CHIP Online Overclock diyarından bildiriyor

CHIP Online Tayvan'dan bildiriyor: Gigabyte'ın Overclock yarışmasından çok özel kareler ve notlar...

Tam gaz overclock!

Gigabyte'ın Tayvan'ın başkenti Taipei'de düzenlediği Overclock yarışmasını ülkemizden yerinde takip eden tek yayın olarak sizlere ayrıntıları anında aktarmanın keyfini yaşıyoruz. Tüm dünyadan 26 takımın davet edildiği ve 23 overclock takımının katıldığı yarışmada Türkiye'yi MemetCan Tosuner (tosunermc) ve Recep Kulan (hey) temsil ediyor.

Önce kısaca bizi temsil eden bu iki "hızlı" overclock profesyonellerini tanıyalım. Memet Can Tosuner bilgisayarlara olan aşırı merakı sonucu en uç kısımlara kayan bir mühendis. 38 yaşında ve 15 aylık bir oğlu var. 4 yıldan bu yana overclock'la uğraşıyor.

Gigabyte overclock yarışması ve X58 modelleriRecep Kulan ise 1984 doğumlu bir elektrik elektronik mühendisi. Aynı zamanda genetik ve biyomühendis. O da 4 yıldan daha uzun bir süredir overclock'la uğraşıyor. İkili arasında bir neredeyse abi-kardeş ilişkisi var ve ikisi de limitleri zorlamayı seviyor.

24'ü akşamı Gigabyte'ın Tayvan'ın en yüksek binası olan 101'da verdiği bir kokteylle başlayan etkinlik, bugün ödül töreni ile sona erecek. Kokteylde Gigabyte X58 modellerini tanıttı.

Üzerinde Ultra Durable 3 logosunun bulunduğu modelde 2 kat daha fazla bakır kullanılıyor. Böylece anakart daha az ısınırken enerji tasarrufu artıyor ve overclock sırasında sistemin daha durağan olması sağlanıyor. Japon malı katı kapasitörlere sahip olan anakartlar DDR2 1366 ve üstüne destek veriyor. Tabiî ki Gigabyte enerji tasarrufu özelliğini bu ürünlerinde de sürdürüyor.

Anakart modelleri

Anakart modelleri

Anakart modellerinin bir listesini aşağıda görebilirsiniz.

GA-EP45-UD3P - GA-EP43-UD3 - GA-EP43C-UD3
GA-EP45-UD3R - GA-EP43-UD3R - GA-EP45T-UD3P
GA-EP45-UD3 - GA-EP45C-UD3R - GA-EP45T-UD3R
GA-EP43-UD3P - GA-EP45C-UD3 - GA-EP45T-UD3LR

Yarışma'nın normal ayağını, 29630 3D Mark 2006 puanla İsveç takımı kazandı. İsveç takımı daha yarışma bitmeden 20 dakika önce birinciliğini ilan etmişti. Türk takımı ise çabalamasına rağmen yüksek bir olasılıkla anakarttan kaynaklanan bir problem sonucu Everest'teki ikincilikten başka bir sonuç alamadı. Fakat buna karşın 23 ülke arasında 8. olduk. İkinci Rusya takımı oldu ve 2000 Amerikan doları kazandı. Rusya takımı İsveç'le aynı skoru almasına karşın 3D Mark 2006 puanında İsveç birinci olduğu için büyük ödülü (5000 Amerikan doları) onlar kazandı. Üçüncülüğü ise Amerika Birleşik Devletleri (1000 dolar) kazandı. İlk puanlarında (Everest) birinciliğe oynamalarına karşın diğer bölümlerde puan alamayan Türk takımının ise ilk 3'e girme şansları olmasına rağmen sistemin azizliğine uğradılar diyebiliriz.

Normal yarışmadan sonra yapılan Freestyle yarışmasına ise donanım editörleri de dahil herkesin katılma hakkı olmasına karşın yeni bir donanım ve sistem hazırlamak uzun süre alacağından dolayı yarışmaya ülkemizde kimse iddialı olarak katılmadı. Yalnızca keyfine takıldık diyebiliriz. Zaten freestyle'ın ruhu da buydu.

Okuyucu Yorumları