Intel'in yakında aramızda olacak olan yeni işlemci mimarisi Sandy Bridge hem uzmanlar hem de son kullanıcılar tarafından merakla bekleniyor. En büyük değişikliklere baktığımızda ise üretim boyutu, güç tüketimi ve tabii ki performans oluyor. En sıcak gelişmeleri sizlerle paylaşıyoruz.
PC piyasasında söz konusu saf güç olduğunda Intel, olmazsa olmazlar arasında yer alıyor. Şu an piyasada olan i7 işlemciler de zaten masaüstü bilgisayarların kapasitesini bir adım daha öne taşımasıyla buna bir örnek. Westmere jenerasyonunun özel bir çekirdeği olan Clarkdale ile firma, orta ve alt sınıf için de uygun fiyatlı işlemciler üretilebileceğini kanıtlamış oldu. Dahili grafik yongasına sahip i3 ve i5 işlemciler sayesinde kullanıcılar sıradan uygulamalar için masaüstünde ek bir ekran kartına ihtiyaç olmadığının farkına vardılar.
Bir sonraki adım olan Sandy Bridge ile firma benzer yolu izleyerek her türlü kullanım için uygun işlemciler piyasaya sürerek AMD'nin Fusion APU'suna bir göz kırpmak istiyor. Böylece ilk defa bir üst aile olan i7 işlemcilere de grafik yongası dahil edilmiş olacak.
Intel'in sıradaki "Tak"ı
Intel'de CPU geliştirme işlemi açık bir kurala dayalı ve firma bunu "Tick-Tock" olarak adlandırıyor. Bir "Tock" ya da Türkçe adıyla "Tak" yeni bir işlemci mimarisi anlamına geliyor ki Sandy Brdige buna en açık örnek. "Tick" ise daha çok var olan bir mimarinin elden geçirilmesi, örneğin daha da küçük boyutlarda üretilmesi anlamına geliyor. Sandy Bridge'den sonra gelecek olan "Tik"i ise 2011'de aramızda olacka olan ve 22nm üretim sürecine geçilecek olan Ivy Bridge.
Clarkdale ile doğrudan karşılaştırılacak olursak yeni mimari 32nm fabrikasyon sürecinden geçerken eski mimarinin 45 nm üretilmiş olduğunu söyleyebiliriz. Her yeni mimari ile birlikte soket değiştiren Intel bu mimaride de geleneği bozmuyor: Sandy Brdige için Soket 1155 destekli bir anakart şart. Lynnfield (Nehalem) ve Clarkdale işlemciler Soket 1156 yapısında üretilmişlerdi. Ayrıca yeni gelecek olan 6-Serisi yonga seti de (Cougar Point) beraberinde PCI-Express 3.0 desteği getirecek.
İşlemci modellerine ait bilgileri bir sonraki sayfada yer alan tabelamızda bulabilirsiniz.
Özel isimli modeller
Bir başka dikkat çeken nokta da Intel'in yeni isimlendirmesi. Frekans konusunda sınıra dayanan firma, Core ibaresini devam ettirirken bazı modellerde farklı harfler kullanıyor. örneğin bunlardan biri de halihazırda bazı işlemcilerde kullanılan (Core i7 875K) K ibaresi. Bu ibare işlemcinin çarpan kilidinin açık ve daha yüksek frekanslara çıkabileceği anlamına geliyor.
"S" harfi ise sessizlik anlamına geliyor ve bu işlemciler özellikle Lifestyle PC'ler ve orta sınıf sistemler için ideal. Yine bu işlemcilerin saat frekansı da diğerlerine düşük ki bu da daha düşük güç tüketimi anlamına geliyor. Bunun yanında işlemcilerdeki grafik yongası da kırpılıyor ve daha az Shader birimine sahip oluyorlar. "T" takısına sahip işlemciler de güç tüketimi konusunda tasarruflu modelleri temsil ediyorlar. Bu işlemcilerde de frekanslar düşük oluyor ve daha az ısınıyorlar.
Temel olarak değişmeyen verilere baktığımızda ise şunları görüyoruz: Sandy Bridge ile gelecek olan Core i7'ler en azında dört adet çekirdeğe sahip olacak ve sekiz Thread eş zamanlı olarak çalışacak. İşlemci 8 MB L3 Cache'den faydalanacak ve güçlü bir grafik yongasına sahip olacak. Core i5'te de dört çekirdek, dört Thread ve 6 MB L3 ön bellek yer alacak. i3 ise çift çekirdekli ve dört Thread ile 3 MB L3 ön bellekten faydalanacak.
İstisnalar
Sadece i5 2390T'de bazı soru işaretleri mevcut. Güç tüketimi açısından optimize edilmiş olan bu işlemci 35 Watt tüketmesine karşın Core i5 ibaresine sahip fakat i3 gibi davranıyor. Bu durumda 2 çekirdek, dört Thread, 3 MB L3 bellek ve düşük bir grafik işlemciye sahip olması gerek. Intel'in bu işlemciyi neden i5 sınıfına yerleştirdiği hala meçhul.
Diğer bilinmeyenler
Intel şimdiye kadar Sandy Bridge hakkında bilgi vermekten kaçındı. Tablomuzdaki modeller dahi ortalıkla dolaşan dedikodulardan derlenmiş durumda -yine de gerçeğe çok yakınlar. Her halükarda firmanın, performans zincirinin en üst tabakasına yerleşecek olan 6 çekirdekli bir işlemci çıkaracağını biliyoruz, fakat bu işlemci hakkında herhangi bir detay mevcut değil.
Bu durumda artık yapmamız gereken 13-15 Eylül arasında gerçekleşecek olan Intel Developer Forum'da firmanın yeni mimari ile ilgili bilgileri açığa çıkarmasını beklemek.