Çin'in Ay gezgincisi Yutu'dan önemli keşif

Çin'in Ay'a yolladığı uzay aracı Yutu'nun Dünya'ya gönderdiği taşlardan önemli ipuçları çıktı!

Ay hakkında yeni keşif!

Çin'in Ay yüzeyinde araştırmalar yapan gezgincisi Yutu, elde ettiği örnek taşları bir süre önce dünyaya ulaştırmıştı. Verilerin analizlerini tamamlayan bilim insanları ayın erken dönemleri ve oluştuğu dönemde tüm yüzeyini kaplayan volkanlar ile ilgili yeni bilgilere ulaştı.

2013 yılında Chang'e-3 görevi kapsamında uydumuzun Dünya'dan görünen yüzeyine inen Yutu'nun, topladığı taş örnekleri, 3 milyar yıllık. Daha sonra Apollo görevi ile Dünya'ya getirilen materyaller arasında ise 4 milyar yıllık örnekler bulunuyordu.

Sondanın indiği havzada enkaz bulunmadığı için Ay'ın yüzeyi altında bulunan volkanik tabakadan bu derece saf örneklerin alınabildiği açıklandı. Çok sayıdaki zemin ekibinin bulgularına göre örnekler zengin titanyum dioksit ve olivin minerali içeriyor. Uzmanlara göre bulgular, Ay taşlarının düşünüldüğünden daha karmaşık ve çeşitli olduğunu ortaya koyuyor. Zira bu örnekler ve Apollo görevi kapsamında gelen örnekler arasında, önemli yapısal farklar söz konusu. Bu da, Ay üzerindeki taş tabakaların tek tip değil; farklı tiplerde olduğunu kanıtlıyor. Aynı zamanda, aradaki 1 milyar yıl içerisinde, Ay'ın yapısal özelliklerinin değişime uğradığı da ortaya çıkıyor.

Yutu'nun gönderdiği veriyi inceleyen Washington Üniversitesinden profesör Bradley L. Jolliff, bulguların Dünya'dan kopan bir parçanın Mars boyutunda bir yapıyla çarpışması sonucu oluştuğu düşünülen Ay'ın yapısı ve geçmişine dair ipuçları taşıdığını belirtti. Jolliff, bunun Dünya'nın yapısını anlamak açısından da önemli olduğunu söylüyor.

Okuyucu Yorumları