ABD daha önce Ay'a gidip dönmeyi başardı ancak uzun zamandır yeniden gitmeyi başarabilmiş değil. Çin ise, artık Ay'a giden ve dönebilen bir uzay gemisine sahip gibi görünüyor.
Chang'e-6 ismi verilen uzay sondası, 3 Mayıs'ta uzaya fırlatıldıktan yaklaşık 1 ay sonra Ay'ın karanlık yüzüne inmeyi başardı. Burada robotik kollarla Ay taşlarını toplayan araç, iki gün Ay'da misafir kaldıktan sonra yeniden havalandı ve şimdi Dünya'ya doğru 53 günlük bir yolculuğa başladı.
Bu gemi henüz insan taşımıyor olsa da, on yıllar sonra gidişli dönüşlü Ay yolculuklarının yeniden başlayacağının işareti olarak kabul edilebilir. Elbette 50 sene önce ABD ve Rusya arasında yaşanan Ay'a insan indirme yarışının bir benzerinin de bu defa Çin ve ABD arasında yaşanması muhtemel görünüyor.
14 saatlik taş toplama görevi
Çin uzay ajansına göre, Chang'e-6'nın Ay'ın karanlık yüzündeki örnek toplama işlemi 14 saat sürdü ve bu sırada Çin'den Ay'daki uzay sondasına 400 komut gönderildi. Elbette bu komutlar, Ay'ın karanlık yüzüne doğrudan ulaşmadığı için Ay yörüngesinde dönen bir uydu üzerinden sondaya iletildi.
Bakalım Elon Musk ve NASA, bu gelişmelerden sonra Ay'a insanlı yolculuk programını hızlandıracak mı?