Çin, yabancı tedarikçilere olan bağımlılığını azaltmak için teknolojik açıdan kendi kendine yeterli olma yolunda ilerliyor. Wall Street Journal'da yer alan bir habere göre, hükümet kısa bir süre önce tüm iPhone'ların ve diğer yabancı markalı teknoloji ürünlerinin devlet dairelerinde kullanılmasını yasakladı.
Yeni politikaya göre hükümet çalışanlarının iPhone gibi cihazları iş amaçlı kullanmaları ve hatta ofis binalarına getirmeleri yasaklandı. Bu hamle, Çin'in siber güvenlik endişeleri nedeniyle yabancı teknolojiye olan bağımlılığını azaltmaya yönelik uzun süredir devam eden çabalarının önemli bir uzantısı.
Apple, yerel rakibi Huawei'nin ABD'nin 5G yaptırımlarından etkilenmesi nedeniyle Çin'in akıllı telefon pazarında önemli bir başarı elde etti. Ancak Apple'ın Çin'deki güçlü konumu, şirketin casusluk ya da içişlerine karışma spekülasyonlarını körükleyebilecek yeni bir yasağın ardından tehlikeye girebilir.
Öte yandan Apple, Temmuz ayında Çin'in popüler mesajlaşma uygulaması WeChat'te çevrimiçi mağazasını açtığını duyurdu. Bu program, uygulama kullanıcılarının tüm Apple ürünlerini satın almasına olanak tanıyor.
Bu, yabancı markalı ürünlerin ülkede ilk kez yasaklanması değil. 2014 yılında Apple ürünleri güvenlik endişeleri nedeniyle bazı hükümet binalarında yasaklanmıştı. Aynı yıl Windows 8 de devlet bilgisayarlarında yasaklanmıştı.
Yasak, Pekin'e çeşitli ticaret ve teknoloji yaptırımları uygulayan ABD gibi Batılı ülkelerle Çin arasında yaşanan daha geniş çaplı gerginliklerin arasında yaşandı. Geçtiğimiz günlerde Microsoft, Çinli bilgisayar korsanlarının ABD ve Avrupa'daki hükümet e-posta hesaplarına eriştiğini bildirdi. Şirket, bilgisayar korsanlarının muhtemelen hükümet tarafından görevlendirildiğini söyledi.