Londra'dan New York'a sadece 3,5 saatte, üstelik sıfır karbonlu bir uçuş kulağa gerçek olamayacak kadar iyi geliyor olabilir. Ancak bu, sadece dört yıl içinde gerçeğe dönüşebilir.
Boom Supersonic'in 'Concorde'un Oğlu' olarak adlandırılan Overture'u dünyanın en hızlı yolcu uçağı olacak. Firma, XB-1 Baby Boom adı verilen Overture'un küçültülmüş bir prototipinin, ilk uçuşuna doğru ilerlerken testler sırasında önemli kilometre taşlarını tamamladığını söylüyor.
XB-1 Baby Boom'un testleri geçmesi halinde Overture 2026'da tanıtılacak, uçağın ilk uçuşu 2027'de, ticari yolcu uçuşları ise 2029'da gerçekleşecek.
Bu yılın başlarında XB-1 Baby Boom, uçuş hazırlıklarına devam etmek üzere şirketin Colorado Centennial'daki hangarından Kaliforniya Mojave'deki Mojave Hava ve Uzay Limanı'na taşındı. Firma, uçağın pistten hızla kalkıp hızla inip inemeyeceğini gösteren bir uçak geliştirme adımı olan 'taksi testini' yeni tamamladığını açıkladı.
20 metre uzunluğundaki XB-1 Baby Boom, iş ya da tatil amaçlı 80-90 yolcu taşıyacak olan Overture'un yaklaşık üçte biri büyüklüğünde.
Halen geliştirilme aşamasında olan Overture, fosil yakıtlar yerine sürdürülebilir ve yenilenebilir kaynaklardan elde edilen yüzde 100 sürdürülebilir havacılık yakıtıyla (SAF) çalışacak şekilde üretilecek.
En önemlisi de rahatsız edici gürültüsüyle bilinen orijinal Concorde'dan daha sessiz bir 'süpersonik patlama'ya sahip olacak. Sonik patlama, havada ses hızından daha hızlı hareket eden bir nesneden gelen şok dalgaları yere ulaşmadan önce birleştiğinde meydana geliyor.
Overture, kanatlara monte edilmiş dört güçlü motor tarafından hareket ettiriliyor, yani her biri için daha düşük itiş gücü gerekli. Boom Supersonic'e göre bu durum genel olarak gürültü seviyelerini azaltıyor. Bununla birlikte Overture, Concorde'un 2.500 km olan maksimum seyir hızından daha az olan 2092 km'de seyredecek.
Başarılı taksi testlerinin yanı sıra XB-1 Baby Boom, üreticinin uçuş testleri yapabilmesi için daha sıra dışı uçan makinelere verilen 'deneysel uçuşa elverişlilik sertifikası' aldı. Boom Supersonic'ten yapılan açıklamada, sertifikanın Federal Havacılık İdaresi (FAA) tarafından detaylı bir uçak incelemesinin ardından verildiği belirtildi.