Bazı insanlar için mantıksız görünebilir, ancak pişirmeden önce tavuğu yıkamak aslında hastalık riskinin artmasına neden olabilir. Yani çiğ tavuk yıkanmaz.
Çiğ tavuğun yıkanması konusundaki en büyük endişe, gıda kaynaklı hastalıkların yayılma riskinin artması. Çiğ tavuk ve suları, her ikisi de gıda kaynaklı hastalıklara neden olabilen Campylobacter veya Salmonella gibi zararlı bakteriler taşıyabilir.
Bir USDA araştırması da kümes hayvanlarını yıkamanın veya durulamanın mutfakta gıda kaynaklı hastalıklara neden olabilecek çapraz kontaminasyon riskini artırdığını buldu. Çapraz kontaminasyon, zararlı bakterilerin diğer gıdalardan, kesme tahtalarından ve mutfak araç gereçlerinden gıdalara aktarılmasıdır ve uygun şekilde kullanılmadığında meydana gelir.
ETRAFA SIÇRIYOR
Araştırmalara göre tavuğu akan suyun altında duruladığınızda, bu yıkama sırasında tavuğun sularının ve buna bağlı olarak da bahsi geçen bakterilerin, evyenizin, lavabonuzun, çatal bıçak takımınızın, yakındaki yiyeceklerin ve çevrenizdeki diğer şeylerin, örneğin salatanın üzerine sıçrama riski vardır.
Sıçrayan bu tavuk suları ve bakteriler, daha sonra insanlarda hastalık sebebi olabilir.
KAĞIT HAVLU İLE SİLİN
Ancak, tavuğu pişirmeden önce üzerindeki ıslaklığın miktarını azaltmak istiyorsanız, daha sonra uygun ve dikkatli bir şekilde atacağınız kağıt havluları kullanarak ovabilir ve hemen ardından ellerinizi iyi bir şekilde yıkayabilirsiniz.
Buradaki en önemli nokta, çiğ tavuğun sularının etrafa yayılmasını önlemektir.
DOĞRU SICAKLIKTA MİKROPLAR ÖLÜYOR
USDA bu konuda "Et veya kümes hayvanlarını yıkarsanız, mutfağınızın yüzeylerine bazı bakteriler sıçrayabilir. Bu kontamine alanların temizlenmemesi ve sterilize edilmemesi gıda kaynaklı hastalıklara yol açabilir. Doğru sıcaklıkta pişirme (kızartma, fırınlama, haşlama, haşlama veya ızgara) et ve kümes hayvanlarının üzerindeki mikropları öldürür, bu nedenle bu ürünleri yıkamak risklidir ve güvenlik açısından gerekli değildir. Bütün, parça veya öğütülmüş tavuk veya hindi dahil olmak üzere kümes hayvanı ürünleri 165°F'de yemek için güvenlidir".
Tavuk pişirecekseniz bunlara dikkat edin
- Çiğ tavukları her zaman dondurucunuzun veya buzdolabınızın en alt rafında saklayın. Bu sayede, potansiyel olarak zararlı bakterileri taşıyan sıvıların hiçbiri ambalajdan dışarı ve diğer yiyeceklerin üzerine damlamaz.
- Çiğ tavuklara dokunmadan önce ve sonra ellerinizi yıkadığınızdan emin olun.
- Bakterilerin potansiyel yayılmasını sınırlamak için çiğ tavukları keserken veya pişirme için hazırlarken, diğer tüm yiyeceklerden ayrı bir kesme tahtası kullanın.
- Tavukları pişirirken, etin en az 75 santigrat dereceye kadar pişirildiğinden emin olmak için temiz bir et termometresi kullanın. Gerekli sıcaklığa kadar en yavaş pişen kısım olduğu için, sıcaklığı etin en kalın kısmından kontrol ettiğinizden emin olun. Ve tabii ki et termometresini her kullanımdan önce ve sonra yıkadığınızdan emin olun.
- Diğer yiyecekleri hazırlamadan önce çiğ tavuk ile temas etmiş olabilecek tüm yüzeyleri ve kapları temizlediğinizden ve sterilize ettiğinizden emin olun…