Copernic 2000 Pro Aradığınıza Ulaşmanın Yolu

Çok geniş bir bilgi okyanusu olan internet üzerinde aradığınızı bulmak için arama motorlarını tek tek gezmek yerine artık tek bir kaynaktan yararlanmanın zamanı geldi.

Copernic 2000 Pro Aradığınıza Ulaşmanın Yolu

Dahili browser ile reklam banner'ları olmadan sörf keyfi
Bu sonuçlar içinde yer alan linkler üzerine tıklanarak doğrudan web sayfasına ulaşılması da mümkün oluyor. Açılan internet sayfaları ise varsayılan browser’ınız üzerinde görüntülenebileceği gibi istenirse Copernic’in dahili browser’ı üzerinde de görüntülenebiliyor. Her sonucun detaylı sağ tuş menüsünden bağlantıyı yeni bir browser penceresinde aç gibi daha birçok ek özelliğe de ulaşılabiliyor. Böylece daha önce açtığınız enteresan içeriğe sahip web sayfalarını kaybetmemiş oluyorsunuz. Sağ tuş menüsünden ayrıca bağlantının tam URL’sini ve hangi arama motoru tarafından bulunduğunu öğrenebileceğiniz bir özellikler penceresine de ulaşılabiliyor.
Internet üzerinde belirli bir konuyu ararken çok alakasız içerik ya da ölü bağlantılar ile karşılaşma şansınız oldukça artıyor. Bu durumda işinize yaramayan arama sonuçlarının manuel olarak listeden silinmesi mümkün oluyor. Ancak Coperniz 2000, kullanıcıya çok daha fazlasını sunabiliyor. İsteğe bağlı olarak filtreleri kullandığınız zaman tüm alakasız içerikler ve ölü bağlantılar program tarafından listeden çıkarılıyor.

Yapılan her aramanın sonucu program tarafından daha sonradan kullanılmak üzere saklanıyor. Bu şekilde internet bağlantınız olmasa dahi bu içeriklere kolaylıkla ulaşmanız mümkün oluyor. Hatta eski aramalarınız üzerinde değişiklikler de yapabiliyorsunuz. Arama sonuçlarını başkalarına ulaştırmak için program elektronik mesaj desteği de sunuyor. Bu şekilde sonuçlar HTML ya da TXT formunda gönderilebiliyor. Tamamen otomatik olan bu özellik seçildiği zaman varsayılan e-mail programı otomatik olarak başlatılıyor ve rapor dosyası buna eklenmiş biçimde sunuluyor. Kullanıcıya ise sadece e-mail adresini belirtmek kalıyor. Bunun yanı sıra sonuçlar, içinde HTML, TXT, CSV, DBF ve XML gibi dosya biçimlerinin de yer aldığı onlarca farklı formatta sabit diske de kaydedilebiliyor. Arama sonuçlarının organizasyonu ise oldukça başarılı. Tüm sonuçlar istediğiniz klasörler altında ayrı ayrı saklanabiliyor.
Copernic 2000 ile arama sonuçlarınızı her zaman güncel tutmak için bir ajanda oluşturmanız da mümkün oluyor. Bu şekilde bir değişiklik olduğu takdirde program sizi bir e-mail aracılığı ile uyarıyor. Program siz internet üzerinde iken kolaylıklar sağlamak için oluşturulduğundan sörf yaparken de hızı artırmak için web sitelerinde yer alan reklam banner’larına engel koyabiliyor.

Daha performanslı aramalar için Copermic'e yapılabilecek ayarlar
Ayrıca her arama sonucunu da bilgisayarınızın sabitdiskine kaydedip sonradan offline olarak okuma şansınız da bulunuyor. Bu özellik bir anda onlarca sayfayı online olarak gözden geçirme şansı olmadığı durumlarda çok fazla işe yarıyor. Ancak çok fazla arama sonucunda sabit diskinizden büyük bir alanın eksileceğini de unutmamak gerekiyor. Tabi ki sayfalardaki resimlerin yüklenmemesini sağlayarak bunu bir miktar engellemek de mümkün.
Web arama motorlarının günden güne geliştiğini göz önüne alırsak Copernic 2000, bunu kullanıcılara ulaştırmak için bir online güncelleme fonksiyonu da sunuyor. Bu özellik yeni sürümler çıktıkça düzenli olarak güncelleme sağlayabiliyor. Yine de eğer güncellemenin ardından özellikle yerel arama motorları da dahil olmak üzere yeni arama motorlarını Copernic’in listesinde göremiyorsanız bunları manuel olarak eklemeniz de mümkün oluyor. Program aynı zamanda seçilen bir aramanın tüm özellikleri aynı olacak şekilde bir kopyasının çıkarılmasını da sağlıyor. Böylece aynı konu üzerinde yapılan yeni bir arama eskisini etkilemiyor.

Arabirimi kişiselleştirerek daha fazla çalışma alanına sahip olun
Copernic 2000, maksimum olarak arama motoru başında 300 olmak üzere tüm arama için 1000’e kadar sonuç sağlayabiliyor. Bu rakamlar çoğu durum için yeterli sayılabilir. Tüm sonuçları ekran üzerinde görmek için ise araç çubukları, durum çubuğu ve metin etiketleri gibi araçların ekrandan kapatılıp açılması da mümkün oluyor. Ancak ana araç çubuğuna yeni tuşları eklenip çıkarılması mümkün olmuyor.
Copernic 2000, her internet kullanıcısının bilgisayarında bulunması gereken bir program. Aranılanın bulunmasını hızlandırmasının yanı sıra bulunamayana da ulaşmayı sağlıyor. Gerçekten bir kullanıcının istediği herşeyi sunan programın yeni sürümlerinde daha ne kadar gelişme sağlayabileceğini ise merak konusu. Sonuç olarak eğer Copernic 2000 aramanıza bir sonuç vermiyorsa onun internet üzerinde de olmadığına emin olabilirsiniz. Pro sürümünden çok da fazla eksiği olmayan standart sürümü Copernic web sitesinden ücretsiz indirmeniz de mümkün oluyor.

Aramanın yapılmaya başlanması için sadece create search tuşuna tıklanması ve anahtar kelimenin girilmesi yeterli oluyor. Hatta Copernic 2000’in İngilizce sürümünde doğrudan bir soru cümlesi de anahtar kelime yerine kullanılabiliyor. Oldukça zeki olan program bu cümleyi çözümleyerek sonucu size ulaştırıyor. Benzer şekilde ‘and’, ‘or’, gibi mantıksal bağlaçların kullanılmasına da gerek kalmıyor. Bunların ayarı ‘search for all words’, ‘search one word’ ya da ‘search exact expression’ kutucuklarının işaretlenmesi ile elde ediliyor. Daha sonra daha kesin sonuçlar almak için arama yapacağınız alanın kısıtlanması da mümkün olabiliyor. Tüm internet üzerinde arama yaptırabileceğiniz gibi aramayı almanca sayfalarda ya da fransızca sayfalarda olacak şekilde de sınırlandırabiliyorsunuz. Hatta yazılım, haber grupları, MP3 gibi diğer başlıkları kullanarak da Copernic’i belirli bir dosyayı bulmak için özelleştirmek de mümkün. Programın içinde dahili olarak yer alan imla kılavuzu anahtar kelime içinde herhangi bir hata yapıp yapmadığınızı da kontrol edebiliyor.

Daha isabetli sonuçlar için kulanıcıya sunulan avantajlar
Özelleştirmede bir adım daha ileri giderek her arama motorundan geri dönecek sonuç sayısının artırılmasını ya da azaltılması da sağlanabiliyor. Bu özellik gerçekten oldukça yararlı. Çünkü bu rakam üzerinde oynanılması, özellikle azaltılması ile sadece daha kesin sonuçların listelenmesi sağlanabiliyor. Daha önce yapılan aramaların sonuçlarının tümü program içindeki veri tabanında tutulduğu için bunların zaman zaman güncellenmesi de mümkün oluyor. Bu güncellemenin zaman aralığı ise kullanıcı tarafından belirleniyor. Son olarak tüm bu işlemler ve ayarlar için program içinde bir arama sihirbazının yer alması özellikle amatör internet sörfçüleri de mutlu edecektir. Bu kullanıcı dostu sihirbaz, arama yapılması için gerekli işlemleri basit ve anlaşılabilir adımlar halinde kullanıcıya sunuyor.
Copernic, belirttiğiniz anahtar kelimeleri arama sırasında ekranda yeni bir pencere görüntüleyerek üzerinde arama yapılan arama motorlarını, aramanın ne kadarının tamamlandığını ve bulunan sonuçların sayısını kullanıcıya sunuyor. Bu aşamada tüm aramalar eş zamanlı olarak yapılıyor. Arama sonuçlandığı zaman ise tüm sonuçlar çok düzenli ve anlaşılabilir bir liste olarak kullanıcıya sunuluyor. Bu listede, siteler içinde anahtar kelimeler geçen alıntı bölümler parlak sarı bir renkle işaretlenecektir.

Liste başındaki isabetli sonuçlar ile linkler içinde boğulmayın
Listedeki diğer bir avantaj ise bulunan sonuçlar arasında en yüksek ihtimale sahip olanların en üstlerde listelenmesi. Böylelikle listelerde çok daha fazla aşağılara inmeye gerek kalmadan istenilene ulaşılabiliyor. Sonuç listesinin istenirse başlık ya da adres gibi değişik kategorilerde sıralanması da sağlanabiliyor. Copernic içinde kullanabileceğiniz dikkat çekici özelliklerden biri olan ‘Refined’ ile ‘AND’, ‘OR’ gibi bazı mantıksal operatörler de dikkate alınarak sonuçların kesinliğinin artırılması sağlanabiliyor. Ancak bu durumda daha önceden bulunmuş bazı sonuçların artık kriterlere uymadığı için listeden silinebileceğini de unutmamak gerekiyor.

Internet üzerinde uzun süredir sörf yapanlardansanız aranılan bilgiye ulaşmanın kolay olmadığını ve bunun için onlarca arama motoru üzerinde gezmenin neredeyse bir şart olduğunu öğrenmişsinizdir. Çoğu zaman da bir arama motorunun bulduğunu diğerinde bulamayacağınızı varsayarsanız bu gezinti her arama için tekrarlanacaktır. Dolayısı ile ne kadar çok arama motoru adresi biliyorsanız şansınız da o kadar artacaktır. Tabi ki onlarca site arasında arama yapacak kadar sabrınızın da olması gerekiyor.
Bunun daha kolay bir yolu ise tüm bu işi 3. parti bir yazılıma yaptırmak. İşte bu noktada devreye giren Copernic 2000, sizin için belirtilen bir anahtar kelimeyi değişik kategoriler altında toplanmış 600’den fazla arama motoru üzerinde eş zamanlı olarak arıyor ve sonuçları da yine kategorilenmiş halde size listeliyor.

Altavista ya da Yahoo gibi dünya üzerindeki popüler arama motorlarını kullanarak yaptığınız, içinde “chip“ anahtar kelimesi geçen bir aramayı takiben, hiçbir zaman sıralanamayacak ve dolayısıyla da incelenemeyecek kadar çok sonuç yerine Copernic, iç filtrelerini de kullanarak daha isabetli sonuçları öncelikli olarak size listeliyor. Üstelik tek bir arama motorunun sağladığının kat kat fazlasını size sunuyor. Bu özelliği ile de internet’e bağlı her bilgisayarda bulunması gereken yazılımlar arasında yer alıyor.

Sonuç için farklı kategorilerde 600 arama motoru hizmetinizde
Detaylara geçmeden önce genel olarak özetlersek kesin isabet sağlayan sonuçlara hızlıca ulaşan Copernic daha önce de belirttiğimiz gibi 600’ün üzerinde arama motorunda arama yapabiliyor. Finans, ansiklopediler, resimler, MP3, yazılım, haberler, seyehat ve benzeri 55 kategori altında toplanan bu siteler zaman içinde de güncellenebiliyor. Güncelleme için takvim oluşturduğunuzda yenilikler bir e-mail ile size bildiriliyor. Programın dahili browser’ı
reklam banner’larını engelleyebiliyor. Ayrıca gereksiz ve ölü linkler de filtrelenip gereksiz karmaşa engellenebiliyor. Düz İngilizce kullanarak soru sormaya da olanak tanıyan Copernic, ayrıca dil tabanlı arama motorlarında da arama yapabiliyor.

Windows installer tabanlı bir kurulum sihirbazına sahip olan Copernic’in sisteminize tüm özellikleri ile kurulması oldukça hızlı ve basit adımlarla gerçekleşiyor. Bu sırada örneğin İtalyanca arama, Almanca arama gibi farklı dillere ait arama özelliklerinin seçilmesi de mümkün oluyor. Kurulumun hemen ardından ise programın Windows ile olan integrasyonunu ayarlamanız gerekiyor. Copernic 2000’i hızlı erişim için Windows Başlat çubuğunda yer alan bul menüsüne entegre edebileceğiniz gibi Internet Explorer içine de dahil edebiliyorsunuz.
Explorer içine entegre edildiği zaman program, ana araç çubuğuna iki yeni tuş daha ekliyor. Bu şekilde browser içinden de Copernic’i çalıştırabiliyorsunuz. Hatta bu şekilde Gist-in-Time web sitesi destekli olarak web sayfalarını da 14 dilin üzerinde tercüme edebileceğiniz bir araca ulaşabiliyorsunuz. Son olarak Internet Explorer’ın arama paneli de istenirse Copernic 2000’iniki ile değiştirilebiliyor. Yeni arama panelinde aramayı istediğiniz anahtar kelimeleri belirledikten sonra basılacak ‘Go’ tuşu, Copernic 2000’in başlatılmasını sağlayacak ve sonuçlar listelenecektir.

Copernic size aynı arayüzden sıkılma şansı vermiyor
Günümüzün çoğu modern ve popular yazılımında olduğu gibi Copernic 2000’in arabirimi de skin desteğine sahip. Böylece Copernic listelerinin arka plan resimlerini değiştirebildiğiniz gibi tüm araç çubuğunun yerleşimi üzerinde de değişiklikler yapabiliyorsunuz. Bunun için Copernic skin galeriye bağlanmak yeterli oluyor. Buradaki seçeneklerin çokluğu gerçekten oldukça etkileyici. Seçiminizi yaptıktan sonra ise yeni skinlerin atanması sadece birkaç fare tıklaması ile gerçekleşebiliyor.

Okuyucu Yorumları