Chrome vs Firefox: Javascript hızında savaş

Firefox ve Chrome'un yeni sürümleri, JavaScript hızında dişe diş bir mücadeleye sahne oluyor.

"En hızlı kim?" yarışı

Geçtiğimiz Salı günü bilindiği üzere Mozilla, Firefox'un en son sürümü olan 3.1 beta 2'yi kullanıcılarına sundu. Aynı gün Google da boş durmadı ve Chrome'un en yeni sürümü 0.4.154.33'ü indirilmeye sundu. Peki yeni sürüm Chrome ve Firefox'un JavaScript performansında ne gibi değişiklikler oldu?

cnet'in yaptığı SunSpider testinden alınan grafikte yer alan rakamlara bakıldığında, Firefox 2.110 puanla SunSpider testinin bir numarası olmayı başarırken, Chrome ise 2.140 puanla Firefox'u izliyor.*

Elbette JavaScript testinde Firefox ve Chrome dışında Microsoft Internet Explorer ve Apple'ın Safari web tarayıcıları da bulunuyor; ancak birkaç nedenden ötürü Chrome ve Firefox'u karşılaştırmak daha doğru. Örneğin Firefox ve Chrome'un açık kaynaklı web tarayıcı sınıfına girmeleri, onları diğerlerinden ayıran en büyük özellikleri.

JavaScript, genellikle Gmail ya da Google Docs gibi sofistike yapıdaki web sitelerinde kullanılıyor olsa da, günümüzde çok daha farklı amaçlarla da JavaScript'in kullanıldığına şahit oluyoruz. Bu nedenle JavaScript performansının hızlı olması oldukça önemli. Tabi Javascript hızı browser'ın genel hızı anlamına gelmiyor.

(*)Rakamların küçük olması daha iyi bir sonuç anlamına geliyor.

Okuyucu Yorumları