Longyou Mağaralarını daha önce duymamış olabilirsiniz; ama dünya tarihinin en gizemli antik yerleri arasında yer aldığı bir gerçek. Yaklaşık 2000 yıl önce inşa edilen bu insan yapımı mağaralar, 1990’larda çiftçiler tarafından tesadüfen keşfedilene kadar yüzyıllar boyunca karanlıkta kaldı.
Kumtaşı mağaraları, Doğu Çin’in Zhejiang eyaletindeki Qu Nehri üzerindeki Shiyan Beicun köyünün yakınında bulunuyor. Mağaralar, 1992 yılında yerel çiftçilerin birkaç göleti boşaltmasıyla ortaya çıkan beş büyük mağara sayesinde bulundu. Daha sonra yapılan çalışmalar, bölgede 19 küçük mağara daha ortaya çıkardı.
2009 yılında yapılan bir çalışmanın belirttiğine göre, boyutları 18 ila 34 metre genişlik ve 8 ila 18 metre yükseklik arasında değişen 24 mağara, yüksek eğimli çatılara ve inanılmaz sağlam sütunlara sahip.
Keşfinden sonraki yıllarda Çin, Japonya, Polonya, Singapur ve ABD’den arkeologlar bölgeye adeta akın etti. Mağaraların, MÖ 91 ila 48 yılları arasında yaşamış olan Han İmparatoru Xuan’ın saltanatına ait tarihi kalıntılar içerdiği bulundu ve bu da mağaraların 2000 yıl önce insanlar tarafından işlendiğini düşündürüyor.
Mağaraların yaşı gerçekten inanılmaz. Uzmanlar, mağaraların 2000 yılı aşkın bir süredir bütünlüklerini nasıl koruduklarını açıklamakta zorlandılar. Ayrıca, bölgeyi gören hemen herkes (uzman olmaya gerek yok), bunların kesinlikle 2000 yıl önce yapılmış pek çok yapıya benzemediğini fark edebilecektir.
Mağara duvarlarındaki şeritlere bakıldığında bunların bir şekilde zemini katmanlar halinde yontarak inşa edildiği tahmin edebilse de, hakkında başka bir kayıt bulunmayan bu mağaraların nasıl inşa edildiğine dair çok az fikir bulunuyor.
Longyou Mağaralarına benzeyen başka bir yapı Huashan Mağaraları olabilir, ancak bu mağaralar, 200 kilometre uzaklıkta Çin’in başka bir bölgesinde bulunmalarının yanı sıra, muhtemelen 1.500 yıl sonra inşa edildiler.
Ayrıca bu mağaraların amacı hakkında da pek bir şey bilinmiyor. Burasının bir sığınak mı, askeri bir alan mı, törensel bir yapı mı, elitlerin gizli bir sarayı mı, yoksa doğal kaynaklar için bir maden mi olduğu açık değil.
Çin Sosyal Bilimler Akademisi Arkeoloji Enstitüsü araştırmacısı Yang Hongxun tarafından 2014 yılında önerilen bir teori, mağaraların MÖ 494’te antik kral Goujian’ın komutası altında inşa edildiğini öneriyor. Çin medyasının bildirdiğine göre Hongxun, Goujian’ın savaşta ezici bir yenilgiye uğramasının ardından mağaraları binlerce askerini saklamak için kullandığını savunuyor.