ChatGPT'nin, her 20 sorgu için yarım litre su "içtiğini" biliyor musunuz?

Yapay zekanın kaynak tüketimi açısında pek de cimri olmadığı zaten bilinen bir gerçek. Bunun yeni kanıtı ise, ChatGPT'nin her 20 sorgu için yarım litre su tükettiğinin ortaya çıkması.

ChatGPT, her 20 sorgu için yarım litre su "içiyor"

Kaliforniya Üniversitesi’nden araştırmacı Shaolei Ren’in bildirdiğine göre, ChatGPT ve benzeri LLM’ler, kullanıcıların sorduğu her 20 ila 50 istem veya sorgu için 500 mililitreye kadar su kullanıyor. Bu yılın başlarında Arxiv’de yayınlanan bir makalede araştırmacı, 500 ml’nin çok fazla görünmeyebileceğini ancak ChatGPT’nin dünya çapındaki kullanıcılar tarafından ortak kullanımıyla birlikte su kullanımının çok büyük miktarlara ulaşabildiğini belirtti.

AP News ile konuşan Ren, “Microsoft’un 2022 çevre raporundaki su artışının büyük kısmının yapay zekadan kaynaklandığını söylemek doğru olur. Bu, üretken yapay zekaya yapılan yoğun yatırım ve OpenAI ile ortaklıktan geliyor. Çoğu kişi ChatGPT’nin altında yatan kaynak kullanımının farkında değil. Kaynak kullanımının farkında değilseniz, kaynakların korunmasına yardımcı olmamızın hiçbir yolu yok” dedi.

Microsoft, AP News tarafından sorulduğunda bu sorunu kabul etti ve enerji kullanımını ve karbon ayak izini ölçmenin yollarını araştırdığını söyledi. Ayrıca LLM’leri daha az enerji yoğun hale getirmenin yollarını aradığını da ekledi.

Şirket, AP News ile yaptığı görüşmede “emisyonlarımızı izlemeye, ilerlemeyi hızlandırmaya, veri merkezlerine güç sağlamak için temiz enerji kullanımımızı artırırken, yenilenebilir enerji satın almaya ve 2030 yılına kadar karbon negatif, su pozitif ve sıfır atık olma yönündeki sürdürülebilirlik hedeflerimizi karşılamaya yönelik diğer çabalarımıza devam edeceğiz” dedi.

OpenAI de su kullanımı sorununu ayrı olarak kabul etti ve LLM’leri enerji açısından daha verimli hale getirmenin yollarını aradığını söyledi.

Çoğu insanın üretken yapay zekayla ilk etkileşimi 2022’nin sonunda çıkan ChatGPT’ydi. Ancak bazı kaynaklara göre ChatGPT kullanımı son üç aydır azalıyor. Kalıcı bir çözüm olmasa da, ChatGPT’ye erişim sağlayanların sayısının azalmasıyla birlikte, muhtemelen teknolojinin su kullanımı da azalacaktır.