Koşuya çıkmak, derin nefes almak veya bir yastığa gömülerek avaz avaz bağırmak öfkeyle başa çıkmak için denenmiş ve test edilmiş yöntemlerden bazıları. Ancak yeni bir araştırmaya göre, bunun için yapılacak en iyi şey tepkinizi bir kağıda yazıp atmak olabilir.
Bilim insanları, bu yöntemin öfke duygusunu neredeyse tamamen ortadan kaldıracak kadar etkili olduğunu ortaya koydu. Japonya'daki Nagoya Üniversitesi'nden bir araştırma ekibi, katılımcılardan önemli toplumsal meseleler hakkında kısa bir fikir yazısı yazmalarını istedi. Katılımcılara yazılarının değerlendirileceği söylendi.
Ancak ne yazdıklarına bakılmaksızın, hepsine aşağılayıcı ve olumsuz geri bildirimler yapıldı ve zeka, ilgi, mantık ve rasyonellik konularında düşük puanlar verildi. Bu olumsuz yorumları aldıktan sonra katılımcılardan o an ne hissettiklerini bir kağıda yazmaları istendi.
Bir gruba kağıdı çöp kutusuna atmaları ya da masalarındaki bir dosyada saklamaları söylendi. İkinci bir gruba ise belgeyi bir öğütücüye ya da şeffaf bir plastik kutuya koymaları söylendi. Analiz, hakaret içeren yorumları aldıktan sonra herkesin daha yüksek bir öfke seviyesi yaşadığını ortaya koyarken, yazılı düşüncelerini çöpe atan ya da parçalayan katılımcıların başlangıçtaki sakin hallerine hızla geri döndüklerini görüldü.
Hakaretin basılı bir kopyasını ellerinde tutan katılımcıların genel öfkelerinde sadece küçük bir azalma görüldü. Baş araştırmacı Nobuyuki Kawai konuyla ilgili şunları söyledi: 'Yöntemimizin öfkeyi bir ölçüde bastırmasını bekliyorduk. Ancak öfkenin neredeyse tamamen ortadan kalkması bizi şaşırttı."
Scientific Reports dergisinde yayınlanan bulgular, fiziksel nesnelerle etkileşimin bir kişinin ruh halini nasıl kontrol edebileceğini gösteren önceki çalışmalara dayanıyor. Ekip, araştırmalarının kendilerini stresli durumlarda bulan ofis çalışanlarına yardımcı olabileceğini belirtiyor.