Trafik ışıklarına, palmiye ağaçlarına, teknelere veda zamanı: Google'ın CAPTCHA egemenliği bitiyor mu?

Cloudflare, Google’ın trafik ışıkları ve palmiye ağaçları ile dolu CAPTCHA doğrulamasındaki hegemonyasını kırmak için farklı bir alternatif geliştirdi.

Trafik ışıklarına, palmiye ağaçlarına, teknelere veda zamanı

Cloudflare kısa süre önce cüretkar bir iddiada bulundu: Hepimiz hayatımızda, hangi görüntülerin yaya geçidi veya trafik ışığı içerdiğine karar vermekten veya "Ben robot değilim" onay kutusunu tıklamaktan daha iyi bir şey yapıyor olabilirdik. Ve bunun için kendi CAPTCHA alternatifi Turnstile ile (Turnike) Cloudflare müşterisi olsun ya da olmasın herkes tarafından kullanılabilen bir alternatif geliştirdi. Turnstile, özellikle Google'ın mevcut "insan olduğunuzu kanıtlayın" hegemonyasını kırmayı hedefliyor.

Turnstile, insan ziyaretçileri botlardan ve komut dosyalarından ayırt etmek için kullanıcı davranışından, tarayıcı verilerinden ve Apple cihazlarındaki Özel Erişim Simgelerinden ipuçlarını alan Cloudflare'nin Yönetilen Mücadele sistemini kullanıyor. Cloudflare, Yönetilen Mücadele sisteminin mevcut CAPTCHA isteklerini yüzde 91 azaltabildiğini iddia ediyor.

Turnstile entegrasyonları, ziyaretçiyi araştırmak için çalışma ve alan kanıtı, web API'leri için araştırma ve "tarayıcı tuhaflıklarını ve insan davranışını tespit etmek için çeşitli diğer zorluklar" dahil olmak üzere, bir dizi “etkileşimli olmayan küçük JavaScript testi" yapıyor. Test zorluğu ziyaretçiye göre değişiyor ve makine öğrenimi, modeli daha önce bir testi geçen ziyaretçilerin ortak özellikleriyle güncelleyebiliyor.

Cloudflare, can sıkıntısı ve zaman kaybının ötesinde, CAPTCHA'ların (Completely Automated Public Turing test to tell Computers and Humans Apart - Bilgisayarlara ve İnsanlara Ayrı Ayrı Söylemek için Tamamen Otomatikleştirilmiş Genel Turing testi) büyük ölçüde Google tarafından reCAPTCHA hizmeti aracılığıyla kontrol edildiğini iddia ediyor. Cloudflare şimdi, “robot değilim” onay kutusunu bile ortadan kaldırmaya çalışıyor.