2 yılda bir yapılan Köln şehrinde yapılan Photokina fuarı bu yıl da her zaman olduğu gibi yeniliklere sahne oldu. Fotoğraf ve video alanındaki rekabetin vardığı boyutlar gerçekten de şaşırtıcı.
1251 firmanın katıldığı fuara, 2008 yılında 1372 firma katılmıştı. TV üreticileri 3D TV modellerini piyasaya sürüp alıcı beklerken, bu üreticiler arasında Panasonic, kullanıcıların kendi 3D içeriklerin yaratabilmesine olanak sağlayan ürünleriyle öne çıkmayı başarıyor. Diğer üreticiler bu konuda ne yazık ki yetersiz bir tablo çizmekte.
Photokina standını büyük ölçüde 3D'ye ayıran Panasonic, tabii ki 3D HD kamerasıyla büyük ilgi çekti. Ucuna takılıp çıkarılabilen 3D aparatıyla hem 2D hem de 3D çekim imkânı sağlayan Panasonic HDC-SDT750'yi detaylı şekilde tanıtan bir videoyu buraya tıklayarak izleyebilirsiniz. Bir diğer ilginç ürün de tabii ki m43 uyumlu 3D lens. Firmanın fuarda tanıttığı 16 Megapiksel çözünürlüklü GH2'si ile doğrudan çalışan bu objektif, diğer m43 makinelerle de firmware güncellemesinin ardından kullanılabiliyor. Gerek Panasonic 3D objektif, gerekse HDC-SDT750, son kullanıcılar için tasarlanan ürünler ve 3D TV satın almayı mantıklı hale getirebilecek seçenekler.
Herkes için 3D
Herkes için 3D: Photokina fuarında, son kullanıcılar için tanıttığı 3D içerik çözümleriyle dikkat çeken Panasonic, yeni objektifleri ve m43 destekli makinesi GH2 ile öne çıktı. Bu videoyu da buraya tıklayarak izleyebilirsiniz.
Sony NEX serisi fotoğraf makinelerine firmware güncellemesiyle eklediği Panaroma 3D özelliğiyle kullanıcılar 3D fotoğraf çekebilmesini sağlarken, Samsung da fuarda 2D video kameradan yazılım yoluyla 3D görüntü elde eden çözümlerini tanıtıyordu. Fuji ise 3D fotoğraf çekebilen çift lensli ve algılayıcılı Real 3D destekli kompakt makinesi, Finepix W3 ile Panasonic gibi 3D konusunda son kullanıcıya pratik anlamda içerik üretimi sağlamasıyla rakiplerinden ayrılıyordu.
Cebinizdeki 3D: Sony'nin NEX serisinde firmware güncellemesiyle sunduğu Panarama 3D özelliğinin aksine Fuji, Finepix W3 ile çift lens ve algılayıcı ile gerçek 3D deneyimi sunuyor.
Photokina'da prestij savaşı
Fuarın gözde katılımcılarından Vanguard, yeni çanta ve üçayak modelleriyle çok ilgi çekti. Özellikle tıpkı kovboy misali belinize ve bacağınıza doladığınız Outlawz serisi çantalar, hafif ve esnek kullanım arayan SLR kullanıcıları için biçilmiş kaftan. Vanguard outlawz tanıtım videosunu buraya tıklayarak izleyebilirsiniz.
Olympus, E-5 ile gövde gösterisi yaparken, Canon'un PowerShot G12'si fuarın en çok ilgi çeken makinelerinden biriydi. Öte yandan 7D'nin çıkışından sonra biraz karışan Canon ürün gamında, 40D'den sonra hayal kırıklığı yaratan 50D'nin yerine gelen EOS 60D, bakalım eski orta sıklet şampiyonu 40D'nin yerini "gerçek anlamda" doldurabilecek mi. Nikon, fuardaki en büyük standlardan birine sahipti. Efsanevi D90'ın yerini alacak olan D7000, başta ISO performansı olmak üzere pek çok başlıkta oldukça iddialı. Full HD video kaydıyla dikkat çeken Nikon D3100 ise giriş seviyesinde başarılı bir SLR olarak adından epey söz ettireceğe benziyor.
Nikon tarafındaki bir diğer yeni ürün de Canon G12'ye çok benzeyen Coolpix P7000. Bu iki makinenin düellosunu izlemek çok ilginç olacak. Sony standında yarı şeffaf ayna teknolojisini kullanan SLR modeller ve objektifi değiştirilebilir bir video kamera olan NEX-VG10 öne çıkarken, Pentax K-5 ile epey sükse yaptı. K-5, K-7'ye göre epey yeni özelliğe sahipse de Pentax'ın tam çerçeve bir makinesi olmaması, firmanın hareket alanını bir miktar daraltıyor. Öte yandan K-5, zaten çok başarılı olan K-7'ye göre daha yüksek çözünürlüklü bir algılayıcı, daha iyi ISO performansı ve daha hızlı bir seri çekim olanağı sunuyor.
Fuarda en çok hoşumuza giden ürünlerden biri de Sigma SD1 SLR oldu. 46 Megapiksel çözünürlüklü Foveon X3 algılayıcılı bu makine, aslında 15 Megapiksel çözünürlüklü 3 ayrı algılayıcıdan oluşuyor. Eğer Foveon algılayıcının çalışma prensibine kısaca göz atarsanız mevcut SLR makinelerin teoride SD1'in eline su dökemeyeceğini göreceksiniz.