Çin'in gizemli uzay uçağı, sırlarla dolu olarak bir kez daha fırlatıldı

Çin'in yeniden kullanılabilir deneysel uzay aracı, Jiuquan Uydu Fırlatma Merkezi'nden üçüncü kez fırlatıldı. Uzay aracının görev kapsamı ise kimse tarafından bilinmiyor.

Çin'in gizemli uzay uçağı, sırlarla dolu olarak bir kez daha fırlatıldı

Çin'in gizemli uzay uçağı bir kez daha havalanarak ABD Uzay Kuvvetleri personelini merakta bırakan çok gizli bir göreve başladı. Uçak, Perşembe günü Çin'in Jiuquan Uydu Fırlatma Merkezi'nden bir Long March 2F roketiyle fırlatıldı ve kimse görevin tam olarak ne olduğu bilmiyor.

Uçağın fırlatılması da son derece manidar oldu. Zira aynı zamanda SpaceX ve ABD Uzay Kuvvetleri X-37B'nin yedinci kez fırlatılması için hazırlık yaparken fırlatma son anda iptal edildi ve uçak fırlatma rampasından kaldırıldı.

X-37B'nin fırlatılmasındaki gecikmenin kesin nedenleri bilinmemekle birlikte, Çin uzay uçağının Perşembe günü havalanması planlandığı için bir tür önlem olarak yapılmış olması muhtemel. X-37B'de olduğu gibi Çin'in yeniden kullanılabilir uzay uçağı hakkında da çok az şey biliniyor. Shenlong ya da Divine Dragon olarak bilinen uzay uçağı 2020'den bu yana üç fırlatma gerçekleştirdi.

Bu fırlatmalardan birinde uzay uçağı 2022'de yörüngeye bilinmeyen bir nesne gönderdi, ancak nesnenin tam kaynağı ve amacı hala gizemini koruyor. Ayrıca, tamamlanması yaklaşık dokuz ay süren bir yörünge seyahati sırasında bilinmeyen bir nesneyle birçok kez kenetlendiği düşünülüyor.

Çin uzay uçağı ve X-37B, gizemleri nedeniyle şimdiye kadar uzaya fırlatılan en çok ilgi gören araçlardan ikisi. Bu nedenle ABD Uzay Kuvvetleri Uzay Operasyonları Şefi General Chance Saltzman, Çin'in uzay uçağının fırlatılmasının hiç de tesadüfi olmadığını söylüyor.

Generalin Çin'in X-37B'nin peşinden gitmeyi planladığına mı yoksa sadece Çinlilerin ABD uzay uçağını gözetleme planları olabileceğine mi inandığı bilinmiyor. Her iki durumda da uçak şu anda Dünya yörüngesinde dönüyor ve ne zaman geri döneceği belli değil.