Cepten Chat

Sohbet odalarından ve ekran başından kalkamayanlar artık sokağa çıkıp sosyal hayata karışabiliyorlar. Cep telefonuyla “chat” imkanı ilgi topluyor.

Cepten Chat

IRC sohbet odaları ve ICQ veya MSN Messenger gibi özel sohbet yazılımları ile ortaya çıkan sanal sohbet kavramı, teknolojinin son olanaklarını kullanarak varolmaya devam ediyor. Sanal sohbetlere meraklı gençler arasında şimdi yeni moda sohbet aracı, cep telefonları. İnternet üzerindeki sohbet odalarında başlayan, ICQ benzeri anında mesajlaşma programları aracılığıyla süren sanal sohbetler, kullanıcılar bilgisayar başında değilken devam edemiyordu. Ancak, cep telefonlarının gelişmesiyle, sanal sohbetler artık telefon aracılığıyla da mümkün hale geldi.

Sohbet bağımlıları sokaklarda

Cep telefonu üzerinden kısa mesaj metinleri göndermeye yarayan SMS’in aksine, internet üzerinde olduğu gibi gerçek zamanlı olarak mesajlaşmayı sağlayan yeni sohbet servisleri, kısa sürede gençlerin ilgi odağı haline geldi. Cep telefonuna yüklenen farklı yazılımlar yardımıyla gerçekleştirilen “cep sohbet”lerde, kullanıcılar belirledikleri kişilerle telefon üzerinde sanal sohbet odaları oluşturabiliyor ve bu küçük sohbet grupları içinde birbirleriyle anında mesajlaşabiliyorlar. Turkcell, Telsim ve Avea tarafından desteklenen bu sohbet yazılımları sayesinde, mesajlaşmanın maliyeti SMS göndermekten daha ucuza geliyor. Operatörler mesaj başına ücret almaktansa, normal GPRS tarifesi üzerinden, sohbet odasına gönderilen veya odadan alınan mesajların oluşturduğu veri transferini ücretlendiriyorlar. Böylece, örneğin Turkcell’in Chat Meydanı servisini kullananlar, her KB veri transferi için 7.000 TL (0,7 Kuruş) ücret ödüyorlar. Aynı fiyat Avea için de geçerli. Telsim’de ise bu ücret çok daha düşük; Telsim’in Chatin servisinde birbirlerine mesaj gönderen, sohbet eden kullanıcılar her KB için 900 TL (0,09 Kuruş)ödüyorlar.

SMS’den bin kat daha ucuz

Yaklaşık 1.000 vuruşluk bir mesaj yazmak veya okumak 1 KB büyüklüğünde veri transferi yaratı yor. Bu oran SMS ile karşılaştırıldığında, gençlerin sohbet servislerine gösterdikleri ilginin nedeni daha kolay anlaşılıyor. Şu andaki tarifelerde 160 karakterlik bir SMS mesajı için ortalama 150.000 TL ödeniyor. Bu da 1.000 karakterlik bir mesajlaşma için yaklaşık 1 milyon TL (1 YTL) maliyet anlamına geliyor. Yani sohbet hizmetleri için ödenen ücretin yaklaşık 150 ila 1.100 katı daha fazla. Akıllı cep telefonu sahipleri Agile Messenger gibi yazılımları indirip telefonlarına kurarak, ICQ veya diğer anında mesajlaşma yazılımlarında kullandıkları hesaplarını cep telefonunda da aktif hale getirebiliyorlar.

Okuyucu Yorumları