Microsoft kurulduğu günden bu yana belki de en çok ölümün mavi ekranı ile anılır oldu. "Blue Screen of Death" olarak bilinen ve literatüre kısaca "BSOD" olarak geçen bu çökme, birçok farklı sebepten dolayı gerçekleşebildiğini kanıtlamış durumda.
Normalde bilgisayarımızı yeniden başlatarak üstesinden geldiğimiz bu sorun için Microsoft bir dizi uyarı yayınlamış durumda... Yapılan bazı Microsoft araştırmalarına göre, Windows 8'de bulunan BSOD'lere overclock, yani hız aşırtma yapılmış OEM parçaları bulunan sistemlerde çok daha sık rastlanıyor. Pek tabii bu durum beraberinde tanınmamış OEM parçası aldığımız zaman durumun ne kadar kötüye gidebileceği sorusunu akla getiriyor...
Nisan 2011 tarihinde yapılan bir diğer araştırmaya göreyse, hız aşırtma yapılmış olan CPU'lar, normal CPU kullanan Windows 8 cihazlara göre yüksek oranda sorun yaşıyor ve birçok farklı BSOD'ye sebebiyet veriyor. Microsoft tarafından, birikmiş toplam CPU zamanı (TACT) olarak belirtilen süre çalışma süresi boyunca hiç durmuyor ve bu sayede cihaz uyku moduna geçiyor ya da kendisini tamamen kapatıyor. Bilgisayarın açık kaldığı sürenin uzamasıysa CPU üzerindeki gücü arttırdığından, aynı çökme defalarca yaşanabiliyor.
Microsoft'un yayınladığı raporların geneline bakıldığındaysa hız aşırtma yapılmış olan cihazların, normal cihazlara göre 20 kat daha çok çökme yaşama riski olduğunu görmek işten bile değil. Sekiz ay süren testlerin sonundaysa kullanıcıların Microsoft tarafından direk bir marka almaya mı yöneltileceği yoksa tüm bu bilgilerin bir uyarı mı olduğunu yakın zamanda anlayacağız.