CrowdStrike'ın güncelleme hatası kaç bilgisayarı vurdu?

Havayolu şirketlerini ve bankaları büyük oranda felç eden CrowdStrike güncellemesi yüzünden dünyada büyük bir kriz yaşanmıştı. Windows işletim sisteminin çökmesine neden olan yazılımın yarattığı tahribat hakkında şimdi Microsoft bir hasar raporu çıkardı.

CrowdStrike'ın güncelleme hatası kaç bilgisayarı vurdu?

18 Temmuz'da, popüler bir siber güvenlik şirketi olan CrowdStrike, Windows'taki Falcon Sensor uygulaması için sorunlu bir güncelleme yayınladı ve bu güncelleme Windows'un tekrar açılmasını önleyecek şekilde çökmesine sebep oldu, Dünya dijital bir kaosa sürüklendi.

Bu sorunla beraber bankalar, havayolları ve medya şirketleri de dahil olmak üzere dünya çapında çeşitli sektörlerde büyük çöküşler yaşandı. havalimanları ve hava yolları hizmet veremez oldu, uçaklar saatlerce havada döndüler, yerdeki uçaklar kalkış yapamadılar, bankamatikler para vermedi, poz cihazları çalışmadı, kredi kartları işe yaramaz hale geldi, alışveriş ve ticaret durdu. Bu hatalı güncelleme, Windows bilgisayarların sürekli olarak 0x50 veya 0x7E hata kodlarıyla yeniden başlatılmasına ve mavi ekran vermesine sebep oldu.

CrowdStrike ve Microsoft beri etkilenen müşterilere bilgisayarlarını kurtarmaları için rehberlik sağlıyor. Sorunun çözülmesine dair Microsoft'un resmi kılavuzuna buradan göz atabilirsiniz.

Peki ama CrowdStrike'ın güncelleme sorunu kaç bilgisayarı etkiledi? Microsoft'a göre tüm Windows makinelerinin yüzde birinden daha azı olan 8,5 milyon Windows cihazı bu sorundan etkilendi. Ancak sorunun büyümesinin sebebi, bu "az sayıdaki" Windows'un büyük şirketlerin kritik işlemlerini yürüten cihazlarda çalışıyor olması.

Dünya yangın yeri

ABD'deki 911 operasyonları, New York'taki toplu taşıma, çeşitli ülkelerdeki bankacılık ve İsrail'deki sağlık hizmetleri de dahil olmak üzere çeşitli kritik sektörler neredeyse tamamen çöktü. CrowdStrike'ın web sitesine göre, bu güvenlik şirketi Fortune 500 şirketlerinin 298'inden fazlasına, 43 ABD eyaletine, en büyük 10 sağlık hizmeti sağlayıcısından 6'sına ve en büyük 10 finansal hizmet firmasından 8'ine hizmet veriyor.

Bu arada, ABD devleti Rus antivirüs ve güvenlik yazılımı Kaspersky'ı "güvenli" bulmadığı için yasaklamışken, ABD'li bir güvenlik şirketinin böyle bir yıkıma neden olmasını Rusya'nın ve Kaspersky'ın kullanması da çok olası. Yakında, Kaspersky'ın ABD ile alay eden reklamlarını görürsek şaşırmayalım.