Cybertruck'ın Avrupa'ya gelişi, ortalığı fena halde karıştırdı

Tesla Cybertruck Avrupa'ya geldi gelmesine ama beraberinden çok büyük tartışmaları da getirdi. Pek çok kişi ve kurum, aracın Avrupa yollarında bulunmaması gerektiğini savunuyor. Peki bunun sebebi ne?

Cybertruck'ın Avrupa'ya gelişi, ortalığı fena halde karıştırdı

Tesla Cybertruck'ın Avrupa'ya gelmesinin ardından, Avrupa yol güvenliği örgütleri bu durumdan pek memnun gözükmüyor. Avrupa Yol Güvenliği Konseyi ve Uluslararası Yaya Federasyonu da dahil olmak üzere yarım düzineden fazla STK, Elon Musk'ın aracının Avrupa yol güvenliği için çok sayıda tehdit oluşturduğunu belirten bir açık mektuba imza attı.

Mektup, Çek Cumhuriyeti'nin Tesla'nın Cybertruck araçlarından birini yolcu aracı olarak tescil ederek kıtaya girişine izin vermesine dikkat çekiyor. Güvenlik örgütlerine göre, söz konusu aracın sahibi, ülkeye meşru bir ithalat olarak onaylanması için aracın ağırlığını yasadışı olarak yanlış bildirmiş olabilir.

Yol güvenliği savunucuları, Tesla'nın elektrikli aracının Avrupalılar için büyük bir sorun yaratabileceğini ve Avrupa'dan uzaklaştırılması gerektiğini düşünüyor. Mektupta, "Bizim değerlendirmemize göre, Cybertruck'ların AB'de onaylanması ve tescili, diğer tüm yol kullanıcıları için yasadışı riskler oluşturuyor" ifadeleri yer alıyor. Mektubun devamı ise şöyle: “Bu analiz kabul edilirse, şu ana kadar AB'de kayıtlı az sayıdaki Cybertruck'ın kaydının iptal edilmesi ve ilgili Üye Devlet/Devletlerin bunların kamu yollarından kaldırılmasını onaylaması gerekecektir.

Mektupta, "Cybertruck, binek otomobillere (M1) uygulanan bir dizi temel Avrupa yol güvenliği normunu karşılamıyor" ve "Aşağıda belirtildiği gibi, bunlar Cybertruck'ın çarpışma emilimi için yetersiz veya hiç olmayan buruşma bölgelerinden keskin kenarlarına kadar uzanıyor" deniliyor.

Cybertruck'ın keskin açılı köşelerinin, özellikle bisikletçiler için çok ciddi tehditler oluşturduğu vurgulanıyor. Wired'ın haberine göre, Cybertruck'ı Çek Cumhuriyeti'ne ithal eden sürücünün aracın dört köşesine ince kauçuk tamponlar takarak açılı araç tasarımına ilişkin yerel düzenlemeleri atlattığı ve teknik olarak düzenleyici incelemesinden geçtiği yazılıyor. Gruplar, bu değişikliğin Cybertruck'ların Avrupa'ya kitlesel olarak ithal edilmesine yol açabileceği ve Çek Cumhuriyeti'nin bu tür tehlikeli araçları diğer üye devletlere aktarmak için arka kapı kanalı olma riski taşıdığı konusunda uyarıyor.

Cybertruck'ın ABD'deki yaya güvenliği kurallarına uyması konusunda da bazı tartışmalar bulunuyor. Ancak bütün tartışmalar ve şüphelere rağmen, şu ana kadar yaya ölümü yaşanan yalnızca bir kaza kayıtlara geçti.