD ve MS Pro ile rekabet ederek pazar üstünlüğüne ortak olmak amacıyla üretildi. Bu kart küçük boyutları ile kameraların da form faktörünü ufaltmayı, PC ve CF adaptörleri üzerinden de kullanılabilirlik sağlayarak yaygınlaşmayı hedefliyorlar. Şimdilik bu iki firmanın ürünleri dışında pek tercih edilmiyor.
Bellek kartı okutma yolları
1- Donanım üzerinden: Bellek kartınızı USB ara kablo ile PC'nize bağlamayarak veri transferi yapabilirsiniz. Bunun için kullanım kitapçığından yardım alarak donanım sürücülerini kurun ve kitapçıkta belirtilen şekilde ürünü bağlayarak çalıştırın. Daha sonra aracı bir yazılım veya Windows Gezgini altından dosyalara erişerek kopyalayabilirsiniz. Eğer birden fazla taşınabilir belleğe sahip donanım kullanıyorsanız bu en kullanışsız veri aktarma yöntemidir. Çünkü tüm donanımları ayrı ayrı sisteminize bağlamak hem yer açısından hem de zaman açısından sorun yaratacaktır. Tek bir cihaz için uygun görünse de, sisteme bağlayacağını cihaz sayısı artınca kart okuyucunun eksikliği kolayca hissedilebilir.
2- Kart okuyucu ile: Bir kart okuyucu bir çok farklı bellek kartını okuyabilir. Kart okuyucu tüm USB portları yerine tek bir USB portu üzerinden, birden çok bellek kartından aynı anda okuma ve yazma işlemi yaparak, zaman ve yer açısından tasarruf edilmesini sağlayacaktır. Kart okuyucular tek başına bir donanım oldukları gibi, başka donanımların yan fonksiyonları olarak da piyasada bulunuyorlar.
BİLGİ: USB 2.0: Fark nerede?
USB standardı 195 yılında, PC'lerdeki dev çıkış yuvalarının sayısını azaltmak amacıyla üretildi. Üretilmesinin en büyük amacı bir dış bağlantı ile diğer cihazların PC'ye düşük bir maliyetle bağlanabilmesini sağlamaktı. USB 1.5Mbit/sn hızında çalışabiliyordu. Bu da klavye, fare gibi cihazlara yetiyordu. 12Mbit/sn hızı ise daha yüksek bant genişliği ihtiyacı duyan web kamerası, yazıcı, tarayıcı ve harici CD yazıcı gibi cihazlara adanmıştı. 2000 yılının Nisan ayında Compaq, HP, Intel, Lucent, Microsoft, NEC ve Philips'ten oluşan yedi dev şirket USB 2.0 spesifikasyonunu hazırladı. Bu geçişin tamamlanması 2 yıl sürdü. Ancak bu o zaman popüler olan Firewire'ı tahtından etmeye yetti.
USB 2.0 spesifikasyonu USB 1.1'in sağladığı 12 Mbit/sn hızını 480 Mbit/sn'ye yani saniyede 60MByte veri aktarabilecek hız taşıdı. Bu da video konferans esnasında 1920x1080 çözünürlükte, saniyede 24 kare hızında yüksek çözünürlüğü destekliyor. USB 2.0, USB 1.1 ile ileri ve geri olarak uyumlu. Eski cihazlar USB 2.0 portlara takılarak sorunsuz çalıştırılabildiği gibi USB 2.0 cihazlar da USB 1.1 portlarda çalışıyor, ancak bu durumda hızları USB 1.1'in desteklediği 12Mbit/sn'ye düşüyor. Her iki spesifikasyonun fiziksel bağlantılarda bir farkı yok. Bu kullanılan kabloların da aynı olduğu anlamına geliyor.
Kolay Kullanım: Sadece USB cihazı PC'ye bağlamak yeterli, her şey otomatik olarak ayarlanıyor. Gerçek Tak-Çalıştır desteği ile sistemi yeniden başlatmaya gerek olmadan cihaz takıp çıkarılabiliyor.
Genişleyebilirlik: Tek bir USB portuna Hub'lar kullanarak 127 cihaz takılabiliyor.
Yüksek Hız: USB 1.1'in tam 40 kat hızlandırılmış sürümü.
Aytun Çelebi
[email protected]
Compact Flash (CF)
Sandisk tarafından 1994 yılında üretilen Compact Flash’ın en önemli özelliği bünyesinde controller çipi bulunması. Type I ve Type II olmak üzere iki değişik standardı bulunuyor. Type I kartlar 43x36x3.3mm, Type II kartlar ise 43x36x5.5mm boyutlarında. Yani aralarındaki tek fark Type II kartların daha ince olması. 3.3 ve 5V olmak üzere iki voltajı da desteklemeleri daha çok cihazda tercih edilmelerine sebep oluyor. Piyasada en çok kullanılan kartlardan birisi olan Compact Flash kartlar daha çok dijital kamera ve MP3 çalarlar tarafından destekleniyorlar. Şu an için piyasada 4GB'a kadar farklı modelleri bulunuyor. Yakın bir zamanda ise daha büyük kapasiteleri destekleyen kartlar piyasaya çıkacak.
Sandisk’in Compact Flash’ı temel alarak geliştirdiği Ultra Compact Flash kartlar ise yüksek performanslı dijital kameralarda kullanılması amacıyla üretilmiş. Dijital çekimlerde çıkabilecek problemlerden birisi seri çekimlerin, kameranın belleğe yazma hızının düşük olması sebebiyle gerçekleştirilememesidir. Ultra Compact Flash bu engeli aşıyor. Kartın diğer özellikleri arasında yüksek kapasiteli olması, düşük güç harcaması, 2000G gücünde darbeye dayanıklı olması (yaklaşık 1,5 metreden düşme vb.) geliyor. Ultra Compact Flash kartlar Compact Flash destekleyen tüm ürünlerde kullanılabiliyorlar.
Memory Stick (MS)
1998 yılında Sony tarafından bulunan Memory Stick, ince ve hafif; ancak tüm kartlardan boya daha uzun. Sony tarafından uzun süre sadece kendi ürünlerinde tercih edilen ve bir anlamda “yalnız kalan” bu kart Sandisk tarafından satın alındıktan sonra popülerleşti. Kartın üzerinde bulunan Güvenlik düğmesiyle kart içerisindeki veriler kilitlenebiliyor. Böylece kartın üzerine yazılamıyor ve veri kaybı önlenebiliyor. Artık bir adaptörle Memory Stick uyumlu hale gelebilen, daha hızlı ve yarı ebatlarında Memory Stick Pro piyasada bulunabiliyor. Bu ürün adaptör sayesinde hem mobil cihazlarda hem de MS destekli cihazlarda kullanılabiliyor. MS PRO'nun en büyük avantajı ise 15Mbit/sn hızına erişebilmesi.
Multi Media Card (MMC)
Küçük ve hafif olması bu kartın en önemli avantajı. Ortalama 2gr. ağırlığındaki kart, bir posta pulu boyutlarında. Üreticiler bu kartların cep telefonları, MP3 çalarlar, GPS araçları ve kameralarda verimli olacağının altını çiziyor.MultiMedia kartlar da 2000G gücünde darbelere dayanıklı. Ayrıca Secure Digital( SD) kart destekleyen yuvaların da büyük çoğunluğu ile uyumlu. Sandisk ve Siemens tarafından 1997 yılında ortak üretilen bu kart tipi, SD kartlara göre daha ince, bu yüzden de SD kartlar kadar kapasiteye sahip olamıyor. Yeni ve ince mobil formatı RS-MMC'nin kısıtlı bellek kapasitesi ve minik boyutlarıyla tam anlamıyla ep telefonları için biçilmiş kaftan.
Secure Digital (SD)
Matsushita, Toshiba tarafından ortak bulunan bu kart yaklaşık 2 gr. ağırlığında. Bu kart DVD ses dosyalarında kullanılan şifreleme yöntemleri ile verileri şifreleyerek saklıyor. Bu şifreli güvenlik kartın hızlı olmasına bir engel değil. Düşük güç harcadığı için PDA, Dijital Kamera, MP3 Çalar gibi cihazlarda tercih ediliyor. Kart üzerinde bulunan anahtar ile verileri kilitleyebilmek mümkün. Ayrıca 2000G gücünde darbeye dayanıklı. Günümüzde dijital fotoğraf makinelerinin büyük bir çoğunluğu bu kartı destekliyor. Bu da onu en uyumlu kart yapıyor.
Cep telefonlarının, cep bilgisayarlarını yok ederek yerlerini almasını daha önce hep beraber izledik. Şimdi, aynı tehlike avuçiçi bilgisayarları tehdit ediyor. İleride, dizüstü bilgisayarların da aynı kaderle karşı karşıya kalıp kalmayacakları belli değil. Ancak dizüstü bilgisayarlar, avuçiçi cihazlara göre daha hızlı küçülüyor ve evrimlerini sürdürüyorlar. Eski bir Yunan filozofu olan Heraklitos'un dediği gibi: "Değişmeyen tek şey değişimin ta kendisidir". Hayatımızda değişimin ne kadar etkili olduğu tartışılabilir, ancak bilgisayar dünyasının en büyük gerçeği olduğu aşikar.
Bilgisayarın temel ihtiyaçlarından birisi de depolama. Bilgisayarlar fiziksel şekillerini değiştirdiklerinde, kendisine uygun bir depolama birimi de evrimini tamamlayarak kullanıma hazır hale geliyor. Buna örnek olarak dizüstü bilgisayarlara uygun küçük sabit diskleri gösterebiliriz. Günlük hayatta depolama birimleri bilgisayarları aşarak farklı cihazlar için de kullanılabilir hale geldiler. CD ve DVD gibi optik depolama birimleri müzik ve film endüstrisinden çıkarak bilgisayar endüstrisine nasıl entegre olduysa, bugün fotoğraf makineleriyle kullandığımız bellek kartları da aynı şekilde ve çabuklukta entegre olmayı başardılar.
Fotoğraf makinelerinden cep telefonlarına
Kart bellekler fotoğraf makineleri ve video kameralar için tasarlanan ufak ve hafif depolama birimleri. Flash bellek kullandıkları için çalışırken az enerji harcamaya ve geniş kapasitede veri depolamaya müsaitler. Fotoğraf makinesiyle çalışabilmek için seri bir şekilde çalışması gereken bu kartlar, megapiksel sayısı arttıkça daha fazla yer kaplayan fotoğraflar depolamaya çalıştılar. Bu da bir çok üretici için rekabete açık bir ortam doğmasına sebep oldu. Bir yandan yeni bellek kartı standartları geliştirilirken, diğer yandan mobil kullanım için de uygun hale gelen bellek kartları giderek küçüldü ve hızlandı. Dolayısıyla; artık cep telefonlarında veri saklamaya, oyun oynamaya ve fotoğrafları saklamaya yarayan bellek kartları da kullanılıyor.
Bu cihazlarda bellek kartlarının tercih edilmiş olmasının belirli sebepleri var. Bunların başında ergonomi geliyor. Boyut ve ağırlık olarak fotoğraf makinesi veya cep telefonuna artı bir yük getirmiyorlar. Hız konusunda henüz USB bellek çubukları kadar hızlı olmasalar da aynı ebatta rakipleri bulunmuyor. Çoğu üreticinin birlikte çalıştığı standardı belirlemiş durumda. Örneğin Fuji ve Olympus dijital kameralar sadece xD Picture Card kullanıyor, bunun sebebi de bu standardın kendilerine ait olması. Dolayısıyla satın alacağınız diğer cihazlarda, bu kartı destekleme şartı ararsanız tek bir kartla tüm işlerinizi yapabilirsiniz. Bunun avantajı da bir kart okuyucu üzerinden farklı tipteki tüm verileri kolayca okutabilmektir.