Çin, Hyperloop teknolojisi ile saatte 1.000 km hıza çıkacak trenler geliştiriyor

Hyperloop teknoloji testlerinde başarılı olan Çin, saatte 1.000 km hız yapan trenler için önemli bir adım attı.

Çin, saatte 1.000 km hıza çıkacak trenler geliştiriyor

Çin, ülkenin kuzeyinde bir vakum tüpünün içindeki manyetik rayların üzerinde bir trenin yerden yükseltildiği 2 kilometrelik bir hatta hyperloop teknolojisini başarıyla test ettiğini duyurdu. Testte, trenin hızının saatte 130 kilometreye ulaştığı, ancak tamamlandığında bu hatta saatte 1.000 kilometre hızla gidebilecek trenlerin işletilebileceği öne sürülüyor.

Çin, bir sonraki adım için 60 kilometrelik bir test parkuru hazırlamayı planlıyor.

Hyperloop trenleri, şu anda dünya çapında yüksek hızlı trenlerde manyetik kaldırma teknolojisini kullanıyor, ancak buna ek olarak rayları kısmi veya tam bir vakum içinde çalıştırıyor. Hava direncinin veya sürtünmenin hiç olmaması, trenlerin hızlı ve verimli bir şekilde seyahat etmesini sağlıyor ve hyperloop trenlerinin yolcuları, seyahat ettikleri hızların farkında bile olmuyorlar. Raylar ve tekerlekler olmadan, yüzer bölmeler aynı zamanda neredeyse hiç ses çıkarmıyor ve bu da konforlu bir yolculuk sağlıyor.

Virgin Hyperloop, Kasım 2020'de hyperloop teknolojisine sahip ilk yolculuğu tamamlayarak tarih yazdı ve teknolojinin yolcular için güvenli ve oldukça keyifli olabileceğini gösterdi. Kapsüller, sadece altı saniyede 0'dan 160 kilometre hıza çıktı ve yolcular bu hızlı ivmeyi hissetmediklerini söyledi. Ancak şirket kısa bir süre sonra çalışanlarının yarısını işten çıkarmış ve artık bu teknolojiyi geliştirmeye devam edemeyeceğini açıklamıştı.