Çin kazayla roket fırlatmayı nasıl başardı, o roketi nasıl patlattı?

Uzay çalışmaları tarihinde, milyon yıl da geçse yaşanmayacak bir olay yaşandı ve Çin devasa bir roketi "yanlışlıkla" fırlattı. Ardından da roketi patlattı.

Çin kazayla roket fırlatmayı nasıl başardı, o roketi nasıl patlattı?

Yüzlerce milyon dolarlık uzay çalışmaları sırasında uzaya çıkması için apartman boyutlarında bir roket yaptığınızı hayal edin... Ve sonra bu roketin yanlışlıkla ateşlenip havalandığını ve düştüğünü düşünün. Böyle bir şey mümkün olabilir mi?

Bu bahsettiğimiz şey, yanlışlıkla ateş alan bir kutu havai fişek değil, içinde belki de milyarlarca dolar değerinde uyduların veya uzay çalışmalarında görev alan insanların bulunduğu devasa bir uzay roketi.

Çin'in resmi açıklamalarına göre bu olay yaşandı ve bir uzay roketi yanlışlıkla ateşlendi. Çinli uzay şirketi Beijing Tianbing, Elon Musk'ın SpaceX roketlerine rakip olacak yeni roketlerinin birinci kademe güç sisteminin testi sırasında yanlışlıkla roketi fırlattı.

Space Pioneer olarak da bilinen şirket, statik bir test olması beklenen birinci kademe Tianlong-3 roketini yanlışlıkla ateşledi ve roket kontrolsüz bir şekilde uçuşa geçti. Durumu önleyemeyen şirket, roketi uzaktan imha etmek zorunda kaldı.

"Aslında uçurmayacaktık ama kendi kendine havalandı"

Şirketten yapılan açıklamada, "Test çalışması sırasında birinci kademe roket normal bir şekilde ateşlendi ve motor itiş gücü 820 tona ulaştı" denildi. Açıklamanın devamında ise "Roket gövdesi ile test tezgahı arasındaki bağlantıda meydana gelen yapısal arıza nedeniyle birinci kademe roket fırlatma rampasından ayrıldı" ifadesine yer verildi.

Araç bilgisayarı beklenmedik kalkıştan kısa bir süre sonra otomatik olarak kapandı ve roketin kısa bir süre dikey olarak uçtuktan sonra yatay hale gelerek tekrar yere düştüğü görüldü.

Devasa bir patlamayla yere düşen roket yakındaki görgü tanıkları tarafından videoya da kaydedildi. Olayın videosunu aşağıdaki X paylaşımında izleyebilirsiniz:

Anlaşıldığı üzere, insanoğlu uzay yolculukları konusunda henüz çok acemi. Medeniyetimiz, uzay çalışmalarında daha bir roketi yerinde tutmayı başaramayacak durumdayken, uzay yolculuğunu pek tavsiye etmiyoruz.

Elon Musk'ın SpaceX'inin başarılı inişler kalkışlar yapması, onların da güvenlik konusuna %100 hakim olduğu anlamına gelmiyor. Kötü bir kaza yaşanması sadece beklenmedik bir rüzgara veya yolunda gitmeyen ufacık bir detaya bağlı.