Türkiye'nin öncü iletişim ve yakınsama teknolojileri şirketi Türk Telekom, katma değerli ürün ve hizmetleri ile sadece müşterileri için değil, Türkiye için değer yaratma hedefi doğrultusunda düzenlediği sosyal sorumluluk projelerine, Marmara Bölgesi'nde deprem riskine karşı yürütülen çalışmaları da ekledi. Marmara Bölgesi'nde olası bir depremin en az can ve mal kaybıyla atlatılmasına destek sağlamayı amaçlayan "Marmara'nın Kalbini Dinliyoruz" projesi, Türk Telekom ve Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü işbirliği ile hayata geçti.
Türk Telekom'un kurumsal vatandaşlık bilinci ile desteklediği projede, Marmara Denizi dibine kurulan deprem izleme istasyonları sayesinde, mikro kırılmalar dahil olmak üzere tüm deniz dibi hareketleri gerçek zamanlı olarak izlenebilecek. Toplam 57 kilometrelik fiber optik kablo kullanılan 5 deniz dibi ve Marmara Denizi çevresine yerleştirilen 10 karasal geniş-bantlı deprem izleme istasyonunu kapsayan proje, bir iç denizde kurulması ve gerçek zamanlı veri akışı sağlaması itibari ile dünyada bir ilk olma özelliği taşıyor.
"Marmara'nın Kalbini Dinliyoruz" projesi tanıtıldı
"Deprem hazırlıklarında yer almak toplumsal sorumluluğumuz"
"Marmara'nın Kalbini Dinliyoruz" projesi düzenlenen bir basın toplantısı ile tanıtıldı. Toplantıya Türk Telekom CEO'su K. Gökhan Bozkurt, Boğaziçi Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Gülay Barbarosoğlu, Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitü Müdürü Prof. Dr. Mustafa Erdik katıldı.
Türk Telekom CEO'su K. Gökhan Bozkurt, geliştirdiği ürün ve hizmetleriyle sadece müşterileri için değil, Türkiye için değer yaratmayı hedefleyen Türk Telekom olarak deprem gibi hayati bir konuda sosyal sorumluluk projelerini sürdürmekten mutluluk duyduklarını belirtti. Bozkurt şunları söyledi: " Eğitim, çevre ve spor alanlarındaki projelerle toplumsal gelişime destek vermeyi öncelikleri arasında gören bir kuruluş olarak, ülkemizin olası bir depreme en iyi şekilde hazırlanmasına destek sağlamaktan da mutluluk duyuyoruz. Marmara'nın Kalbini Dinliyoruz projesinin, deprem konusunda ülkemizde ciddi adımlar atılmasına öncülük etmesini diliyoruz."
Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitü Müdürü Prof. Dr. Mustafa Erdik "Enstitümüz tarafından yürütülmekte olan Marmara Bölgesi'nin depremselliğinin izlenmesi, deprem ve tsunami erken uyarı çalışmalarının çok önemli bir bileşenini oluşturacak Marmara Denizi dibine deprem izleme istasyonlarının kurulması gerek Türkiye ve gerekse dünya çapında çok önemli bir etkinliktir. Bu kapsamda Türk Telekom çok önemli bir sorumluluk projesine destek sağlamış bulunmaktadır" dedi.
"Marmara'nın Kalbini Dinliyoruz" projesi, dünyanın en gelişmiş gözlem teknolojisi sayesinde Marmara Denizi içinden geçen Kuzey Anadolu Fay Zonu'nun etkinliğini çok yakından ve hassas olarak takip edebilecek. Mikro kırılmalar ve deprem aktiviteleri eş zamanlı olarak gözlenebilecek. Sistem, ayrıca deprem ve tsunami erken uyarı sisteminin bir bileşeni olarak hizmet verecek.
Proje 5 yılda tamamlandı
Proje 5 yılda tamamlandı
"Marmara'nın Kalbini Dinliyoruz" projesinin geliştirilmesi ve uygulanması yaklaşık 5 yıl sürdü. Marmara Denizi bu proje ile birlikte bilim adamları tarafından çok ayrıntılı bir şekilde izlenebilir ve incelenebilir hale geldi. Projede deniz dibine 5, karaya 10 deprem izleme istasyonu yerleştirildi. Tüm Marmara'yı dinleyecek şekilde yerleştirilen deniz dibi istasyonlarının konumları şöyle:
Çınarcık- Koru (Yalova ili)
Güzelce-Avcılar (istanbul İli)
Marmara Ereğlisi (Tekirdağ ili)
Tekirdağ-Kumbağ (Tekirdağ ili)
Esenköy (Çınarcık)-Armutlu (Yalova ili)
Marmara Denizi dibinde oluşturulan deprem izleme istasyonları, Marmara Bölgesi içinden geçen Kuzey Anadolu Fay'ının etkinliğini çok yakından ve hassas olarak takip edebilecek, mikro deprem aktivitesini eş zamanlı olarak gözlemleyebilecek ve zayıf – kuvvetli deprem hareketlerinin yanı sıra sıcaklık, basınç ve deniz dibi akıntısını da ölçebilecek.
Basın bülteninden derlenmiştir.