ChatGPT'nin yazdığı film senaryosu herkesi ürkütünce iptal geldi

Yapay zekaya film senaryosu yazdırmak pek de iyi fikir olmayabilir çünkü insanlar karşılarına çıkan filmden o kadar rahatsız oldular ki, film yayından kalktı.

ChatGPT'nin yazdığı film senaryosu herkesi ürkütünce iptal geldi

Londra'daki Prens Charles Sineması, ChatGPT ile yazılan senaryoyla çekilen "The Last Screenwriter" filminin dünya prömiyerini iptal etti.

İsviçreli yönetmen Peter Luisi'nin, bir senaristin ondan daha iyi senaryo yazan yapay zeka ile çatışmasını anlatan "The Last Screenwriter" filminin senaryosunu yazmak için yapay zekayı kullanması çok çarpıcı bir karar olarak dikkat çekmişti. Yönetmen, bu şekilde filmine ilgi toplamayı başardıysa da filme gelen tepkiler nedeniyle gösteriminin iptal edilmesini engelleyemedi.

Peki insanlar filme neden tepki gösterdi?

Yönetmen Luisi senaryoyu ChatGPT'ye yazdırırken önce filmin ana hatlarını oluşturdu, sonra sahne sahne detaya inerek, karakterleri, mekanları, diyalogları oluşturmasını istedi ve biraz düzenleme ile senaryo tamamlandı.

Hatta Luisi, basın tanıtımı için ChatGPT'ye kendini öven bir açıklama da yazdırdı: "Son Senarist'in senaristi olarak, bu düşündürücü hikayeyi beyazperdede hayata geçirmekten heyecan duyuyorum. Film özünde teknoloji ve insan yaratıcılığı arasındaki kesişimi araştırıyor ve şu soruyu soruyor: Makineler sanat ve hikaye anlatımı söz konusu olduğunda gerçekten insan deneyiminin yerini alabilir mi?"

Ancak sinema salonu ve yönetmen galadan hemen önce sinema, izleyicilerden gelen şikayetleri gerekçe göstererek etkinliği iptal etti.

Pek çok sinema izleyicisi, yapay zekayı sanat üretimine sokmanın insanlık için büyük bir sorun olacağını savunurken, bu filmi protesto edeceklerini de belirttiler. Sinema salonu da yönetmen de, bu tartışmada hedef olmak ve taraf olmak istemedikleri için filmin gösteriminden vazgeçtiler. Filmi muhtemelen internet üzerinden izlemek mümkün olacak.

Yapay zeka sinemayı nasıl değiştirecek?

Ancak bu girişim, yapay zekayla sinema filmi üretmenin son denemesi de olmayacak. Büyük ihtimalle sinema endüstrisi yakın zamanda bu teknolojiyi kullanmaya başlayacak ve elbette tüm tartışmalara kulağını kapatarak kazandığı paraya bakarak yoluna devam edecek. Sektör bu filmlerden para kazanmaya başladıkça da, yapay zeka kullanımı da giderek artacak ve sonunda insan oyuncuların, insan senaristlerin, insan film ekiplerinin olmadığı, tamamen dijitalleşmiş ve bir PC başında film üreten sinema sektörü ortaya çıkacak.