DART uzay aracı ve Dimorphos asteroidinin çarpışmasının detaylı görüntüleri ortaya çıktı

Bir amatör görüntü işleyici, NASA'nın DART uzay aracının asteroid Dimorphos'a çarpmasını gösteren yeni videolar paylaştı. Videolarda Didymos sisteminin çarpışmadan önceki ve sonraki halleri görülebiliyor.

Uzay aracı ve asteroid çarpışmanın detaylı görüntüleri ortaya çıktı

DART, asteroid Dimorphos'a çarpalı neredeyse bir seneden fazla oldu. Ancak olayla ilgili detaylı görüntüler ortaya çıkmaya devam ediyor. Amatör bir görüntü işleyicisi olan Jacint Roger Perez, çarpışmayı çeşitli şekillerde gösteren stabilize videolara dönüştürerek X hesabında paylaştı.

Perez tarafından düzenlenen birçok videoda Didymos sisteminin çarpışmadan önceki ve sonraki halinin yanı sıra LICIACube, Didymos ve Dimorphos'un çok fazla hareket etmesinden dolayı bunları bir araya getirmenin ne kadar zor olduğunu gösteren videolar da yer alıyor.

NASA'nın DART görevi, insanlığın bir gök cismini hareket ettirdiği ilk görev oldu. Bu görev, türümüzün gerektiğinde bir asteroidi farklı bir yörüngeye itebileceğini gösterdi ki bu da söz konusu asteroidin Dünya ile çarpışma rotasında olması halinde faydalı olabilecek bir durum.

DART, Didymos asteroidinin uydusu olan Dimorphos'un periyodunu yaklaşık 34 dakika kısalttı ve kayalar dökmesine neden oldu. Ancak tüm yaşananlar uzay aracından kameraya kaydedilemedi, bu yüzden İtalyan Uzay Ajansı (ASI) LICIACube'ü DART'a yönlendirdi. Bunun sonucunda da karşımıza bu görüntüler çıktı. Muhtemelen ileride daha da fazlası göreceğiz.