Curiosity'nin yakın zamanda Mars gezegeni üzerinde başladığı görevi ile uzay teknolojilerinin geldiği noktayı bir kez daha görmüş olduk. Akabinde NASA'dan gelen 2020 ve 2030 projeleri ise, Kızıl Gezegen'e yakın bir tarihte insan göndereceğimizi işaret ediyor.
İşte bu yeni ve heyecan verici teknolojik gelişmeye, bu sefer biraz hüzünlü ama bir yandan da tarihi bir olay eklenmiş durumda. NASA tarafından 1984 yılında fırlatılan Landsat 5 isimli uydu, artık görev süresinin sonuna geldi. Aslen üç yıl ömür biçilmiş olan Landsat 5, çeyrek yüzyıldır gezegenimizin etrafında görevini gerçekleştiriyordu. Görevde olduğu süre boyunca dünya etrafında 150.000'den fazla kez döndüğü gibi, gezegenimizin yüzeyi hakkında 2.5 milyondan fazla görseli de bizlere aktardı.
Dönemi içerisinde "Mount Saint Helen" yanardağ püskürmesinin ve Çernobil gibi önemli olayların görüntülerini aktaran uydunun bu iki önemli olay hakkında topladığı 10 milyon görsel ve 12.000 mil karelik alan analizi, şu anda tüm insanların görebileceği online bir veri deposu olarak hizmet veriyor.
Görevi tamamlanan Landsat 5'in, "The USGS" uçuş operasyon takımı tarafından bulunduğu yörüngeden dünyamıza indirilmesi için yeşil ışığa basılmış durumda. Ekip, emektar uydunun önümüzdeki ay dünyamıza getirileceğini hesaplıyor. Onun yerineyse hali hazırda görevde olan Landsat 7'den bilgi almaya devam edeceğiz. Bir sonraki uydu olması hedeflenen Landsat 8'in fırlatılması hakkında herhangi net bir tarih verilmese de, fırlatmanın 2013 yılı içerisinde gerçekleşeceği iddia ediliyor.