Teknolojiyle ilgili uç nokta tahminlerin genellikle doğru çıkmadığını önceki kehanetlere bakarak söylemek mümkün.
İnternet, sunduğu saydamlık ve sansürlenemezlik sayesinde zamanla insanlar arasında eşitliğe yol açıp adalette doruğa ulaşmamızı sağlayabilir mi? Hayır mı? Peki ya internette her şeyin bulunması, herhangi bir şey öğrenme ihtiyacını ortadan kaldırarak bizi akılsızlaştırabilir mi?
Bu soruların cevabını zaman verecek, ancak geçmişe bakarak ikisinin de doğru çıkmayacağını söyleyebiliriz. İşte dünyayı ayağa kaldıracağı veya yok edeceği düşünülen teknolojiler.
Makineli tüfekler savaşları imkansız kılacak
Makineli tüfeğin mucidi Hiram Maxim'e 1983'te silahının savaşları daha kötü hale getirip getirmeyeceği sorulmuştu. Maxim, "hayır, savaşları imkansız kılacak" dedi.
Birinci dünya savaşı, bu tahminin yanlış olduğunun ilk ispatlarından bir tanesiydi. Benzer şekilde, İngiliz yazar George Gissing ise benzer biçimde 1903'te "uçakların icadı, gelecekteki savaşları imkansız kılacak" demiş ancak hava savaşlarını kestirememişti.
Radyo dünyaya barış ve huzur getirecek
1912'de "Kablosuz çağ, savaşları imkansız ve saçma kılacak" diyen radyonun öncüsü Guglielmo Marconi'nin tahmini de doğru çıkmadı. Ancak Marconi'nin haklı olduğu bir yer de var: Savaşın 100 sene öncesinden az tolere edilmesinin bir nedeni de medya.
Yazmak bizi aptallaştırır
Yazmak bizi aptallaştırır
Platon'un Phaedrus karakteri, yazılan eserleri okuyanların hafıza egzersizi yapmayacağını ve unutkanlaşacağını söylüyor: "hatırlamak için kendi dahili kaynakları yerine dış belirtileri yazmaya dayanacaklar."
Ancak herhangi bir yazı, hafızamızı kullanamayacağımız anlamına gelmiyor. Kitapları okurken onları derince düşünmek de yapabileceğimiz eylemler arasında.
İsabetsiz teknolojik tahminler
Microsoft CEO'su Steve Ballmer, 2007'de USA Today'e şöyle demişti: "iPhone'un önemli bir pazar payı elde etmesinin imkanı yok."
Ballmer'ı destekleyen RIM CEO'su Jim Balsillie de aynı senede şunları eklemişti: "iPhone'un işimiz üzerinde olan etkisi minimal olacaktır."
Benzer iddialı tahminleri birçok şey için bulmanız mümkün. Dolayısıyla internetin bizi aptal yaptığı veya tüm problemlerimizi çözdüğü, en azından şimdilik, söylentiden ibaret.