Çin klasiği: Bir o eksikti, o da kopyalandı!

Çin'in kendini aştığının kanıtı: Cep telefonu veya elektronik cihazları kopyalamak Çinlilere yetmedi

Sonunda onu da kopyaladılar!

Çin kopyalama işini o kadar abarttı ki, bir gün CHIP Online'ın Çinli kopyasını görürsek şaşırmayacağız.

Yeni ortaya çıkan YouTubecn, renklerine kadar bir YouTube kopyası ama önemli bir farkı var: YouTube'da yayınlanmayan yasaklı videoları bu sitede bulmak mümkün.

Bu yasaklı videolar porno filan değil, Çin'deki halk ayaklanmaları ve sosyal krizler. Çin hükümetinin bastırdığı ve yasaklattığı olayların videolarını YouTubecn'de izlemek mümkün.

Çin, koyduğu yasakların bozulmasına çok bozulmuş durumda, YouTube ise kopyalandığı için rahatsız. Daha önce de Google'ın Çinli kopyası Goojje ortaya çıkmıştı.

Google'ın Çin'den çekilme ihtimalinin arttığı ve Çin hükümetiyle Google, hatta Amerika Birleşik Devletleri arasında tansiyonun yükseldiği bir dönemde, bu kopyaların ortaya çıkması hiç kimse için işleri kolaylaştırmadı.

Sırada Facebook mu var?

Sırada Facebook mu var?
Kopyalar gerginliği arttırıyor

Goojje'nin kurucularından birisi olan Xiao Xuan, Goojje'nin Çin-Google gerginliğinden önce olduğunu iddia ediyor.

Böyle bir site kurmanın çok vakit alacağını belirterek, Goojje isminin daha önceki haberimizde aktardığımız gibi bir kelime oyunu olduğunu doğruluyor. Google, Mandarin'de "abi" "Goojje" ise "abla" gibi duruyor.

Xiao yaptığı açıklamada Goojje'nin YouTubecn gibi kanunları çiğnemediğini, abisi gibi bir arama motoru olmadığını belirtti. Goojje aslında bariz bir arama motoru ama Xiao'ya göre bir "arkadaş bulma aracı"ymış.

YouTubecn'nin kurucusu olan Li Senhe ise bunu bir kamu hizmeti olarak yaptığını aktarıyor. Gelecek kopyanın ne olacağı merak ediliyor. Goojje'den Xiao, Facebook olabileceğini belirtiyor.

Okuyucu Yorumları