Chrome'a devasa bir yapay zeka güncellemesi geliyor

Google, Gemini Live'ı Chrome'a entegre etmeyi planlıyor. Üstelik bu amaçla, Glic kod adıyla çalışmalar başladı bile. Peki, bu yapay zeka güncellemesi Chrome'da neleri değiştirecek?

Chrome'a devasa bir yapay zeka güncellemesi geliyor

Yeni bir söylentiye göre Google, Gemini Live’ı Chrome’a ​​entegre etmek için Glic (Gemini Live in Chrome) kod adıyla çalışmalara başladı. Leopeva64 tarafından X’te paylaşılan Glic, Chrome için bir kod test alanı olarak tanımlanabilecek Chromium Gerrit’te ortaya çıkarılanlara göre, Gemini Live'ın gerçek zamanlı, yapay zeka destekli asistanını Chrome'a ​​getirecek.

Leopeva64’ün paylaşımları, Glic’in basit bir Chrome özelliği olmayacağını gösteriyor. Bu özellik kendine ait bir ayarlar sayfasına sahip ve etkileşimli bir asistan olacağına işaret eden bir şekilde mikrofonunuza ve konumunuza erişmesi gerekiyor. Ayrıca, o sırada açık olan sayfa hakkında bilgiler sunabilen bir yüzen panel veya yan kullanıcı arayüzünden de bahsediliyor. Bunların yanına bir de bildirim alanı simgelerine işaret eden ipuçlarını eklerseniz, Glic’in muhtemelen her an sizi cevaplamaya hazır olacak, arka planda çalışan bir özellik olacağını tahmin edebilirsiniz.

Google’ın Gemini AI’si, günlük olarak pek çok farklı alanda yardımcı olabilen oldukça güçlü bir yapay zeka aracı. Bu aracın Chrome’a entegre edilmesi, AI’nin yeteneklerine erişmek için sekmeler veya sayfalar arası geçiş yapma ihtiyacını kaldıracaktır. Bu sayede Gemini Live’dan bir şeyleri açıklamasını, veri araştırmasını veya tüm web sayfalarını özetlemesini isteyebilirsiniz. Karmaşık tarifler basitleştirilebilir ve hatta çevrimiçi alışverişinize bile yardımcı olabilir. Dahası, Gemini’nin e-posta yazmanıza yardımcı olmak veya okumakta olduğunuz teknik bir belgeyi daha anlaşılabilir bir şekilde açıklamak gibi yetenekleri de Chrome entegrasyonu sayesinde çok daha kullanışlı bir hale gelebilir.

Elbette Chrome, yapay zekanın entegre edildiği ilk tarayıcı değil. Örneğin Microsoft, Bing Chat’i zaten Edge’e yerleştirmiş durumda. Ancak Edge’in Chrome kadar büyük bir kullanıcı tabanına sahip olmaması, çok daha az dikkat çekmesine sebep oluyor.

Kısacası, Glic’in belki de en önemli yanı, ulaşacağı bu devasa kullanıcı tabanı ve ölçeği olacak. Büyük bir farkla dünyanın en popüler tarayıcısı olan Chrome’da Gemini Live’ın sunulması, AI asistanının hızlı bir şekilde yaygın bir deneyime dönüşmesine sebep olabilir. Elbette, burada atılacak yanlış bir adım, Google’ın AI’sine karşı büyük bir tepkinin oluşmasına da yol açabilir.