Önde Gelen Bellek Üreticisi KIOXIA ile Katı Hal Sürücü Pazarının Geleceğini Konuştuk

Katı hal sürücü pazarının geleceği nasıl olacak? KIOXIA, global katı hal sürücü (SSD) piyasasını ve sektörün geleceğini anlamamıza yardımcı oluyor. Konuyla ilgili KIOXIA Europe GmbH'in SSD Ürün-Pazarlama Kıdemli Müdürü Frederik Haak ile konuştuk.

Katı Hal Sürücü Pazarının Geleceği Nasıl Olacak?

KIOXIA, global katı hal sürücü (SSD) piyasasını ve sektörün geleceğini anlamamıza yardımcı oluyor. KIOXIA Europe GmbH'in SSD Ürün-Pazarlama Kıdemli Müdürü Frederik Haak, sektörün mevcut durumu hakkındaki düşüncelerini bizimle paylaşarak, inovasyonun temel itici güçlerini ve karşılaştığı özel zorlukları vurguladı.

KIOXIA, SSD'ler için çok önemli olan NAND flash bellek teknolojisinde uzmanlaştı. Şirket yüksek yoğunluklu, yüksek hızlı depolama çözümleri geliştirmeye odaklandı. Peki KIOXIA SSD piyasasında nasıl ayrışıyor? Tüketicilere yönelik SSD'lere mi öncelik veriyor, yoksa kurumsal çözümlere mi daha fazla odaklanıyor?

KIOXIA, performans ve güvenilirlik beklentilerini aşan en üst düzey ürünler geliştirmeye kendisini adarken, pazarda güçlü bağlantılar kurmanın önemini vurgulayarak kendisini rakiplerinden ayrıştırıyor. KIOXIA, dikey entegreli ve güvenilir bir geniş SSD ürün yelpazesi sunmanın yanı sıra, kişiselleştirilmiş kullanıcı deneyimleri sağlamak ve tipik bir bileşen tedarikçisinin rolünü aşmayı hedefleyen özel uygulama çözümleri geliştirmek için tüm müşterileriyle aktif olarak iş birliği yapıyor.

Bu ifade, kurumsal pazarda daha fazla geçerlilik taşısa da, şirketin odağında tüketici pazarın önüne geçtiğini varsaymamak gerekir. Her iki pazar da saygın bir SSD üreticisi için büyük öneme sahip ve bir pazardaki ilerlemelerin şüphesiz diğer pazar için olumlu etkileri olabilir. Bu nedenle hiçbir pazar ihmal veya göz ardı edilemez. Ünlü BiCS FLASH 3D flash bellek teknolojisi bunun bir örneğidir. Başlangıçta kurumsal çözümlerde kullanılan üçlü seviye hücre (TLC) teknolojisi şimdi EXCERIA PRO gibi amiral gemisi tüketici NVMe SSD'lerinde de yaygın olarak kullanılmaktadır.

KIOXIA'nın veri merkezlerinin ve işletmelerin özel ihtiyaçlarını karşılama yaklaşımı merak uyandırıcı. Performans, dayanıklılık ve maliyet arasındaki denge nasıl ele alınıyor? Veri merkezlerinin hızla geliştiği bir çağda, KIOXIA önde kalmak için hangi adımları atıyor?

SSD pazarında rekabetçiliği korumak için endüstri trendlerini takip etmek hayati öneme sahip - yalnızca hız ve depolama kapasitesindeki son gelişmelere odaklanmak yeterli değil. Diğer yani daha az performans odaklı müşteri taleplerini ve aralarındaki bağlantıları anlamak da aynı derecede önemli. Tüm müşteri segmentlerinin ihtiyaçlarını kapsayan bir portföy geliştirmek gerekiyor. KIOXIA, kapsama alanını büyütmek için geniş bir hız ve form faktörü yelpazesi sunuyor.

Bu dengeye ulaşmak, SSD teknolojisinin en büyük zorluklarından biri. KIOXIA'nın ar-ge faaliyetleri üç iş alanının birlikte çalıştığı bir yapı: yeni teknolojileri uzun vadeli bir bakış açısıyla incelemeye odaklanan laboratuvar, ürünlerde uygulanacak teknolojileri araştıran geliştirme merkezi ve ürünlerin ticarileştirilmesi için teknolojilerin geliştirilmesinden sorumlu olan iş bölümü. Ürün geliştirmede etkili işbirliği önemli ve KIOXIA süreçte doğrusal bir yaklaşım yerine kolektif bir çabayı vurguluyor. Bu, işletme içindeki kopukluğu gidermeye ve pazardaki mevcut zorlukların yeni nesil SSD'leri harekete geçirmesi sağlamaya yardımcı oluyor. Bu yaklaşım, laboratuvarlarda en yeni teknolojiler üzerinde çalışan ekiplerin kurumsal ve veri merkezi uygulamaları hakkında kapsamlı bir anlayış kazanmasını sağlıyor. Sonuç olarak, bu uygulamaların taleplerini tam olarak karşılayan ürünler geliştirebiliyorlar ve piyasa ihtiyaçlarını karşılayamayan çözümler üzerine çalışma tuzağına düşmüyorlar.

Veri merkezleri büyüdükçe ve geliştikçe, gelişmiş bellek çözümlerine olan talep de artıyor. KIOXIA'nın bu noktadaki rolü kritik. Şirket gelecekteki veri merkezlerinin ihtiyaçlarını öngörebiliyor mu? Bu ihtiyaçları nasıl karşılamayı planlıyor? Bu sorumuz SSD teknolojisindeki yenilikleri veya veri depolama ve alımına yeni yaklaşımları içerebilir.

Kesinlikle. KIOXIA'nın gelecekteki pazar ihtiyaçlarını karşılamak için yeni nesil çözümlerini nasıl konumlandırdığını gösteren birkaç açık örnek mevcut. İlk olarak, Enterprise and Data Centre Standard Form Factor (EDSFF) sürücülerinin yatırımı ve geliştirilmesinden bahsedebiliriz. Bu teknolojinin gelişim tarihi boyunca, daha yüksek hızlar için bir talep vardı ve PCIe 5.0'ın gelmesiyle, mevcut konektörlerin sınırlamalarına ulaşıldığı ve PCIe 6.0'a bir adım daha yaklaşmanın mümkün olmayacağı belli oldu.

EDSFF bu sınırlama üzerine çalışıyor ve ayrıca KIOXIA'nın mevcut ve gelecekteki sürücüler için piyasa taleplerini karşılamak için diğer alanları keşfetmesini sağlıyor. EDSFF'nin tanıtımı, yaklaşımda bir değişiklikle sonuçlanan 70 W'a kadar güç kullanma özelliğini de getirdi. Geçmişte, eski konektör türleri tarafından belirlenen 25 W sınırını karşılamak, maksimum verimlilik pahasına bile olsa sürücüler için bir öncelikti. Yeni KIOXIA EDSFF çözümleri daha fazla güç kullanırken, daha fazla hız ve yoğunluk sunuyor, böylece kapasite başına daha kısa çalışma süreleri ve daha az sürüm sağlıyor. Bu nedenle, sürücü başına güç tüketimi daha yüksek olmasına rağmen, watt başına verim daha düşük ve önceki modellere kıyasla daha yüksek verimlilik sağlanıyor.

Daha güçlü sürücüler oluşturarak, sunucudaki CPU yükünü azaltmak ve böylece genel sistem verimliliğini artırmak mümkün hale geliyor. Bu, şifreleme gibi görevleri sürücülerin kendilerine yükleyerek sağlanabilir. Yazılım çözümlerine güvenmek yerine, KIOXIA'nın kendi kendine şifreleyen sürücüleri (SED'ler) bir Gelişmiş Şifreleme Hizmetleri (AES) algoritmasına ve yerleşik bir şifreleme işlemcisine sahip.

Hız, güvenilirlik ve depolama kapasitesinin yanı sıra verimlilik ve güvenlik de veri merkezi depolamasında, özellikle daha geniş sosyal ve sürdürülebilirlik faktörleri göz önünde bulundurulduğunda önemli hususlardır ve kapsanan çözümler bu endişelerin her ikisini de etkili bir şekilde ele alabilir. KIOXIA'nın EDSFF sürücüleri de ısı yönetimini geliştirerek sunucu fan sayısını ve güç tüketimini azaltıyor. Bir bütün olarak, gelecekteki veri merkezi gereksinimlerinin öngörülmesi, sürücü verimliliğinin sınırlı kaynaklarla en üst düzeye çıkarılmasıyla ilgilidir.

KIOXIA, SSD teknolojisinin gelişimi özelinde veri merkezleri ve işletmeler için iş birlikleri girişimlerinde bulundu mu? Bu tür iş birlikleri, teknoloji paylaşımı anlaşmalarından ortak ar-ge girişimlerine kadar değişebiliyor.

Geçen yılın sonuna doğru, KIOXIA bir kez daha Open Compute Project (OCP) Global Summit'e katıldı. OCP Global Summit'e katılım, aynı hedeflere odaklanan müşterilerle doğrudan bağlantı kurma ve iş birliği için fırsatlar sunuyor, bu da gelecekteki yenilikleri sürdürmeye yardımcı oluyor ve ayrıca günümüzün çözümlerini belirli müşteri gereksinimlerini karşılamak için özelleştirebiliyor.

KIOXIA, Consumer Electronics Show ve OCP Global Zirvesi gibi tanınmış uluslararası etkinliklere katılmanın yanı sıra, NVM Express konsorsiyumu da dâhil olmak üzere çeşitli çalışma gruplarında aktif olarak yer alıyor. Konsorsiyuma katılarak KIOXIA, SSD'ler için NVMe arayüz standardının geliştirilmesine ve tanıtılmasına katkıda bulunuyor. Bu iş birliği, hem NVMe teknolojisinin devam eden gelişimini desteklemekte hem de sonuçta kurumsal ve veri merkezi uygulamalarında SSD'lerin birlikte çalışabilirliğini ve performansını artırıyor.

Ancak bir ekosistemde var olan bir cihazın üretimi açısından iş birliği, temel işin bir parçasıdır. KIOXIA, Western Digital ile Yokkaichi ve Kitakami'deki ortak üretim projelerini, yazılım ve bileşen üreticileriyle sistem kooperasyonu için iş birliklerini kapsayan geniş bir teknik ortaklık yelpazesine sahip. Örneğin, KIOXIA ve NTT Communications, KIOXIA'nın SSD ürünleri aracılığıyla veri merkezlerindeki enerji tüketimini azaltmak ve sürdürülebilirliği teşvik etmek için iş birliği yapıyor. Ayrıca, teknolojiyi ilerletmeyi ve genç bilim insanlarını teşvik etmeyi amaçlayan çok sayıda küresel akademik ortaklık da var.

KIOXIA için özellikle veri merkezleri ve kurumsal SSD'lerde bir sonraki adım nedir? Bu, 3D NAND teknolojisindeki gelişmeleri, SSD arayüzlerindeki iyileştirmeleri veya AI ve makine öğreniminin SSD yönetimine entegre edilmesini içerebilir.

Daha önce de değindiğimiz gibi, daha fazla hız, güvenilirlik ve depolama kapasitesi sağlayan her zamanki iteratif iyileştirmeleri kesinlikle göreceğiz. Ayrıca form faktörlerinde de devam eden bir değişim olacak, ancak PCIe 5.0 ve ötesindeki hızlar önemli hale geldiğinde, gidilecek seçenek EDSFF olacaktır. NAND teknolojisiyle geçen yıl KIOXIA, 218 aktif katman ve SSD'ye sahip olan dünyanın en hızlı 3D NAND'ını tanıttı. Bu, önümüzdeki yıllarda daha yüksek depolama hızları ve yoğunlukları sunarak yayılmaya devam edecek.

Önümüzdeki yıllarda pazarın bir SSD'den bekledikleri de değişecek ve SSD'ler daha akıllı ve sunucu raflarındaki yükü azaltma konusunda daha yetenekli hale gelecek. SSD tabanlı donanım şifreleme özellikleri bir süredir ana sistem verimliliğini desteklerken, son zamanlarda geliştirilen çok güçlü SSD denetleyicileri yakın gelecekte hesaplamalı SSD'leri mümkün kılacak.

Rekabet ortamı göz önüne alındığında, KIOXIA'nın SSD pazarında karşılaştığı en büyük zorluklar nelerdir? Öte yandan, özellikle Polonya gibi daha az bilinen pazarlarda, konumunu güçlendirmek için hangi fırsatlar kullanılabilir?

Rekabet, pazar çeşitliliği ve ekonomik baskılar üç ana zorluk olarak öne çıkıyor. Rekabetçiliği korumak için, inovasyona öncelik vermek çok önemli. Bununla birlikte, ürünlerin rekabetçi bir şekilde fiyatlandırılmasını sağlamak da aynı derecede mühim. Ayrıca, her uygulamanın mutlak maksimum performansı gerektirmediğini belirtmek gerekiyor, bu da sunulan çözümlerin çeşitlendirilmesini vurgulamış oluyor.

Bu zorlukları hem küresel düzeyde hem de Polonya gibi belirli pazarlarda ele almak için, ortaklıklar kurmak, işbirliğini teşvik etmek ve aktif olarak dinlemek çok önemli. Yüksek kaliteli çözümler sunmanın gerekliliği yadsınamaz. Bununla birlikte rekabetçi kalmak, piyasa taleplerinin derinlemesine anlaşılmasını ve buna göre adapte olma yeteneğini gerektiriyor. Geleceği yönlendirmek için geri bildirim kullanmalıyız. KIOXIA, distribütörler, sistem tasarımcıları, akademik merkezler ve çalışma organları da aralarında bulunan çeşitli kuruluşlarla iş birliği yaparak, ölçekleri ne olursa olsun, ister küçük bir işletme ister büyük bir veri merkezi olsun, müşterilerinin ihtiyaçlarını kapsamlı bir şekilde anlamayı amaçlıyor. Bu, piyasada fiyat odaklı çözümlerden en hızlı ve en yenilikçi sürücülere kadar geniş bir çözüm yelpazesi ile birleşiyor. KIOXIA rekabet gücünü korumak için buna güveniyor.

Günümüz dünyasında, sürdürülebilirlik önemli bir konu. KIOXIA, SSD üretim süreçlerinde çevre ve sürdürülebilirliği nasıl ele alıyor? Bu özellikle giderek daha fazla yeşil çözüm arayan veri merkezleri için geçerli.

KIOXIA, SSD üretim süreçlerinde sürdürülebilirliğe ve çevresel sorumluluğa derinden bağlıdır. Daha önce işletmenin ana faaliyetlerinde belirtildiği gibi, KIOXIA son derece enerji verimli yüksek yoğunluklu SSD'ler geliştiriyor, bu da sadece veri merkezlerinin güç tüketimini azaltmakla kalmıyor, aynı zamanda genel sera gazı emisyonlarının azaltılmasına da katkı sağlıyor. KIOXIA, enerji tasarruflu ürünler oluşturmanın yanı sıra, flash bellek ve SSD'lerinin verimliliğini en üst düzeye çıkarmak için veri yönetimi teknolojileri geliştirdi. Bu, veri merkezlerinin depolama çözümlerinden en iyi şekilde yararlanabilmelerini sağlayarak enerji verimliliğinin daha da artmasını sağlar. Ayrıca, KIOXIA, daha fazla yenilik, daha yakın entegrasyon ve daha yüksek verimlilik yoluyla veri merkezlerinin artan güç taleplerini karşılamak için NTT Communications gibi şirketlerle iş birliği yapıyor.

KIOXIA, ürün teknolojilerinin ötesinde, işinin tüm alanlarının çevresel etkisini azaltmak için çaba sarf ediyor. Şirket ayrıca, üretim süreçlerini ve ürünlerini de kapsayan bir taahhüt olan 2040 yılına kadar %100 yenilenebilir enerji tedarikine ve ardından 2050 yılına kadar net sıfır sera gazı emisyonuna geçme hedefini açıkladı. KIOXIA, iklim değişikliğinin toplumsal öneme sahip olduğunu kabul ederek, Birleşmiş Milletler'in birçok Sürdürülebilir Kalkınma Hedefini (SDG) destekliyor ve iklim değişikliğinin farkındalığını artırmak için küresel üretim tesislerinde çeşitli girişimler uyguluyor. Japonya'daki Yokkaichi Fabrikası, sürdürülebilirlik konusundaki sürekli iyileşmelerini özetleyen yıllık bir çevre raporu yayınlıyor. Yıllar içinde yerel okulları geliştirmekten yerel baykuş popülasyonunun korunmasına yardımcı olmaya kadar birçok sosyal sorumluluk projesi gerçekleştirdi.

KIOXIA'nın bazı pazarlarda çok iyi tanınmadığı düşünüldüğünde, özellikle Polonya gibi ülkelerde marka bilinirliğini ve pazar payını artırmak için hangi stratejiler kullanılıyor?

Uzun süreli Flash bellek geçmişine rağmen KIOXIA hala nispeten genç bir marka. Geliştirilen ürünler günlük kullanım uygulamalarında giderek önem kazanıyor. İnsanların KIOXIA ürünleriyle yaşadıkları olumlu deneyimler marka bilinirliğini artırmaya devam edecek. Ayrıca KIOXIA sosyal platformlar aracılığıyla giderek daha fazla marka kampanyası başlatıyor. Ortaklarımız da bu faaliyetleri yaygın ağlarında da destekliyor.

Müşteri odaklı bir kuruluş olan KIOXIA, her zaman tartışmaya açıktır ve geniş ürün yelpazesiyle ilgilenen herkesi en yakın temsilcisine ulaşmaya teşvik eder. Temsilciler, KIOXIA'nın sunduğu çok çeşitli bileşenleri ve uygulama çözümlerini keşfetme konusunda yardımcı olmaktan mutluluk duyacaklardır.

Sponsorlu İçerik