ABD'de DeepSeek paniği ortaya çıktığında, borsalar hızla tepki verip 1 trilyon dolarlık bir çöküş yaşamıştı. Ancak şimdi piyasanın DeepSeek hakkındaki haberler sonrasında yaşadığı aşırı tepkinin sona ermiş olabileceği düşünülüyor.
ABD'li yatırımcılar ve yapay zeka uzmanları, DeepSeek'in bazı noktalarda etkileyici sonuçlar verse de tüm dünyayı kapsayacak kadar güçlü ve pratik bir hizmete dönüşmesinin o kadar da kolay olmayacağını ortaya koydular. DeepSeek şu anda sadece "eğer"lere dayalı bir başarı gösteriyor. Yani "eğer daha gelişirse, eğer şöyle olursa, eğer böyle olursa, ABD'li yapay zeka servislerini ezip geçebilir" ekseninde tartışılıyor. Ancak henüz bu performansı ispatlayacak somut bir örnek ortada yok. Hatta, servise biraz fazla ilgi olunca sunucularının çöktüğü bile görüldü.
DeepSeek hikayesinin en kafa karıştırıcı yönlerinden biri, sahip olduklarını iddia ettikleri kaynaklar ile gerçekte sahip olabilecekleri kaynaklar arasındaki belirgin tutarsızlık. Analistler, DeepSeek'in kamuoyuna açıklanandan çok daha fazla donanıma, özellikle de yüksek performanslı çiplere erişebildiğinden giderek daha fazla şüpheleniyor.
Batılı yapay zeka şirketleri, örneğin Elon Musk'ın Grok'u, on milyarlarca dolarlık GPU satın alırken, DeepSeek sadece 5-6 milyon dolarlık GPU yatırımından bahsediyor. Bu yatırımı geliştirmek istese bile GPU satın alabileceği bir kaynak bulması çok zor olabilir zira ABD'nin ambargoları nedeniyle Nvidia'nın DeepSeek'e GPU satışı yapmaması söz konusu olacaktır.
Ayrıca OpenAI, DeepSeek'in yapay zeka modelini eğitmek için ChatGPT'yi kullandığını söylüyor. Eğer bu doğruysa, OpenAI'nin birkaç basit önlem almasıyla DeepSeek gelecekte kendini eğitmek için kaynak da bulamayabilir.
Nasdaq teknoloji hisselerini kim topladı?
Son olarak bu yapay zeka servisinin hizmetini para getirecek bir modele dönüştürmesi de kolay olmayabilir. Çünkü Trump'ın yarınlar yokmuşçasına para kazanan TikTok'a yaptıklarını, yarın DeepSeek'e yapmayacağının garantisi yok.
Bir yapay zeka servisinin iyi bir gelir akışı yaratabilmesi için, özellikle ABD'li şirketlerle işbirliği yaparak Android, iOS, Microsoft gibi ekosistemlere erişmesi gerekecek. Ancak ABD'nin başında ambargocu bir başkan varken, bu da çok kolay görünmüyor. Dolayısıyla ABD borsaları şu anda panik satışı ile kaybettikleri 1 trilyon dolar nedeniyle son derece üzgün. Şimdi merak edilen soru ise şu: ABD'li yatırımcıların panikle sattığı 1 trilyon dolarlık teknoloji hisselerini kim satın aldı?