Herhangi bir ön işleme gerek duymadan, deniz suyundan ucuz hidrojen ürettiler

Deniz suyundan ucuz hidrojen üretime hayali gerçek olmaya artık çok daha yakın. Üstelik yeni süreç, herhangi bir ön işlem de gerektirmiyor.

Deniz suyundan ucuz hidrojen üretmek artık hayal değil

Adelaide Üniversitesi'ndeki araştırmacılar geçtiğimiz hafta deniz suyundan ön işlem görmeden temiz hidrojen yakıtı yaptıklarını duyurdular.

Yalnızca yandığında su üreten temiz bir enerji kaynağı olan hidrojen yakıtına olan talebin, dünya genelinde fosil yakıtlardan uzaklaşma tercihi devam ettikçe önümüzdeki yıllarda artması bekleniyor. Bu bulgular, uygulanabilir bir sisteme dönüştürülebilirse, kıyı bölgelerine daha ucuz yeşil enerji üretimi sağlayabilir.

Ekibin ortak lideri Profesör Shizhang Qiao, “Doğal deniz suyunu, ticari bir elektrolizörde değerli olmayan ve ucuz bir katalizör kullanarak elektroliz yoluyla yeşil hidrojen üretmek için yaklaşık yüzde 100 verimlilikle oksijen ve hidrojene ayırdık” dedi. Tipik olarak, deniz suyunun elektroliz yoluyla hidrojen ve oksijene ayrılmadan saflaştırılması gerekir. Ekip, katalizör olarak yüzeyinde krom oksit bulunan kobalt oksit kullanarak elde ettiği sonuçların, yüksek düzeyde saflaştırılmış ve deiyonize suya platin ve iridyum katalizörlerinin uygulandığı standart işleme benzer bir performans gösterdiğini söylüyor.

Deniz suyu, tatlı su ile karşılaştırıldığında çok daha bol bulunan bir kaynaktır ve ön arıtma olmadan deniz suyundan hidrojen yakıtı çıkarma yeteneği parasal anlamda büyük bir tasarruf sağlayabilir. Ancak, bu sistem başarılı bir şekilde ölçeklendirilse bile, muhtemelen yalnızca bol miktarda deniz suyuna erişimi olan kıyı toplulukları için pratik olacaktır.

Ekibin bir sonraki adımının, sistemi daha büyük bir elektrolizörle ölçeklendirmek olduğu belirtiliyor. Ardından, henüz geliştirme aşamasında olmasına rağmen, araştırmacılar bulguları sonunda yakıt hücreleri ve amonyak sentezi için ticari hidrojen üretimine uygulamayı umuyorlar. Yardımcı lider Yao Zheng, “Çalışmamız, mevcut metal bazlı olgun saf su elektrolizörününkine benzer performans gösteren, ön arıtma sistemleri ve alkali ilavesi olmadan deniz suyunu doğrudan kullanmak için bir çözüm sunuyor” diyor.