Yazın sıcakları, sizi sıkabildiği kadar, dikkat etmezseniz cihazlarınıza da zarar verebilir. Peki tabletinizi, notebook'unuzu ve akıllı telefonunuzu sıcak havadan nasıl korumalısınız?
Yanan piller
Akan, alev alan ve patlayan lityum-iyon pillerle ilgili korkunç hikayeleri muhtemelen duymuşsunuzdur. Ancak bu tür olaylar, genellikle ucuz pillerde meydana gelir. Normal pillerde patlama gibi durumları engelleyecek birçok güvenlik mekanizması bulunmaktadır.
Pilinizin ömrü her saniye tükeniyor
Piller için en uygun sıcaklık, genellikle oda sıcaklığıdır. 35 - 45 santigrat derece arasındaki sıcaklıklarda pil, daha iyi performans gösterebilse de içerisindeki bileşenler, daha çabuk oksitlenecektir. Yapılan testler, 25 derecede saklanan pillerin ömrünün 50 derecede saklananlara göre 6 kat daha uzun olduğunu gösteriyor.
PC'niz eriyor
PC'nizin aşırı ısınması, işlemci ve GPU'nun yapacağı yanlış hesaplamaların sayısını artıracaktır. Bu durumda grafiksel hatalarla, tepki süresinin uzamasıyla ve daha kötüsü kilitlenmelerle karşılaşabilirsiniz. En kötü durumda PC'nizin bileşenleri erimeye başlayabilir.
PC'nizin kasasının güneş görmediğinden ve kasanın içerisinde havanın dolaşabileceği boş alanın bulunduğundan emin olun. Sabit disk gibi sıcak bileşenlerin birbirine çok yakın olmamasına dikkat edin. Son olarak fanların sıcak havayı dışarı atabilecek kadar güçlü olması gerekiyor.
Kamera saunası
Profesyonel sektörde kameranızın sıcaktan hasar görme ihtimali düşük. Üreticiler, ürünlerini 40 - 45 santigrat derece arasındaki sıcaklıkların arasında çalışabilecek şekilde geliştiriyorlar. Ancak güneşin altında, hesap yoğunluğu çok olan modları kullanırsanız, karlanma artabilir ve sıcaklık uyarıları almaya başlayabilirsiniz.
SD kartlarınızı ıslatmayın
Kameranızı nemli bir havada, klimayla soğutulan bir odada saklıyorsanız nem, cihazınızı etkileyebilir. En kötü durumda lensiniz nem yapabilir. Bu durumda fotoğraflarınız bulanık çıkmaya başlayabilir. Ancak kameranızı tropik bir ormandan çıkıp buzdolabına atmıyorsanız, korkmanıza gerek yok. SD kartların sıcaklık değişimlerinde nemi daha çabuk toplayabildiklerini, metal bölümlerde yoğunlaşan nem yüzünden aşınıp hasar görebildiklerini söyleyelim.
Akıllı telefonlar, tabletler, notebook'lar
Mobil cihazların hasar görmeye en açık bileşenleri, pilleri. Araştırmalar, yüksek sıcaklıkların cihazların plastik kısımlarında kalıcı hasar yol açabileceğini söylüyor. Metal kasalı cihazlar ise sıcağa karşı daha dayanıklılar. Ekranlar da sıcaklığa karşı oldukça duyarlılar ve sıcak yüzünden kalıcı hasar görebiliyorlar. Bu durumda ekran, eskisinden karanlık görünmeye başlayabiliyor.
Notebook'larda havalandırma deliklerini kapatmamaya dikkat edin. Bu, özellikle havayı alt tarafından toplayan cihazlarda dikkat edilmesi gereken bir konu. Notebook'unuz çok ısınıyorsa, harici bir notebook soğutucusundan faydalanabilirsiniz.