CHIP Online, Windows 7'yi ABD'de inceledi

CHIP Online ABD'den bildiriyor: Win 7'yi kurduk ve denedik. İlk izlenimler ve video inceleme burada.

Windows 7'yi denedik!

Microsoft'un en önemli etkinliklerinden olan ve Amerika'nın Los Angeles kentinde devam eden PDC 2008'i (Professional Developers Conference) CHIP Test Merkezi koordinatörü Şahin Ekşioğlu sizin için yerinde izliyor. İşte, ABD'de Windows 7'nin Pre-Beta sürümünü deneme şansı yakalayan Şahin Ekşioğlu'nun ilk izlenimleri:

Microsoft'un son kullanıcıları yakından ilgilendirecek olan ve yakın zamanda hayata geçmesi söz konusu olan yazılım geliştiriciler için hayati öneme sahip pek çok yeniliği duyurduğu bu konferansın yıldızı tabii ki Windows 7 oldu.

Dünyanın en saygıdeğer yayınlarının davet edildiği etkinlikteki katılımcılardan biri de CHIP oldu. Gazetecilerin hepsine Windows 7'nin beta öncesi kurulum DVD'sinin dağıtılması bizim için büyük bir sürprizdi. Hatta şu anda bu yazıların size Windows 7 yüklü bir dizüstü PC'den yazıldığını belirteyim. Henüz bu konuda konuşmak için çok erken fakat 2 gündür kullandığım Windows 7'nin (hele hele beta öncesi bir versiyona göre) oldukça stabil çalıştığını söyleyebilirim. Bildiğiniz gibi Windows 7 aslında Vista mimarisi üzerine kurulu bir işletim sistemi. Ara yüzde bazı değişiklikler ve geliştirmeler olsa da asıl değişikliğin Vista'da kullanılan mimarinin mükemmelleştirilmesi olduğunu kesin.

Daha işlevsel bir görev çubuğu

Daha işlevsel bir görev çubuğu

Ara yüzde ilk dikkat çeken özellik tabii ki görev çubuğu. Çok daha işlevsel ve şık bir kullanım sunan görev çubuğunu kesinlikle çok seveceksiniz. Ayrıca Denetim Masası ve Görüntü özellikleri gibi pencerelerin tasarımları da değişmiş. Değişikliklere sezgisel olarak kolayca uyum sağlayabiliyorsunuz.

Windows 7'de performans konusunda önemli gelişmeler olduğuna dair ilk işaretse Microsoft'un ağır toplarından olan Steven Sinofsky'den geldi. Sinofsky Windows 7'yi 1 GHz işlemcili bir netbook'ta çalıştırdı. Dahası 1 GB belleğe sahip olan bu netbook'a boot'un akabinde baktığımızda kullanılabilir RAM olarak sistem belleğinin yarısının boş olduğunu gördük.

Windows 7'deki en büyük kolaylıklardan biri de özellikle evinizde ağ oluşturmanın çok kolaylaştırılmış olması. Windows 7 kurulu bilgisayarları örneğin bir yönlendiriciye bağladığınızda PC'ler birbirini kolayca bulduğu gibi yazıcı paylaşımı gibi dertler de ortadan kalkıyor. Hatta şöyle diyelim; ağ üzerinde bulunan Windows 7 yüklü PC'lerdeki ses ve müzik dosyaları sanki aynı diskteymişçesine PC'ler tarafından oynatılabiliyor.

Öte yandan etkinlikte Windows 7 yüklü PC'lerin Windows XP ya da Vista PC'lerle iletişimi konusunda herhangi bir detay verilmedi.

Video inceleme: A'dan Z'ye Windows 7

Video inceleme: A'dan Z'ye Windows 7

Ve şimdi de sıra, hazırladığımız çok özel inceleme videolarına geldi. Videolarda Şahin Ekşioğlu Windows 7'nin nasıl çalıştığını, yeni uygulamaları ve detayları Microsoft Türkiye'den Windows işletim sistemlerinden sorumlu Alper Mestçi ile birlikte Los Angeles'tan anlatıyor.

Videoları izlemek için aşağıdaki bağlantıları kullanabilirsiniz.

Video #1 - Windows 7 masaüstü
Windows 7 arabirimine kısa bir bakış, masaüstündeki yenilikler, Library ile çalışma ve yeni ayarlar

Video #2 - Windows 7 uygulamaları
Windows 7 ile beraber gelen klasik uygulamalarda ne yenilikler var?

Video #3 - Windows 7 ve güvenlik
Bitlocker ile disk şifrelemesi, yeni güvenlik önlemleri

Video #4 - Windows 7 ve Media Player
Yeni medya oynatıcısı, ayarlar, medya yönetimi ve arabirim

Video #5 - Windows 7 ve Zoom
Arabirimde çalışırken getirilen yeni kolaylıklara kısa bir bakış

CHIP Online Microsoft Surface'i de denedi!

CHIP Online Microsoft Surface'i de denedi!
Türkiye'de bir ilk: Şahin Ekşioğlu Microsoft Surface'i denedi!

Türkiye'deki bilgisayar dergilerinden sadece CHIP'in davet edildiği PDC 2008'den izlenimlerimizi sizinle paylaşmaya devam ediyoruz.

Surface nasıl? CHIP Online ABD'nin Los Angeles şehrinde düzenlenen Microsoft Professional Developer Conference etkinliğini sizin için izliyor ve son gelişmeleri anında duyuruyor. Türkiye'nin en iyi bilgisayar dergisi CHIP ve en iyi teknoloji sitesi CHIP Online'ı temsilen konferansa davetli olarak katılan ve tüm gelişmeleri adım adım izleyen CHIP Türkiye Test Merkezi sorumlusu Şahin Ekşioğlu Microsoft'un hakkında uzun süre yazılıp çizilen Surface teknolojisini ilk elden denedi.

İncelemelerin ayrıntılarını bu videoda bulabileceğiniz Microsoft Surface nihayet olgunluğa erişmiş hatta 13 bin dolardan satışa çıkmış bile. Surface'in üzerindeki uygulamalar itibariyle edindiğimiz izlenim oldukça olumlu. Diğer taraftan şu anda çok yeni olan bu ürün için yazılacak yeni uygulamalarla Surface'in çok daha ilginç ve hoş bir ürün olacağı ve sayısız uygulama alanı bulacağını tahmin etmek de zor değil.

Okuyucu Yorumları