COVID-19, KP.3 varyantı ile geri mi dönüyor?

COVID-19, hızlı mutasyonlarına devam ediyor. KP.3 ismi verilen yeni bir varyant, önümüzdeki kış aylarında can yakmaya aday olarak gösteriliyor. Peki KP.3 hakkında neler biliyoruz? Ne kadar tehlikeli?

COVID-19, KP.3 varyantı ile geri mi dönüyor?

Yeni bir COVID-19 varyantı, önümüzdeki kış mevsiminde can sıkacak gibi görünüyor. “FLuQE” olarak da adlandırılan KP.3, FLiRT suşunun bir alt varyantı olmasına rağmen yayılmasını kolaylaştıran bir mutasyon içeriyor.

FLiRT, 2020’deki küresel salgından sorumlu olan enfeksiyonun yalnızca bir türü. Oldukça bulaşıcı olan bu alt varyant, hızlı bir şekilde baskın hale gelmeyi başardı. Grup içinde KP ile başlayan birkaç benzer varyant bulunuyordu. KP.2 grubun en yaygın olanıydı ve dünya çapındaki son COVID dalgalarından sorumluydu.

Şimdi, bir önceki varyantın ortaya çıkışından kısa bir süre sonra, yeni bir alt varyant olan KP.3, Avustralya, ABD ve diğer ülkelere yayılıyor.

KP.3 varyantı hakkında ne biliyoruz?

KP.3, hücresel reseptörlerimize daha iyi bağlanmasını sağlayan ek bir spike protein mutasyonuna sahip olduğu için bir virüs olarak görevinde oldukça başarılı oldu ve bu mutasyon, daha hızlı yayılmasının nedeni olabilir. Ayrıca bu alt varyantın bağışıklık sistemimizi atlatma konusunda da daha başarılı olduğuna inanılıyor. Bu da mevcut aşılarımızın ve tedavi seçeneklerimizin bunların yayılmasını önlemede daha az etkili olabileceği anlamına geliyor.

Diğer FLiRT varyantlarında olduğu gibi KP.3 de, yaklaşık altı ay önce dünya çapında enfeksiyonlara neden olan JN.1 varyantının soyundan geliyor.

Neyse ki, FLiRT ve FluQE çeşitleri çok daha hızlı yayılıyor olsa da bu onların daha öldürücü olduğu anlamına gelmiyor. Elbette bu, aşıların gereksiz olduğu anlamına da gelmiyor. Ancak virüsün yüksek mutasyon hızı, her yeni varyantın ortaya çıkmasıyla beraber savunmalarımızın etkilerini kısmen kaybetmelerine neden oluyor. Yani, yakın zamanda FLiRT’e karşı aşılanmış olsanız bile, FLuQE enfeksiyonuna yakalanmanız mümkün.