Cep telefonlarımızı ne kadar soğukta kullanabiliriz? Apple'a göre iPhone'u 0 santigrat derecenin altındaki sıcaklıklarda kullanmamamız gerekiyor. Yani geçtiğimiz günlerde yaşadığımız soğuklarda, iPhone'umuzu dışarı çıkarmanın sorumluluğu bize aitti. HTC ve Nokia ise kılavuzlarında bu konuya değinmiyor. Samsung cepleri ise -20 derecede kullanmanız mümkün.
Cep üreticilerinin bu iddialarının ne kadar gerçek olduğunu sınamak isteyen NetworkWorld, birtakım cepleri çeşitli sıcaklıklarda sınadı. İşte testten elde edilen sonuçlar.
İlk düşen iPhone 4S: iPhone 4S, 0 derecede normal bir şekilde çalışırken Nokia N9 ve iPhone 4S -5 derecede sorun çıkarmaya başlıyor. iPhone 4S SIM kart hatası verirken, Nokia N9 pilinin boş olduğunu düşünmüş. iPhone 4S, -10 derecede ise pilinin bittiğini söylemiş ve kapanmış.
LCD ekranlı tüm ceplerin bu sıcaklıklarda sorun çıkardığı, AMOLED'lerin soğuğa çok daha iyi dayandığı ortaya çıkmış.
Normal cepler ve bu akıllı cepler soğukta başarılı
Testin diğer bir sonucu, "akıllı olmayan", normal ceplerin -25 dereceye kadar herhangi bir sorun çıkarmadığı olmuş. Bu sıcaklıkta neredeyse hiçbir akıllı cep çalışmayı başaramıyor.
Bununla birlikte Samsung'un akıllı cepleri, -30 derecede bile çalışmaya devam edebilmiş. Finlandiyalı mühendisler kadar soğuk görmeyen Koreli mühedislerin telefonlarının Nokia'yı geçmiş olması size ilginç gelebilir. Galaxy S II'nin test sırasında -35 dereceye kadar kapanmadığı söyleniyor.
Bazı normal cepler de -35 derecede çalışmayı sürdürebilmiş (LCD ekranları yavaşlasa da). Ancak -40 dereceye hiçbir cep dayanamamış. Soğuklara en iyi dayanan normal cepler, Nokia'nın ucuz cebi C1-01 ile beş yaşındaki Nokia E65 olmuş.
Peki cepler neden soğukta çalışmıyor?
Sıcaklık belirli bir seviyenin altına düştüğünde pil içerisindeki kimyasal reaksiyon yavaşlıyor ve pilin sağlayabildiği akım azalıyor. Voltaj belirli bir seviyenin altına düştüğünde ise telefon, pilin tamamen boşaldığını düşünüyor ve kapanıyor.
Soğuk, ekranı nasıl etkiliyor?
LCD ekranlar üç katmandan oluşur. Likit kristaller, polarize filtreler ve elektrotlar arasında yer alırlar. İnce film transistörü (TFT), ekranın arkasında yer alır ve pikselleri denetler. Sıcaklık düştüğünde likit kristallerin akışkanlığı azalır. Sıcaklık -10 dereceye düştüğünde, akışkanlık 2-3 kat azalır. Bu ise pikselin soğukta daha yavaş renk değiştirmesi anlamına gelir. Böylece LCD ekran, soğukta yavaş çalışıyormuş gibi görünür ve ekranda "hayaletimsi" efektler oluşabilir.
AMOLED ekranlarda renkler, organik ışık yayıcı diyotlar içinde organik maddelerle oluşturulur. AMOLED'de kikit kristallerin bulunmayışı, soğukta daha iyi çalışmalarını sağlar.