Deepfake videolar interneti ele geçiriyor: TikTok, Deppfake videolarla dolup taşıyor...

Deepfake videoların kötü amaçlar için kullanılması giderek daha tehlikeli bir hal almaya başladı.

Deepfake videolar interneti ele geçiriyor

Dünyanın en popüler sosyal medya platformlarından biri olan TikTok, artık düzenli olarak ortaya çıkan çok sayıda deepfake video akışına ev sahipliği yapıyor. Deepfake'ler, bir kişinin yüzünün veya vücudunun dijital olarak değiştirilerek başka birine, genellikle ünlü bir kişiye benzetildiği videolar olarak tanımlanabilir. TikTok'ta sıklıkla görülen bu tip videolar, sosyal medya devinin güvenilirliğini de sarsmaya başlıyor.

Dikkat çeken örneklerden biri olarak, Tom Cruise'u taklit eden düzinelerce deepfake video yayınlayan ve yaklaşık 3,6 milyon takipçiye sahip olan @deeptomcriuse TikTok hesabı gösterilebilir.

Benzer bir şekilde Meta CEO’su Mark Zuckerberg, aktörler Robert Pattinson ve Keanu Reeves gibi diğer pek çok isim de bulunuyor.

Ancak, bu deepfake’ler eğlence için yaratıcı bir şekilde kullanılabilse de, yanlış bilgilendirme kampanyalarında, kimlik hırsızlığı için ve kamusal kişilerin ve ünlülerin ünlerini zedelemek için giderek daha fazla kullanılıyor. Örneğin bir ünlü, söylemediği şeyleri söylüyormuş gibi göründüğü bir videoda görülebiliyor. Bu videoları oluşturmak için kullanılan teknoloji oldukça karmaşık olsa da, giderek daha yaygın olarak erişilebiliyor ve belirleme yazılımları ile düzenlemeler giderek teknolojinin gerisinde kalıyor.

Yazıların, görüntülerin ve kayıtların değiştirilmesi, özellikle internet üzerinde pek çok etkileşimin temelini oluşturuyor ve çeşitli anlatılarda kullanılabiliyor. Teknoloji, dijital sanat alanında olduğu kadar hiciv için de sıklıkla kullanılıyor. Bunun sebebi, görsel eklemeler için yeşil ekranlara veya bilgisayar tarafından oluşturulan görüntülere göre çok daha iyi ve ucuz olması. Deepfake teknolojisi, artık aramızda olmayan sanatçıların sahneye geri getirilmesi ve tarihi olayların tekrar edilmesi gibi pek çok farklı amaçla kullanılabiliyor.

Ancak bu teknoloji pek çok iyi amaçla kullanılabilse de, çok kolay bir şekilde kötü amaçlarla da kullanılabiliyor. İnternet üzerinde pek çok farklı noktada Deepfake videoların yanlış ve sahte haberler için “kanıt” olarak kullanıldığını görebilirsiniz. Ayrıca, daha önce belirttiğimiz gibi, bu görüntüler ünlülerin veya saygınlığı yaşamları ve kariyerlerinde çok büyük önem taşıyan diğer kişilerin (politikacılar gibi) saygınlıklarını sarsmak için de kullanılabiliyor. Hatta insanların yüzleri, deepfake pornolarda bile kullanılabiliyor.

Kısacası, pek çok açıdan çok kullanışlı ve işe yarar bir teknoloji olsa da, insanlık bir kez daha teknolojinin nasıl farklı amaçlar için kullanılabileceğini açık bir şekilde görebiliyor. Giderek daha fazla deepfake uygulamasının ortaya çıkması ve görüntülerin oluşturmak için giderek daha az özel yetenek ve bilgi gerekmesi de büyüyen sorunun bir başka boyutunu oluşturuyor. Her ne kadar bu videolara karşı düzenlemeler ve yasalar çıkartılarak insanların hakları korunmaya çalışsa da, henüz bu düzenlemeler Dünya genelinde yaygınlaşmış değil.