Çin'de arama skandalı

Çin'in en popüler arama motoru Baidu'nun başı, ortaya çıkan yeni skandal nedeniyle dertte...

Arama skandalı!

Dünyanın en kalabalık internet kullanıcısı nüfusuna sahip olan Çin'in popüler arama motoru Baidu ile her gün milyonlarca arama gerçekleştiriliyor. Dünyanın en ünlü arama motoru Google bile Çin'de açık ara ile ikinci sırada geliyor. Fakat geçenlerde hükümet yetkililerinin gün ışığına çıkardığı bir skandal yüzünden şu sıralarda Baidu sıkıntılı günler geçiyor.

Pek çok arama hizmeti gibi Baidu'nun da gelir modeli reklamlar üzerine kurulu. İlan verenler satın aldıkları anahtar kelimler arandığında, arama sonuçlarında üst sıralarda çıkıyor ve dolayısıyla daha çok tıklama alıyorlar. Skandal, çok pahalı fakat işe yaramayan hizmetlerinin reklamını yapan lisanssız sağlık kurumlarının reklamlarının Baidu'da yayınlaması nedeniyle ortaya çıktı. Normal şartlarda devlet hastanelerinde yaklaşık 25 YTL karşılığı bir ücretle tedavi edilebilecek hastalıklar için 2.500 YTL karşılığı ücret alan ve tedavi edemeyen bu sahte doktorlar bugüne kadar pek çok Çin'li hastayı dolandırdılar.

Çin hükümeti yayınlanan reklamlardan dolayı Baidu'yu sorumlu tutuyor. Baidu yetkilileri durum ortaya çıkar çıkmaz söz konusu dolandırıcılığa neden olan 4 müşterilerinin reklamlarını durdurdu ve konuyla karışmış olan çalışanları hızla işten çıkarttı.

Okuyucu Yorumları