Çin'den gelen yeni elektrikli SUV: Porsche 911'den bile daha hızlı

Çinli otomobil üreticisi Zeekr'ın yeni elektrikli SUV modeli 7X, Porsche 911'den bile daha hızlı ve şaşırtıcı derecede uzun bir menzile sahip.

Çin'den gelen yeni elektrikli SUV: Porsche 911'den bile daha hızlı

Çinli otomobil üreticisi Zeekr, günümüzün çoğu elektrikli aracından daha uzun menzile sahip olacağı, daha hızlı şarj olacağı ve sınıfında lider hızlanma performansı sunacağı iddia edilen yeni tamamen elektrikli SUV’u 7X'i tanıttı.

Avrupa dahil olmak üzere birkaç küresel pazara yönelik olarak sunulan 7X, markanın önceki premium sedanlarının ve ultra lüks MPV’lerinin yanına yerleşecek ve geniş kitleye yönelik ilk orta boy SUV’u olacak.

Beş koltuklu araç, tüm yolcular için baş ve bacak mesafesine öncelik veren özel elektrikli platformuyla iç mekan genişliğini ve konforu en üst düzeye çıkarıyor ve ayrıca “güneş gözlüklerinden rujlara kadar” her şeyi rahatlıkla saklayabildiği söylenen 32 ayrı saklama bölmesi barındırıyor.

SUV’u sadece 3,8 saniyede 0-100 km/s hıza çıkarabilen silikon karbürle çalışan e-motorları 7X’i performans alanında da geride bırakmıyor. Ayrıca, söylenilene göre, giriş seviyesi modelde tek bir şarjla 605 km gidebilmesini sağlayan 75 kWh lityum-demir fosfat (LFP) pil bulunacak. Muhtemelen çok daha pahalı olacak olsa da, tek bir şarjla etkileyici bir şekilde 780 km gidebilen 100 kWh nikel manganez kobalt (NMC) bataryalara sahip olan daha uzun menzilli bir sürümü de sunulacak.

Zeekr 7X’in fiyatı ve tam olarak hangi bölgelerde satışa sunulacağına dair şimdilik net bir bilgi bulunmuyor, ancak Çinli müşterilerin otomobillerini önümüzdeki ayın başlarında teslim almaya başlayacaklarını biliyoruz. Yine de, Çinli markalardan alıştığımız bir şekilde otomobilin Avrupa ve diğer bölgelere ulaştığında aşırı rekabetçi bir fiyat politikası izlemesi ve göreceli olarak rakiplerinden çok daha ucuza sunulması beklenebilir.