Çin'in uzay uçağı, altı gizemli nesneyi daha Dünya yörüngesine yerleştirdi

Çin'in sırlarla dolu bir göreve çıkan uzay uçağı, yörüngeye altı yeni gizemli cisim daha bırakarak gizem katmanını biraz daha genişletti.

Çin, altı gizemli nesneyi daha Dünya yörüngesine yerleştirdi

Çin’in Shenlong robotik uzay uçağı, geçtiğimiz günlerde çıktığı üçüncü görevinde, altı tanımlanamayan nesneyi Dünya’nın yörüngesine yerleştirerek uzaydaki çalışmalarına yeni bir gizem katmanı daha ekledi.

“İlahi Ejderha” anlamına gelen Shenlong, 14 Aralık’ta üçüncü görevine başladı ve kısa bir süre sonra altı nesneyi başarıyla yörüngeye yerleştirdi. Bu nesneler şu anda hem ABD Uzay Kuvvetleri hem de amatör gözlemciler tarafından takip ediliyor. Çeşitli sinyaller yayıyor gibi görünen cisimler, ABD Savunma Bakanlığı tarafından NESNE A, B, C, D, E ve F olarak adlandırıldı. Resmi NORAD TLE tanımları ise 58573’ten 58577’ye kadar sayıları ve 58581’i içeriyor.

Amatör gökbilimci ve uydu izleyicisi Scott Tilley, bu nesneleri yakından analiz ederek bulgularını Space.com ile paylaştı. Özellikle NESNE A, geçmiş Çin uzay uçağı görevlerinden kaynaklanan “yardımcı eleman” emisyonlarını hatırlatan sinyaller yayıyor. Sınırlı veri modülasyonuyla karakterize edilen bu sinyaller, Çin’in daha önceki uzay faaliyetleriyle olası bir bağlantıya işaret ediyor. İlginç bir şekilde, NESNE D ve E bu veriye sahip değil ve boşta “yer tutucu” sinyaller yayıyor. Ayrıca, Tilley’nin söylediğine göre bu sinyaller genellikle aralıklı bir şekilde yayılıyor ve çok uzun süre kalmıyor.

Bu sinyallerin benzersiz doğası, özellikle de daha önce Çin uzay uçağı görevleriyle ilişkilendirilen bir frekans olan 2.280 MHz’deki modülasyonu ve nesnelerin tahmin edilen yörünge yollarının yakınındaki görünümleri, Tilley gibi izleyicilerin bu sinyalleri yeni fırlatılan nesnelerle güvenle ilişkilendirmesine yol açtı.

Tilley, Space.com ile yaptığı görüşmede “Özetle, Çin uzay uçağı misyonunun bu yinelemesi, son ikisine benzer bir yörüngeye fırlatıldı ancak operasyonel olarak öncekinden farklı radyo davranışı sergiliyor” dedi ve ekledi: “NESNE D ve E’den gelen emisyonlara ilişkin ek gözlemler yeni, ancak bunlar da aralıklı olsaydı daha önceki görevlerde de gözden kaçabilirdi.”

Gözlemciler, önümüzdeki birkaç gün içinde, dairesel bir yörüngedeki NESNE A ile eliptik yörüngelerdeki NESNELER D ve E arasındaki yakın karşılaşmaları izleyecek. Tilley, bu nesnelerin yörüngelerindeki en yakın nokta olan yerberi noktasında birbirlerine yaklaşmalarının beklendiğini söylüyor.

Daha önce de bilinmeyen nesneleri yörüngeye yerleştirmişti

Bu tür cisimleri daha önce de görmüştük. Shenlong, Eylül 2020 ve Ağustos 2022’deki önceki uzay uçağı görevleri sırasında benzer bilinmeyen nesneleri yörüngeye yerleştirmişti. SpaceNews tarafından yapılan spekülasyonlar, bu nesnelerin servis modülleri, uzay aracını izlemeye yönelik denetçi uyduları veya yörüngeye yerleştirme için test öğeleri olabileceğini öneriyor. Çin’in uzay uçağı, geçtiğimiz yılın Kasım ayında, muhtemelen uzay aracının Dünya’ya dönüşüne yardımcı olacak olası bir servis modülü olan başka bir gizemli nesneyi bırakmıştı.

Çin’in faaliyetlerine paralel olarak ABD, Boeing yapımı X-37B adlı kendi yeniden kullanılabilir robotik uzay uçağını çalıştırıyor. ABD Uzay Kuvvetleri, X-37B’yi birkaç gecikmeden sonra 28 Aralık’ta SpaceX Falcon Heavy roketiyle fırlatmayı planlıyor.